INTERVIU | Gindrovel Dumitra, președintele grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicină a Familiei: “Introducerea celei de-a treia doze de vaccin este, din punctul meu de vedere, o șansă pentru România”
Publicat de Doina Sirbu, 24 septembrie 2021, 10:11
S-au înmulțit îngrijorător în România cazurile de infectare cu SARS-CoV-2. În ultimele 24 de ore, au fost raportate 7095 de îmbolnăviri, iar multe clase au trecut la cursurile online.
Cu toate acestea, școlile nu trebuie închise, a declarat pentru Radio Constanța, Gindrovel Dumitra, președintele grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicină a Familiei. Acesta oferă, printre soluții, vaccinarea copiilor cu vârste între 5 și 11 ani cu vaccinul de la Pfizer și imunizarea cu a treia doză.
Iată, că România trece la administrarea celei de-a treia doze a vaccinului. Este o măsură menită să scadă numărul de infectări?
Gindrovel Dumitra: Această doză a treia nu face altceva decât să întărească imunitatea și să scadă numărul persoanelor care ar putea să evolueze nefericit. Are rolul de a restabili imunitatea la valorile inițiale. Datele pe care le-am primit din Israel ne arată că acele persoane care au administrat doza a treia au afirmat că pentru varianta Delta, pentru care scăzuse oarecum eficacitatea vaccinului, practic, este restabilită la valorile ei inițiale de peste 95%.
Credeți că Certificatul Verde cerut la o incidență mare a infectărilor poate duce la o creștere a numărului de vaccinări?
Gindrovel Dumitra: Orice fel de astfel de măsură, care într-un fel sau altul, îi împinge un pic pe cei care până acum ezitau să se imunizeze este o măsură care va duce la un moment dat la creșterea numărului de persoane care vin să se vaccineze.
Pfizer anunță că a terminat testele la grupa de vârstă 5-11 ani. Este momentul să înceapă vaccinarea și pentru copii?
Gindrovel Dumitra: În mod normal da, este potrivit. După cum observăm avem un număr foarte mare de copii care după doar o săptămână de școală au fost confirmați cu COVID-19 și în măsura în care putem proteja viața acestor copii, dar putem în același timp să și întrerupem transmiterea atunci este un lucru cât se poate de benefic.
Persoanele de peste 65 de ani trebuie imunizate cu a treia doză?
Gindrovel Dumitra: La persoanele de peste 65 de ani există o caracteristică a sistemului imunitar care se numește imuno scerescență. Asta înseamnă că au capacitatea de a răspunde atât la vaccinare cât și la agresor, la un virus în stare sălbatică mult mai redus comparativ cu persoanele tinere. Din acest motiv le ajutăm să crească capacitatea acestora de a se apăra împotriva agresorilor.
De ce a crescut foarte mult numărul infectărilor din România? Iată, este a doua zi consecutivă când avem peste 7000 de cazuri.
Gindrovel Dumitra: Era o creștere așteptată și ea are mai multe cauze: în primul rând avem de-a face cu o variantă nouă a coronavirusului, o variantă indiană care este mai contagioasă. Observăm că dacă înainte, în primăvară, de exemplu, rata de dublare a numărului de cazuri era de 2-3 săptămâni, ei bine în cazul coronavirusului varianta Delta asistăm la o rată de dublare a numărului de cazuri în numai 7 zile, ceea ce indică fără discuție sau confirmă datele pe care le-am avut inițial. Un al doilea motiv pentru care crește numărul de cazuri este pentru că avem foarte multe persoane nevaccinate. Am observat o creștere inclusiv la statele care aveau o acoperire vaccinală de 60-70%. Dar noi avem doar 30%,deci este de așteptat ca numărul de cazuri,de persoane care se îmbolnăvesc să fie mult mai mare.
De ce se tem oamenii să se imunizeze? Sunteți de acord cu introducerea anumitor restricții pentru nevaccinați?
Gindrovel Dumitra: Vreau să vă spun că aceste restricții nu se pun neapărat pentru persoanele nevaccinate. Aceste restricții s-au pus de-a lungul timpului și se pun în continuare pentru persoanele care nu au protecție. Practic, persoanele care nu sunt vaccinate și care au un grad de protecție mult mai ridicat sunt exceptate de la aceste restricții. Pentru că restricțiile reprezintă consecința pandemiei în care ne aflăm în acest moment, pandemie care duce, din păcate, la pierderea de vieți omenești. Sigur că aceste restricții sunt necesare, în momentul în care observăm o dublare a numărului de cazuri de la o săptămână la alta. Practic, ar trebui să fim inconștienți să așteptăm ca numărul de persoane care își pierd viața din cauza COVID-19 să crească fără să poți să stăpânești lucrurile.
Nici nu a început școala bine și iată, foarte mulți elevi au trecut în online. Sunteți pentru închiderea școlilor?
Gindrovel Dumitra: În niciun caz! Din punctul meu de vedere avem fără discuție o tragedie reprezentată de pandemie și faptul că mor oameni datorită acestei boli, dar a doua tragedie care s-a întâmplat în acest interval de timp o reprezintă lipsa de educație a tinerei generații.Tinerii noștri, practic, au rămas în sistemul online, iar performanțele acestui sistem, orice am spune, nu se pot compara cu performanțele sistemului clasic. Din această perspectivă și având în vedere faptul că există în acest moment o soluție pentru ca să limităm răspândirea bolii mai ales în interiorul familiilor dar și în interiorul clasei(și este vorba despre vaccinare) școala trebuie să își continue activitatea fără întrerupere. Doar acolo unde apar cazuri, pentru un interval scurt de timp se poate trece în online. Dar celelalte clase trebuie să meargă în continuare la școală. Școala nu mai trebuie să fie întreruptă anul acesta pentru că avem un vaccin. Iar cadrele didactice și membrii familiilor copiilor care decid să nu se , practic, își asumă a se îmbolnăvi și a ajunge poate la Terapie Intensivă. Este o situație complet diferită față de cea din primăvară și mai ales în cursul anului trecut.
România se află într-o situație gravă în acest moment al valului al IV-lea? Când o să depășim acest moment? Trebuie să învățăm să conviețuim cu virusul?
Gindrovel Dumitra: În momentul în care îți mor peste 100 de oameni pe zi asta înseamnă o tragedie! Și categoric nu ne aflăm într-o situație fericită! Va trebui să învățăm să trăim cu coronavirusul, pentru că va fi foarte dificil de eliminat sau de eradicat ca afecțiune. Numai că, prin efortul de vaccinare, chiar dacă se mai îmbolnăvesc unele persoane vaccinate, îmbolnăvirea îmbracă forme ușoare. Ei bine, dacă prin vaccin am reușit să transformăm o nenorocire într-o viroză banală sezonieră, atunci acesta este un lucru câștigat și bineînșeles putem trăi mai departe cu virusul, fără nicio problemă! Introducerea celei de-a treia doze de vaccin este, din punctul meu de vedere, o șansă pentru România. Avem șansa unui vaccin disponibil pe care ni-l permitem în acest moment pentru persoanele care au decis să se vaccineze și într-un fel sau altul să creștem capacitatea de vaccinare. Este păcat să nu materializăm această șansă!
Interviu realizat de Larisa Calistru / Foto – arhivă personală Gindrovel Dumitra