CONSTANŢA: Amendă de 20.000 lei în cazul poluării cu o tonă de păcură în Portul Midia-Năvodari
Publicat de , 28 octombrie 2021, 16:28
Comisarii Gărzii de Mediu Constanţa au amendat cu 20.000 de lei societatea comercială care, în timpul efectuării operaţiunilor de descărcare a păcurii de pe o navă sub pavilion Malta, în Portul Midia-Năvodari, a produs, astăzi, o poluare cu aproximativ o tonă de combustibil, atât în acvatoriul portuar, cât şi pe cheu.
Potrivit unei informări transmise de Garda de Mediu Constanţa, în urma cercetărilor la faţa locului a reieşit că poluarea s-a produs în urma deteriorării unui furtun.
„În data de 28.10.2021, o echipă de comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Constanţa, împreună cu reprezentanţi ai ABA-DL, ANR şi CN APM SA, s-a deplasat în Dana 4, Port Midia, pentru investigarea incidentului produs în timpul operaţiunilor de descărcare păcură de la o navă sub pavilion Malta. La descărcarea păcurii s-a deteriorat un furtun, fiind deversată o cantitate de aproximativ 1 tonă de păcură pe cheu şi în acvatoriul portuar, cea mai mai mare cantitate – aproximativ 80% – fiind deversată pe sol’“, a transmis Garda de Mediu Constanţa pe pagina de Facebook a instituţiei.
Totodată, s-a stopat operaţiunea de descărcare, s-a amplasat baraj limitator şi s-a acţionat cu materiale absorbante.
„Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Constanţa au aplicat sancţiune contravenţională societăţii care efectua operaţiunile de descărcare păcură pentru poluarea acvatoriului marin, a cheului şi solului, conform OUG 202/2002, privind zona costieră, în valoare de 20 000 lei“, arată sursa citată.
Reprezentanţii Apelor Române informaseră iniţial, pe Facebook, că o poluare cu păcură de aproape o tonă s-a produs joi, la ora 2,00, în Portul Midia Năvodari, 80% din această cantitate scurgându-se pe mal şi 20% între navă şi cheu.
Poluarea s-a produs în timpul descărcării navei Angi, încărcată cu păcură, când unul dintre furtunurile terminalului s-a spart.
„Personalul a început să limiteze răspândirea poluării în apă, iar firma contractată pentru depoluare a fost anunţată să înceapă curăţarea zonelor afectate. Operaţiunea va avea loc după plecarea navei din cheu“, au spus reprezentanţii Apelor Române.
Sursa – Agerpres / Foto – Ministerul Mediului