Ascultă Radio România Constanța Live

Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților: Orice cetățean are dreptul la sănătate și nu domnul Arafat trebuie să hotărască cine trebuie să rămână în viață sau nu

Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților: Orice cetățean are dreptul la sănătate și nu domnul Arafat trebuie să hotărască cine trebuie să rămână în viață sau nu

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 7 octombrie 2021, 12:53

Șeful DSU, Raed Arafat, a anunțat luni seară, la finalul ședinței de Guvern, că unitățile sanitare publice din țară vor suspenda pentru 30 de zile internările și intervențiile chirurgicale care nu reprezintă urgențe, din cauza creșterii numărului de cazuri de Covid-19.

Prevederile nu se aplică urgențelor, femeilor însărcinate care necesită controale obligatorii, pacienților cu afecțiuni oncologice cronice sau care necesită proceduri de dializă.

Cum reușesc să își continue tratamentul sau să își programeze o intervenție chirurgicală, în aceste împrejurări, pacienții cu sănătate fragilă? Am aflat de la Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților.

Se justifică această decizie având în vedere că președintele Klaus Iohannis a declarat, după cifrele date publicității ieri (aproximativ 15.000 de persoane infectate și 330 de decese) că bilanțul “este o catastrofă”?

Vasile Barbu: Noi am fost deschiși pentru că situația este una dezastruoasă. Noi cunoaștem și vinovații care ne-au adus în situația aceasta și mă refer aici nu la populație în primul rând ci la autorități care aveau soluții și reglementări legale, aveau și bani. Ministerul Sănătății a pus la dispoziție astfel de mijloace,dar nici comandantul acțiunii, nici primul ministru, nici autoritățile locale deținătoare de spitale nu au luat măsuri timp de 7 luni. Ar fi trebuit să adapteze conform Ordinului 434 din martie 2021 structurile funcționale ale spitalelor pornind de la sistemele de triaj, sistemele de internare pe circuitul roșu, secțiile de terapie intensivă, inclusiv dotarea cu sisteme de alarmă și de protecție și de prevenire a incendiilor sau a intoxicațiilor. Toate aceste măsuri erau prevăzute în ordin, erau finanțate. Ministerul Sănătății a pus la dispoziție fonduri care nu au fost accesate iar comandantul acțiunii și cei care erau obligați să modifice structurile spitalelor ar fi trebuit să facă acest lucru. Mai mult, Direcțiile de Sănătate Publică (inclusive Direcția de Sănătate Publică Constanța), au fost pregătite să intervină și să acorde consultanță, să avizeze proiectele de structură funcțională, inclusiv pentru structurile sanitare din județul Constanța. Deci iată: conflictul politic dintre prim-ministrul și ministrul sănătății ne-au adus la neaplicarea prevederilor legale privind adaptarea structurilor funcționale ale spitalelor, la fel și comportamentul comandantului acțiunii care s-a comportat ca un ghiocel în fața prim-ministrului. Se știa din luna martie că vom avea valul IV și că vom avea o pandemie mult mai virulentă și mai periculoasă și că există riscul de colmatare a spitalelor, că este nevoie de o dezvoltare a infrastructurii spitalicești naționale. Mai mult,dacă veți citi acest ordin veți vedea că este stabilit pe județe că fiecare zonă are obligativitatea de a asigura structure funcționale care să facă față unui val mai mare de incidență în cadrul pandemiei. Aici trebuia să acționeze acești oameni, din păcate nu au făcut-o. Acum s-au trezit într-o situație de criză, se acționează pompieri stick, decizia comandantului acțiunii este total nelegală, vine împotriva siguranței pacientului.

Avocatul Poporului atrage atenţia asupra „consecinţelor dezastruoase” pe care le-ar avea suspendarea internărilor și a intervenţiilor chirurgicale în spitalele publice și spune că o astfel de decizie, prin ordin de ministru, ar fi neconstituțională…

Vasile Barbu: Da,este neconstituțională,este nelegală! Dar ați văzut foarte bine reacția comandantului acțiunii care invocă un manual de dezastre pe care nu îl știe nimeni, îl știe doar dumnealui. Am discutat inclusive cu practicieni în domeniul medicinei de urgență și au spus că nu există așa ceva. Sau chiar dacă ar exista în medicina de dezastre sunt niște principii generale ca atunci să începi să salvezi viața unui om în condiții de război, să prioritizezi pe cine salvezi. Dar acum nu suntem în stare de război, nu suntem nici în stare de Urgență. Starea de alertă este o acțiune civilă dacă vreți,se iau niște măsuri speciale, dar nu la modul în care poți să alegi pe cine lași în viață sau nu prin decizii administrative.

