INTERVIU | Prof. univ. dr. Sorin Rugină: “ Virusul circulă în continuare şi se va focusa pe cei fără imunitate, adică pe copii”
Publicat de Doina Sirbu, 12 noiembrie 2021, 12:07
Vom avea și un al cincilea val al pandemiei, iar virusul SARS-CoV-2 nu va dispărea cel puțin cinci – șase ani. Declarația îi aparține prof. univ. dr. Sorin Rugină, medic primar boli infecțioase.
În alte ţări cu o acoperire vaccinală foarte bună, specialiştii vorbesc despre sfârşitul pandemiei şi trecerea la faza endemică. Noi încă ne luptăm cu cel de-al patrulea val!
“Noi ne luptăm cu al patrulea val. Părerea mea e că va fi şi un al cincilea val. Ce discută specialiştii de tipul ţărilor Portugalia, care rămâne un model, şi nu numai, Danemarca, unde vaccinarea a atins un procent foarte important, este încurajator, ca să spunem aşa, pentru că endemic înseamnă că sunt cazuri, însă la un nivel scăzut, care poate fi controlat şi cei care ajung la spital au locuri, iar ceilalţi se pot trata la domiciliu. Se schimbă din pandemic în endemic, deci, fiecare ţară din contextul acesta îşi are evoluţia epidemic, dar asta nu va facilita foarte mult circulaţia. Deci, vor fi zone care sunt endemice, care au virusul în continuare, nu înseamnă că s-a eradicat. Noţiunea de dispariţie a virusului este exclusă, cel puţin 5, 6 ani şi aceste ţări vor fi un exemplu, dar asta nu exclude varianta ca la apariţia unor tulpini noi, cum se estimează că vor, vor veni alte virusuri şi o vor lua de la capăt. Variaţia aceasta între perioade de linişte, între endemic şi epidemic şi iar pandemic, vorbim de Portugalia, ajunge la nivel endemic cu sute de cazuri pe zi şi număr mic de decese. La un moment dat creşte numărul pentru că, probabil, sunt oameni care nu au intrat în campania de vaccinare, deci, sunt copiii sub 5 ani, să zicem, care vor creşte şi vor deveni o masă receptivă. Vor trebui să se vaccineze. Zona endemică o ţii, folosind vaccinarea în continuare. Apariţia unui alt virus schimbă cu totul, ca să zic aşa, paradigma. Dintr-o dată, o luăm de la capăt. Cam asta este perspectiva”, a declarat prof. univ. dr. Sorin Rugină.
Aţi vorbit şi despre al cinciea val…
“Al cinciea val, aţi văzut că se estimează prin februarie, martie…Va veni o perioadă de linişte. Aţi văzut că a scăzut numărul, dar pe noi ne interesează mai puţin numărul, pentru că un studiu făcut recent în Hong-Kong, parcă, pe o perioadă mai lungă, deci, perioada până în iulie, august, septembrie, asupra populaţiei şi testării în masă a arătat că aproximativ trei sferturi din cei testaţi nu erau declaraţi, adică erau cu forme asimptomatice. Deci, noi, ce avem şi raportăm zilnic, plecând de la acest studiu prin extrapolare, ar însemna că un sfert reprezintă numărul de bolnavi din ziua respectivă. Din această perspectivă, repet, cifra aceasta este estimativă, şi ne interesează numărul de cazuri grave şi, mai ales, numărul de decese. Aici e foarte important să o luăm înaintea virusului, pentru că vaccinarea ne scuteşte de spitalizare, nu de boală şi de moarte”, a mai spus prof. univ. dr. Sorin Rugină.
Cel de-al patrulea va trece când va începe să scadă numărul celor de la ATI! Atunci este un semnal că este în scădere?
“Da, da! Pentru că, spre exemplu, astăzi, avem 1500 de oameni declaraţi pozitivi şi testaţi. Nu ştim restul cât s-au testat, dar în cursul zilelor următoare, cei care sunt infectaţi, s-au putea să devină simptomatici şi creşte numărul de forme grave după a 5-a, a 7-a zi şi ajung la insuficienţă respiratorie. La Reanimare este un cumul zilnic de cazuri care se depresurizează în 14 zile”, mai spune prof. univ. dr. Sorin Rugină.
Cum vor fi sărbătorile din acest an? Vom mai fi în valul 4? Va fi finalul valului 4?
“Vom mai fi. Problema este să vedem, ca să zic aşa, o mângâiere sufletească că scade numărul de decese. Cei în vârstă care, în continuare, constituie ponderea îmbolnăvirilor sunt absolut cei nevaccinaţi din mediul rural”, a mai declarat prof. univ. dr. Sorin Rugină.
Cât de importantă este vaccinarea copiilor?
“Este foarte important, pentru că în momentul în care am început cu grupele de vârstă, trebuie continuat cu restul populaţiei, pentru că virusul circulă în continuare şi se va focusa pe cei fără imunitate, adică pe copii. Trebuie să le dăm măcar imunitatea asta bazală pentru Delta. Trebuie să le construim imunitatea”, a precizat prof. univ. dr. Sorin Rugină.
Interviu realizat de Cătălina Radu / Foto – unsplash.com