Expoziția de Fotografie DESCOPERĂ DOBROGEA organizată de Asociația Culturală SALADIN AGIACAI
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 15 noiembrie 2021, 11:47 / actualizat: 15 noiembrie 2021, 16:34
Multe au fost evenimentele dedicate Zilei DOBROGEI, dar unul remarcabil a fost Expoziția de Fotografie DESCOPERĂ DOBROGEA, a lui Auris Luca, organizată de Asociația Culturală SALADIN AGIACAI.
Meryem Mambet, președinta Asociației, ne-a declarat:
“Am organizat acest eveniment de ZIUA DOBROGEI nu întâmplător, pentru a aduna tot ce înseamnă frumos, pe toți oamenii care aduc valoare Dobrogei. Ultima sută și ceva de ani pe aceste meleaguri a demonstrat ce înseamnă Dobrogea pentru România, ce valoare și ce plus-valoare aduce tării, eveniment care include un mini recital susținut de tânăra, frumoasa și talentata pianistă AYLA CALIL, care anul acesta își lansează primul CD. Ea are o școală de muzică, unde de patru ani a pregătit sute de copii”.
Ayla Calil are 26 de ani, este din Medgidia, dobrogeancă get beget, cum se spune prin partea locului și spune că: ”am ales pentru Ziua Dobrogei câteva piese preferate din repertoriul meu, pe lângă cele internaționale, am făcut o selecție de piese tradiționale din zona Dobrogei, turcești, tătărești”.
Cu privire la expoziția de fotografii, organizatoarea evenimentului, Meryem Mambet a mai declarat:
“Realizatoarea fotografiilor, Auris Luca, este un cunoscut blogger, care a crescut organic în ultimii doi ani, scriind numai despre Dobrogea. Cele o sută de mii de vizualizări pe lună au promovat ținutul nostru atât pe plan local, dar și national, astfel încât România și cititorii au cunoscut Dobrogea în toate colțurile ei frumoase”.
Diana Slav, cunoscută pentru tururile ei ghidate prin zona peninsulară a Constanței, prezentă la eveniment, ne face un rezumat al expoziției:
“S-a pus accentul mai mult pe peisaje, dar într-adevăr avem clădirile emblematice, cum este Cazinoul din Constanța, care știm că este deja în reabilitare, apoi am observant Cetatea ENISALA, singura cetate medieval din Dobrogea. Iar legătura cu istoria românească pornește de la Mircea cel Bătrân, care a cucerit această cetate, devenind astfel Despot al Dobrogei – așa se semna în documentele vremii. Avem și Podul de la Cernavodă, un monument de referință, pentru că la momentul acela noi nu aveam conexiune cu România. Datorită acestui pod, Dobrogea a devenit o destinație foarte interesasntă și foarte ușor accesibilă”.
Avem Pasarela Regală, simbol al Monarhiei românești, avem marea șansă să trăim într-o zonă extraordinară a României, una dintre cele mai vechi, chiar și din punct de vedere geologic, deoarece în nordul Dobrogei sunt cei mai vechi munți din Europa, așa că îi invităm și pe constănțeni, dar și pe turiști să vină să descopere Dobrogea, așa cum se numește și blogul lui Auris Luca: DISCOVER DOBROGEA.
Redactor – Cecilia Pătrăhău