INTERVIU | Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină: „Nu aș recomanda nimănui să își testeze nivelul de anticorpi, pentru că nu știm cum să folosim respectiva informație în acest moment”
Publicat de Doina Sirbu, 27 septembrie 2021, 14:44
Numărul cazurilor zilnice de infectare cu SARS-COV-2 crește îngrijorător de aproximativ 6 săptămâni și nu pare să se oprească aici. Au fost luate măsuri în localitățile unde incidența a depășit pragul scenariului roșu. Cum a devenit dominantă varianta Delta? Ce ne așteaptă în continuare în acest val al IV-lea al pandemiei? Este a treia doză de vaccin colacul de salvare pentru România?
Aflăm răspunsurile de la medicul Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină.
Cum ați caracteriza, domnule doctor, acest al 4-lea val pandemic?
Dr.Marius Geantă: Constatăm o creștere accelerată de câteva săptămâni, o creștere care totuși a încetinit în ultima săptămână ca rată de amplificare față de săptămânile anterioare.Vom vedea exact dacă această tendință se va păstra și mai ales care va fi amplitudinea. Una este să avem acea dublare la 7-14 zile pe care am văzut-o în urmă cu 2-3 săptămâni și alta este o creștere ușoară, cu 5-10% de la o săptămână la alta sau chiar stabilizarea pe un platou la un moment dat. S-ar putea să sune optimist ce spun eu acum, însă cred că există câteva argumente care ar trebui să ne păzească de starea aceasta de panică. Și anume că noi observăm același tip de evoluție pentru pandemie și în valurile 2 și 3, în sensul în care sunt câteva orașe (București,Timișoara,Cluj- Napoca) și câteva localități din jurul acestor orașe care contribuie în cea mai mare măsură la cifrele pandemiei. Aici, de altfel, și acei indicatori au fost depășiți și primele măsuri au fost implementate. De aceea este de așteptat ca aceste măsuri să dea rezultate și să remarcăm în perioada următoare o încetinire a ratei de creștere. E foarte greu să facem o predicție în legătură cu acest lucru pentru că, față de valurile 2 și 3, acum se folosește Certificatul Verde Digital ca instrument de selectare dacă vreți a persoanelor care pot să aibă acces în anumite locuri. Rezultatele Implementării Certificatului Verde depind foarte mult de capacitatea (aici rămâne de definit a cui) de a pune în practică, de a verifica la intrarea la un restaurant de exemplu acel cod QR. Este un test important acesta, noi nu l-am mai văzut în valurile anterioare pentru că nu aveam la dispoziție un astfel de instrument care teoretic ar trebui să fie foarte eficient,cu condiția de a fi implementat bine.
Măsurile sunt diferite față de valurile anterioare. Cei vaccinați au practic niște avantaje…
Dr.Marius Geantă: Cred că este important să vorbim despre avantajele celor vaccinați și să încercăm să nu accentuăm diviziunea între cei vaccinați și cei nevaccinați. Pe de altă parte, beneficiile vaccinării rămân în continuare extrem de ridicate, aproape de nivelul pe care îl știam în urmă cu 10 luni, la startul campaniei, în ceea ce privește protecția oferită de vaccin față de formele simptomatice serioase de boală, protecția față de nevoia de internare în spital, nevoia de terapie intensivă și chiar de deces. Lucrurile s-au schimbat acum în contextul variantei Delta. Protecția față de infecția în sine oferite de vaccinuri în relație cu variata Delta a scăzut pentru toate vaccinurile, ceea ce sigur aduce o discuție despre cât de multe beneficii ar trebui să le atribuim în continuare persoanelor vaccinate. Pentru că se știe că după un număr de 2-3 zile după infectare, o persoană vaccinată poate avea o cantitate consistentă de virus în tractul respirator și poate să și transmită altor persoane. De aceea cred că un instrument important din acest punct de vedere ar trebui să fie testarea PCR sau cu test antigen rapid. Care cred că ar reuși să asigure o protecție și mai mare.
România începe mâine vaccnarea cu doza a treia. Este o șansă pentru România, va ajunge vaccinul sezonier?
Dr.Marius Geantă: Este foarte devreme să ne pronunțăm asupra acestui aspect. Eu am văzut declarațiile făcute în special de reprezentanții companiilor Pfizer și Moderna, dar aceste declarații nu se bazează pe nimic în acest moment. Nu am văzut date care să vorbească despre sezonalitate, nu am văzut date care să vorbească despre faptul că la un an de zile ar fi nevoie de administrarea unei noi doze și cu atât mai puțin de administrarea aceleiași doze. Adică nu un vaccin care să fie adaptat pentru alte variante ale virusului. Eu aș spune să nu lăsăm momentan influențați de astfel de declarații și să așteptăm evoluțiile. Nimeni nu poate să spună dacă și când va exista un vaccin și ce amplitudine va avea acesta, deși știm că variante potențiale ale virusului care să determine un val 5 deja au apărut. Numai că sunt foarte puține țări care realizează secvențiere și pot să pună în evidență dincolo de alfa, beta și gamma și alte variante ale virusului. E o poză care se modifică practic cu fiecare săptămână și cred că așa ar trebui să fie și abordarea noastră. Înainte de a ne gândi dacă vom face anul viitor a patra doză haideți să vedem ce spun cifrele și ce spun datele. În legătură cu doza a treia de vaccin, singura decizie la care ne putem uita fără reținere este cea a Autorității de Reglementare din SUA, care recomandă administrarea celei de-a treia doze persoanelor care au peste 65 de ani sau persoanelor care au diverse boli grave sau boli care fac ca răspunsul imun al organismului să fie redus. Deci în niciun caz nu există o indicație de administrarea a celei de-a treia doze pentru toată populația. Fiecare stat poate să-și facă propria politică de acest fel. Am văzut abordări și în Israel și în alte state europene. Avem această decizie în România. Decizia va rămâne în continuare la nivelul fiecărei persoane în legătură cu ceea ce va face. M-aș uita la aceste date pe care le avem.