Cât de mult vor fi afectați pacienții non-covid de amânarea actului medical? Se pot complica multe cazuri? Pot fi fatale anumite întârzieri în efectuarea intervențiilor chirurgicale?

Vasile Barbu: Foarte mult, ca și anul trecut! Avem date statistice, mortalitatea a crescut foarte mult. Chiar Casa Națională de Asigurări de Sănătate a comunicat că 88% din pcienții cu cancere au decedat în ultima perioadă pentru că ei nu au fost monitorizați, nu au fost tratați la timp. Abordarea precoce a actului medical chirurgical este foarte importantă pentru salvarea vieții. Sunt persoane tinere, active, la care dacă nu intervii chirurgical la timp ele pot muri, pot rămâne infirme pe toată viața,cu cheltuieli sociale și cu suferință foarte mare. Orice cetățean are dreptul la viață, are dreptul la sănătate și nu domnul Arafat trebuie să hotărască cine trebuie să rămână în viață sau nu. Atunci când limitezi niște drepturi trebuie să o faci prin lege. Dacă legea nu este constituțională sau nu se încadrează în prevederile dreptului internațional, în cele ale drepturilor omului, legea poate fi atacată. Dar domnul Arafat nu ne permite nici măcar să atacăm documentul pentru că el nici măcar nu este publicat în Monitorul Oficial.

Cine decide în contextul acestui val IV al pandemiei de coronavirus dacă pacientul reprezintă o urgență sau nu? Pe ce bază?

Vasile Barbu: În mod normal decizia aparține medicului curant. În condiții normale, medicul curant programează. Pentru simplificarea actului spitalicesc, pentru optimizarea cheltuielilor, a organizării, a managementului sistemului de sănătate și până acum exista instituția programării. Medicul apreciază dacă poate opera acum, ceva mai târziu sau poate peste 2-3 luni (în unele cazuri). Dar majoritatea intervențiilor chirurgicale necesită abordare precoce. Domnul Arafat stabilește și cifre: 30 de zile de suspendare. Nu poți să amâni un caz 30 de zile. Sau să primești pacientul acum și să constați că nu e Urgență. Dumnealui împiedică înțelegerea definiției de urgență medicală. Dumnealui vede totul ca fiind un dezastru, vede în alb și negru,v ede morți sau vii.

Spitalele private pot reprezenta o soluție pentru pacienți?

Vasile Barbu: Sigur că da! Dar spitalele private sunt inaccesibile majorității pacienților pentru că acolo tarifele sunt foarte mari.

Ce soluții propuneți?

Vasile Barbu: Reorganizarea rapidă a unităților sanitare! Este vorba despre a nu aplica la toate spitalele această măsură pentru că nu tote îngrijesc pacienți eminamente COVID-19. Unele spitale trebuie să se ocupe și de restul pacienților. Noi trebuie să acordăm prioritate pacientului critic sau pacientului care urmeză să devină critic,fără să punem în sarcina medicului currant un posibil act de malpraxis. Pentru că medicul poate spune că nu poate opera, că nu este o urgență cazul, după definiția lansată de domnul Arafat după un manual de dezastre. Dar dacă pacientul are o apendicită acută care evoluează sever în 3 zile și să moară, medical poate fi acuzat că a refuzat actul medical. Nimeni nu îl apără, nu-l mai apără domnul Arafat în astfel de situații, când iată pierdem o viață!

Drepturile pacienților români au fost/sunt încălcate în diferitele
valuri ale pandemiei?

