Medicii de familie solicită pacienților să nu dea buzna în cabinete! Dr. Rozalia Zitta Popa: „Sistemul de sănătate este suprasolicitat. Puteţi beneficia de consultația la distanță”
Publicat de , 12 octombrie 2021, 10:13
Săptămâna aceasta ar putea începe campania de vaccinare antigripală a populației. Deocamdată, în cabinetele medicilor de familie nu au sosit încă dozele de ser. Nu dați buzna în cabinetul medicului de familie de la primele semne de răceală, este recomandarea președintelui Asociației Medicilor de Familie din Constanța, dr. Rozalia Zitta Popa. Cele mai multe cazuri se dovedesc a fi infectări cu noul coronavirus și nu fac decât să răspândească și mai mult boala.
Pentru județul Constanța au fost solicitate aproximativ 160.000 de doze de vaccin antigripal, care nu vor ajunge toate odată, ci etapizat. Medicii recomandă celor care se știu în grupele de risc să nu vină direct în cabinetele de medicină a familiei, ci să se programeze prin telefon.
Ce ar trebui să știe oamenii, care vor să se vaccineze antigripal, în contextul campaniei de imunizare anti-covid, cum interferează cele două vaccinuri?
Președintele Asociației Medicilor de Familie Tomis Constanța, dr. Rozalia Zitta Popa: “Vaccinul antigripal poate fi administrat în același moment cu vaccinul împotriva Covid. Trebuie știut că se administrează în două zone diferite, un vaccin într-o mână, celălalt vaccin în mâna cealaltă. Iar, dacă am fost vaccinați, mai trebuie să știm că putem să ne vaccinăm antigripal, la orice interval de la vaccinul Pfizer sau cel cu care am fost imunizați anti-Covid. Vom primi acest vaccin, încă nu avem o certitudine când îl vom primi. Așteptăm. Din moment ce aceste doze au fost direcționate deja către DSP-uri, așteptăm. Ce trebuie să știe pacienții? Cine beneficiază de campania gratuită? Persoanele cu vârsta peste 65 de ani, bolnavii cronic și copiii cu boli cronice, boli cardiovasculare, respiratorii, digestive, neurologice, boli oncologice, metabolice, toți beneficiază de această vaccinare. Bolnavii instituționalizați și copiii instituționalizați și, nu în ultimul rând, gravidele. Noi trimitem catagrafia acestor categorii de persoane din timp către DSP-urile județene și, în funcție de acest număr, vom primi numărul de vaccinuri. Aceste doze vor veni în etape. Este foarte important, în condițiile epidemiologice actuale, pacienții să nu asalteze cabinetele medicilor de familie. Nu trebuie să ne grăbim să intrăm în cabinet, este foarte important să luăm legătura cu medicul nostru, prin telefon”.
Ce se întâmplă cu populația activă, sănătoasă, care ar vrea să se vaccineze antigripal?
Dr. Rozalia Zitta Popa: “Populația trebuie să știe că această campanie gratuită nu se adresează acestei categorii, dar este foarte bine să se vaccineze. Aceste persoane pot achiziționa vaccinul antigripal din farmacii și pot veni în cabinetul medicului de familie, unde li se va administra această doză. La fel și la copii, există vaccinuri care nu sunt invazive și părinții le pot achiziționa pentru copii”.
Copiii până la ce vârstă beneficiază de vaccinul antigripal gratuit sau este vorba doar despre cei cu boli cronice?
Dr. Rozalia Zitta Popa: “De la vârsta de 6 luni se poate administra vaccinul, anumite vaccinuri, care au recomandare, și până la bolnavii cronic și toți copiii instituționalizați”.
Ce recomandare ați face pentru cei care nu sunt hotărâți să se vaccineze antigripal?
