22 septembrie, „Ziua Europeană fără Maşini’’
Publicat de Doina Sirbu, 22 septembrie 2021, 10:42
Astăzi este „Ziua Europeană fără Maşini’’, cunoscută în prezent şi ca ’’Ziua mondială fără maşini’’; ’’Ziua fără maşini’’, datorită extinderii la nivel mondial (se sărbătoreşte în peste 1.000 de oraşe din 40 de ţări de pe tot mapamondul).
La ’’Interviul dimineții’’ de la Radio Constanța am vorbit despre importanța acestei sărbători cu Adrian Hrițuleac, președintele Asociației Tomis Bike Constanța.
Cum ne obișnuim să folosim mai des bicicleta pentru deplasări urbane?
Adrian Hrițuleac: Aici vorbim la nivel de România, nu numai de Constanța. Vorbim despre traficul foarte mare la orele foarte importante ale zilei, unde pierdem foarte mult timp. Iar cu bicicleta te poți deplasa mult mai ușor și te poți strecura să ajungi la punctele dorite. Din punctul meu de vedere, mișcarea pe bicicletă te ajută foarte mult. Pe lângă faptul că faci sport și te menții în formă, pui foarte multe grupe de mușchi la treabă și le poți dezvolta. Mișcarea este foarte sănătoasă și încurajăm oamenii să opteze pentru transportul alternativ și să lase mașina acasă. Așa, traficul nu va mai fi îngreunat, scade și poluarea în toate orașele mari din lume și din România.
Ce reguli trebuie să respecte bicicliștii?
Adrian Hrițuleac: Avem și noi drepturi, dar și obligații pe care trebuie să le respectăm, obligații care se află în legislația rutieră. Cei care sunt și șoferi le știu foarte bine. Trebuie să acordăm prioritate, să ne asigurăm că suntem și noi participanți corecți la trafic și bineînțeles, să ne respectăm reciproc cu mașinile și cu alți bicicliști.
Ce echipamente de protecție sunt obligatorii?
Adrian Hrițuleac: Pentru persoanele amatoare de ciclism, chiar dacă nu este obligatorie casca, noi o recomandăm spre obligatoriu, pentru că ea îți poate salva viața. Au fost cazuri în rândul comunității noastre de bicicliști din Constanța în care, pentru că au purtat casca, au fost salvați de la problem mult mai complicate. Un echipament de ciclism îți poți achiziționa dacă vrei să te deplasezi mult mai ușor. Dar nu este obligatoriu, important este să iei bicicleta și să faci mișcare,să te poți deplasa mult mai ușor dintr-un punct în altul.
Cum ne ferim de accidente?
Adrian Hrițuleac: Și aici este o mare problem, pentru că din păcate șoferii nici până acum nu au înțeles mesajul nostru și nu au înțeles prezența noastră pe străzi, în trafic. Sunt destul de experimentat în mersul pe bicicletă, dar cu toate acestea și eu am problem în mersul pe bicicletă prin Constanța. Având și permis auto îmi este mult mai ușor să mă orientez în trafic, dar avem de muncă în continuare și sper ca pe viitor, șoferii să conștientizeze că existăm în trafic. Un biciclist trebuie să respecte regulile de circulație pentru că dacă nu se întâmplă așa, suntem băgați toți în aceeași oală și nu este normal. Sper ca în viitorul apropiat să avem și noi parte de respect, de condiții decente de a ne deplasa în orașul Constanța, prin crearea de piste de biciclete. Orașul Constanța este sufocat per total, nu doar dimineața și seara. Și mi-aș dori ca oamenii să se îndrepte și spre bicicletă care înseamnă un mod sănătos de a face sport. Autoritățile trebuie să își îndrepte privirea și asupra noastră, să înțeleagă că bicicliștii trebuie să aibă prioritate. De exemplu, bicicliștii din Olanda au prioritate la aproape toate regulile de circulație. Autoritățile de acolo au înțeles încă din anii 1970-1980 că viitorul este bicicleta și au creat din timp condiții pentru bicicliști. Nu este târziu nici la noi, dar trebuie mișcate lucrurile, atât la Constanța cât şi în întreaga țară. Trebuie încurajată mobilitatea urbană și trebuie acordată atenție mersului cu bicicleta.
Care sunt rutele de deplasare recomandate în municipiul Constanța?
Adrian Hrițuleac: În primul rând, unde avem pistele pentru biciclete: Bulevardul Tomis, puțin pe Bulevardul Mamaia. Acum, că s-a încheiat sezonul de vară putem să mergem cu bicicleta prin ParculTăbăcăriei, prin stațiunea Mamaia și prin central vechi.
Ce tipuri de biciclete putem allege pentru deplasarea în oraș?
Adrian Hrițuleac: Putem allege orice tip de bicicletă. De la cea mai simplă până la cea mai sofisticată. Eu am o bicicletă mai scumpă, ceva mai ușoară, dar asta nu contează! Contează să ne punem în cap să ne luăm o bicicletă pe care să o putem cumpăra și să nu mai pierdem timpul, să ieșim la mișcare!
Interviu realizat de Larisa Calistru / Foto – arhivă personală Adrian Hrițuleac