Vasile Barbu: Sigur că da! Au fost încălcate drepturile pacienților non-covid dar și a celor constatați pozitivi la covid și a celor considerați complicații ale covid ului. A fost încălcat chiar și dreptul de a fi înhumat așa cum se cuvine, în demnitate. Au fost încălcate drepturi ale informării familiilor cu privire la starea pacientului. Sunt încălcate dreptul în ceea ce privește dreptul la medicamente și la terapii moderne, prioritizarea unor pacienți pe anumite tipuri de boală. Medicii sunt obligați uneori să hotărască după gândirea domnului Arafat: ’’nu are rost să mai facem efortul pentru că oricum o să moară’’. Avem suspiciuni, din păcate nu putem intra în acele secții de terapie intensivă. Noi vom contesta măsura lipsirii de actul medical a pacienților care nu reprezintă urgențe. Acum așteptăm și poziția Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților. Astăzi în vor audia pe domnul Arafat. Bineînțeles că vom contesta în contencios administrativ. Problema noastră este legată de faptul că acest act nu este publicat în Monitorul Oficial al României. Este un act făcut doar la nivelul Ministerului Administrației și Internelor și-culmea-este avizat de ministrul interimar al sănătății, în condițiile în care am discutat în cadrul Ministerului Sănătății. Am constatat că nimeni din minister nu a fost consultat cu privire la acest ordin. Cseke Attila a semnat ca un primar.vIar el în calitate de jurist nu are cum să cunoască chestiuni legate de actul medical și riscul la care sunt expuși pacienții. Culmea este că există soluții, dar acest ordin este aplicat la modul răutăcios. Acum multe spitale pot fi adaptate din mers, deși 7 luni nu s-a făcut nimic! Cineva este vinovat iar noi vom încerca să intervenim și să sesizăm organele în drept pentru că a fost o neglijență în serviciu să stai 7 luni deși ai avut bani și reglementări, dar dar nu ai aplicat un ordin din considerente politice.

TULCEA: În trei localități, prezența la vot a depășit 40%
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 16:03

TULCEA: În trei localități, prezența la vot a depășit 40%

În județul Tulcea, prezența la vot, înregistrată la ora 15.00, a fost de 28,9%, iar în municipiul reședință, de 31,8%. Trei comune tulcene,...

TULCEA: În trei localități, prezența la vot a depășit 40%
Prezidenţiale 2024 | AEP: Până duminică la ora 15,00 au votat în diaspora aproape 493.000 de alegători
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 15:39

Prezidenţiale 2024 | AEP: Până duminică la ora 15,00 au votat în diaspora aproape 493.000 de alegători

Un număr de 492.940 de alegători au votat în diaspora, până duminică, la ora 15.00, pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit...

Prezidenţiale 2024 | AEP: Până duminică la ora 15,00 au votat în diaspora aproape 493.000 de alegători
MAI: Poliţia a înregistrat 80 de posibile incidente electorale de la începerea votării
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 15:12

MAI: Poliţia a înregistrat 80 de posibile incidente electorale de la începerea votării

Poliţia a înregistrat 80 de posibile incidente electorale de la începerea votării, dintre care 43 sunt confirmate, 16 sunt în curs de verificare...

MAI: Poliţia a înregistrat 80 de posibile incidente electorale de la începerea votării
CONSTANȚA: Peste 200 de cărți de identitate noi au fost eliberate sâmbătă
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 14:32

CONSTANȚA: Peste 200 de cărți de identitate noi au fost eliberate sâmbătă

Direcția Generală de Evidență a Persoanelor Constanța și-a prelungit programul de lucru cu publicul, sâmbătă și duminică, în vederea...

CONSTANȚA: Peste 200 de cărți de identitate noi au fost eliberate sâmbătă
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 14:18

TULCEA: Bărbat reținut pentru omor și tâlhărie calificate, în cazul femeii decedate într-un bloc din municipiu

La data de 22 noiembrie 2024, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Tulcea au fost sesizați cu privire la faptul că,...

TULCEA: Bărbat reținut pentru omor și tâlhărie calificate, în cazul femeii decedate într-un bloc din municipiu
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 13:39

CONSTANȚA: La BEJ vor fi cinci stații de preluare a buletinelor de vot

La sediul Biroului Electoral Județean Constanța vor fi  cinci stații de preluare a buletinelor de vot. Potrivit prefectului județului...

CONSTANȚA: La BEJ vor fi cinci stații de preluare a buletinelor de vot
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 13:24

Prezidențiale 2024 | AEP: Până la ora 13.00 au votat aproape 22% dintre alegători

Până la ora 13.00, au votat duminică, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, 3.960.071 de alegători, reprezentând 21,99% din numărul celor...

Prezidențiale 2024 | AEP: Până la ora 13.00 au votat aproape 22% dintre alegători
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 13:08

TULCEA: Au fost sesizate 5 incidente electorale, toate fiind confirmate

Conform datelor centralizate la nivelul Comandamentului Operațional din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Tulcea, până la această oră...

TULCEA: Au fost sesizate 5 incidente electorale, toate fiind confirmate