Dar persoanele care s-au imunizat în urmă cu mai bine de 6-7 luni ar trebui să se vaccineze cu a treia doză?
Dr.Marius Geantă: Momentan noi nu avem un indicator pentru scăderea imunității. Putem să vorbim despre scăderea nivelului de anticorpi, ceea ce reprezintă un indicator, dar anticorpii sunt doar o componentă a ceea ce înseamnă imunitatea organismului față de infecția cu SARS-CoV-2. Foarte importante sunt acele celule cu memorie, care, în momentul unui contact după vaccinare cu virusul SARS-CoV-2, aceste celule își amintesc de faptul că s-au mai întâlnit cu genul acesta de informație, de patogeni. Încep să producă anticorpi și așa se aexplică de fapt protecția pe care vaccinarea o asigură față de formele grave de boală. Pentru că se produc imediat cantități mari de anticorpi care neutralizează virusul. Anticorpii care se obțin după vaccinare și care pot să scadă pentru câteva luni sunt evident importanți. Dar importanța lor este mai degrabă la nivelul zonelor de contact cum este mucoasa nazală pe unde intră virusul în organism. Dacă acești anticorpi sunt în cantitate mare în sânge, sunt în cantitate mare și în mucoasă și atunci pot să blocheze fixarea virusului acolo. Dacă nivelul scade,virusul se fixează pe mucoasă mai ușor, se multiplică mai ușor și așa se explică de ce persoanele care s-au vaccinat pot să se infecteze, pot să aibă cantități de virus în tractul respirator pe care virusul ulterior să-l și transimtă. Dar asta nu înseamnă că respectivele persoane nu au protecție oferită de vaccinare față de ceea ce de fapt ne interesează: formele grave de boală. Din acest punct de vedere sunt foarte multe nuanțe. Eu încă o dată spun că nu aș recomanda nimănui să își testeze nivelul de anticorpi, pentru că nu știm cum să folosim respectiva informație în acest moment.
Pfizer a anunțat că a definitivat vaccinul pentru copii cu vârste între 5 și 11 ani. Pledați pentru vacciarea celor mici?
Dr.Marius Geantă: Numărul de tineri care se îmbolnăvesc în acest val 4 este absolut în aceiași parametri cu numărul de copii, de tineri care s-au îmbolnăvit în valurile anterioare. De exemplu procentul de copii internați în secțiile de Terapie Intensivă este sub 2% în acest val în România. Școlile trebuie să rămână în format fizic, față în față. Dar până să ne uităm la vaccinare, aici trebuie să așteptăm decizia Agenției Europene a Medicamentului. Apoi vom vedea exact cum sună indicațiile,contraindicațiile și modul în care vom discuta cu părinții, pentru că ei trebuie să ia de fapt decizia pentru vaccinarea copilului. În privința școlii sunt de fapt niște lucruri pe care trebuia să le avem în vedere de mai mult timp. Este nefiresc ca școlile să se deschidă și să nu existe o testare extinsă, măcar a profesorilor și a personalului din școli, dacă nu și a elevilor. În Austria este nevoie de o testare și de 2 ori pe săptămână a tuturor elevilor, tocmai pentru a identifica precoce cazurile și a evita închiderea școlilor. În România nu s-a întâmplat și nici nu se va întâmpla acest lucru, cu toate că există acum teste rapide care pot folosi saliva, deci nu este nevoie să fie recoltate cu acele bețe care produc un oarecare disconfort și îi îngrijorau pe părinți. Din păcate nu avem această strategie de testare și în lipsa ei este foarte probabil să se întâmple ceea ce am remarcat deja și anume: să se închidă clasele și școlile una câte una.
Ce putem face noi,românii, pentru a trece mai repede și cu bine de această pandemie?
Dr.Marius Geantă: La nivel individual sunt câteva lucruri importante. În primul rând, dacă nu ne-am vaccinat, să o facem! Trebuie să înțelegem beneficiul la nivel de persoană: protecția față de formele grave, menținută și în privința variantei Delta. Apoi un alt lucru devine din ce în ce mai important: evitarea aglomerației și purtarea măștii. Mai ales în acele zone care sunt aglomerate și care nu pot fi evitate. Ar mai fi un palier, ține de conduita în momentul în care apar simptome care pot să fie sugestive pentru COVID, pentru gripă sau alte boli de sezon. În acel moment persoana respectivă ar trebui să se testeze, să se izoleze dacă testul este pozitiv, să anunțe medicul. Pentru că altfel pune în pericol și propria sănătate și pe a celor din jur. La nivel de sistem de sănătate fiecare val a fost abordat pe ideea să mărim capacitatea spitalelor, inclusiv a secțiilor ATI, așa încât să nu fie depășită de numărul de cazuri apărute, cunoscut fiind faptul că un val de acest fel durează între 10 și 12 săptămâni. Nu am avut și nu avem nici acum o strategie de a preveni valurile sau de a le diminua amplitudinea prin măsuri de sănătate publică. Sigur, este absolut trist și îngrijorător că după aproape un an și jumătate sau poate chiar mai mult autoritățile de sănătate publică din România nu au reușit să aibă un sistem eficient de luptă împtriva pandemiei. De aceea sunt niște redute foarte ușor de cucerit. Toată presiunea se transferă către spitale.
Interviu realizat de Larisa Calistru / Foto – arhivă personală dr.Marius Geantă