Dr. Rozalia Zitta Popa: “În conjunctura epidemiologică actuală este foarte bine să ne vaccinăm. Vaccinurile apără cel mai sigur împotriva unui virus. Vaccinul antigripal nu apără decât împotriva gripei. Foarte multă lume și-a pus întrebarea și am văzut discuții legate de faptul că anul trecut nu am avut epidemie de gripă. Ar trebui să vorbim despre două lucruri aici: faptul că măsurile de protecție aplicate împotriva coronavirusului ne-au ajutat să nu ne îmbolnăvim de gripă, într-o măsură destul de mare, folosind masca, măsurile de distanțare impuse de pandemie. Iar, totodată, trebuie să știm că foarte multă populație s-a vaccinat. Anul trecut am avut la dispoziție chiar foarte multe vaccinuri antigripale.”
Din ceea ce cunosc, vaccinul are o altă tulpină în fiecare an și este făcut din probele recoltate de la pacienții, care se îmbolnăvesc în anul precedent. Cum au fost foarte puține cazuri de gripă, este posibil să fie aceeași tulpină ca anul trecut?
Dr. Rozalia Zitta Popa: “Da, Organizația Mondială a Sănătății (O.M.S.) analizează, în fiecare an, virusurile antigripale, tulpinile care circulă și, în funcție de circulația acestor tulpini, vaccinul de anul viitor va conține antigenii. De fapt, acest lucru îl observăm și la coronavirus, prin mutațiile pe care le trăim.”
Care sunt reacțiile obișnuite, pe care le dă vaccinul antigripal și în ce interval de timp putem avea reacții post vaccin?
Dr. Rozalia Zitta Popa: “Este foarte bine să vorbim și despre contraindicații. Dacă ai o infecție, o stare febrilă, nu te simți bine, dacă ai avut o reacție anafilactică, o reacție alergică severă la administrarea unui alt vaccin, trebuie să știe medicul care te vaccinează și se discută și despre alergia la ou. Iar reacțiile adverse pot fi durere de cap, durere la locul injecției, o stare de oboseală, o ușoară rinoree, care teoretic în câteva zile dispar.”
Trecerea la sezonul rece a fost destul de bruscă anul acesta. Este știut că organismul uman este sensibil la asemenea schimbări bruște. Cum ne protejăm sistemul imunitar?
Dr. Rozalia Zitta Popa: “Este bine să avem un stil de viață adecvat. De fiecare dată vorbim, de parcă ar fi o teorie… «stil de viață adecvat», dar trebuie să și practicăm. Adică, să combatem sedentarismul, să fim activi, să avem o alimentație corespunzătoare, echilibrată, bazată pe legume, pe vitamine, pe fructe, să ne hidratăm corespunzător și sunt și tot felul de preparate care modulează imunitatea organismului, cum sunt în pandemie vitamina D, vitamina C, Zinc.”
În urma răcirii bruște a vremii, a crescut mult frecvența infecțiilor respiratorii, ale căror simptome se confundă cu cele ale Covid. Ce recomandare ați avea pentru cei care au simptome de răceală, ar fi bine să se adreseze imediat medicului de familie sau să sune direct la 112, pentru a fi testați?
Dr. Rozalia Zitta Popa: “Sistemul de sănătate, mai ales 112, este suprasolicitat. Medicina de familie este ca un tampon. Cert este că, într-adevăr, simptomatologia infecțiilor căilor respiratorii este comună până la un moment dat, cu rinoree, febră, frison, durere în gât. Cel mai potrivit este de știut că medicina de familie beneficiază în această perioadă de consultația la distanță. Pacientul nu trebuie să fugă la medicul de familie, una-două, trebuie să ia legătura, să stea de vorbă cu medicul de familie la telefon, care va face triajul și va ști care sunt cazurile care trebuie să vină în cabinet, care sunt cazurile care pot fi monitorizate și cazurile pentru care recomandă testare urgentă.”
Interviu realizat de Cristina Ghelasie / Foto – Arhiva personală