Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa: Strict statistic, probabil la sfârșitul săptămânii acesteia sau la începutul săptămânii viitoare, vom depăși 3 cazuri la mia de locuitori
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 21 septembrie 2021, 10:55
Municipiul Constanţa a trecut de incidenţa de 2 cazuri de COVID-19 la mia de locuitori, (2,05,potrivit DSP), iar în judeţul Constanţa, incidența este de 1,77/1000 de locuitori.
Autoritățile locale au stabilit în ședința CJSU de ieri, luni, 20 septembrie, noi măsuri, pe care le regăsim în hotărârea nr. 125, în localitățile din județul Constanța, in care incidența este mai mare de 2 la mia de locuitori- Constanța, Năvodari, Techirghiol, Cumpăna, Ghindărești, Limanu, Mereni, Pecineaga și Tortoman.
Incidența, constatată, in ședința CJSU de luni, este de peste 3 la mie în Costinești, Adamclisi și Independența.
În județul Constanța mai este un singur pat ATI liber, dintre cele destinate pacienților de Covid.
Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, ne răspunde la o serie de întrebări privind situația epidemiologică.
Ce măsuri sunt luate în localitățile în care rata de incidență depășește 2 cazuri la mia de locutori? Dar în cele care depășesc 3 cazuri la mia de locuitori?
Silviu Coșa: Covidul este ’’un buldozer’’ pe care chiar noi îl conducem. Avem posibilitatea să tragem frâna: se numește vaccinare. Și aceasta ne-ar ține pe toți departe de tot ceea ce înseamnă boală. De la începutul lunii septembrie,numărul de bolnavi în spitalele COVID s-a triplat. Avem în spitale 290 de persoane infectate, față de 98 la începutul lunii. Avem 27 de persoane la Terapie Intensivă, față de 10 persoane pe 1 septembrie. Sunt niște cifre care ar trebui să tragă un semnal de alarmă și să ne facă să ne gândim foarte bine dacă chiar merită riscul să ajungem în spital, să îngroșăm numărul celor care suferă în momentul de față. În ceea ce privește întrebarea dumneavoastră, în acest caz se află 13 localități printre care și municipiile din județul Constanța. Intră în vigoare anumite măsuri legate de limitarea numărului de participanți la anumite evenimente. Competițiile sportive, fie în spații închise sau deschise, spectacole, concerte, festivaluri, nunți, botezuri, toate înregistreză o scădere a numărului maxim admis de persoane. De exemplu la nunți, mese festive, limita este de 150 de persoane în exterior,100 în interior în momentul de față. Iar în ceea ce privește nunțile și botezurile care se desfășoară la interior, aici limita este de 300 de persoane. Dacă acest trend va continua(și din păcate avem toate semnalele că va continua, nu a fost nicio zi de scădere a incidenței de mai bine de o lună și jumătate) și vom ajunge la 3 la mia de locuitori(avem deja 5 localități sub această incidență), 3 peste 3 la mie și 2 peste 4 la mie, atunci vor intra în vigoare restricții la tot ceea ce înseamnă evenimente private sau publice, competiții sportive, săli de cinematograf sau teatre. Pentru că în mod normal, peste acest prag de 3 la mie toate evenimentele menționate anterior erau interzise, ceea ce ar fi afectat nu numai viața economică, ci și senzația aceasta de normalitate pe care o resimțim cu toții și de care avem nevoie. După cum bine știți, prin Hotătârea 990, de vineri încoace a intrat în vigoare Certificatul Verde și participarea la aceste evenimente este posibilă în anumite limite, bineînțeles, cu prezentarea acestui certificat, foarte simplu de obținut ca document electronic.
Mi-ați anticipat întrebarea următoare: De când este în vigoare Certificatul Verde Covid și în România, în localitățile cu incidență peste 3 la mia de locuitori, oamenii se vaccinează în număr mai mare?
Silviu Coșa: Actul Normativ care gestionează acest certificat a apărut vineri. Practic putem spune că a intrat în vigoare de ieri,când am avut o ședință cu structurile MAI și structurile de sănătate publică, Direcția Județeană de Sport, pentru a vedea să reușim cum să sensibilizăm populația. Urmează ca Inspectoratul de Poliție să informeze agenții economici din fiecare localitate care are peste 3 la mie rata de incidență vizavi de obligativitatea solicitării acestui certificat verde și așteptăm ca în următoarele săptămâni să apară și rezultatele. Este mult prea scurt termenul de 2-3 zile pentru tot ce ține de pandemie.
Estimați că incidența Covid în municipiul Constanța va ajunge la 3 cazuri la mia de locuitori, când?
Silviu Coșa: Dacă ar fi să studiem din punct de vedere strict statistic, probabil la sfârșitul săptămânii acesteia sau la începutul săptămânii viitoare.
Ce măsuri sunt luate în școli pentru reducerea riscului de îmbolnăvire?Odată cu începerea școlii, au apărut și primele cazuri de Covid în rândul elevilor. Legislația spune că, încă de la primul caz pozitiv depistat într-o clasă, toți elevii trec în sistemul de predare online și sunt nevoiți să stea în carantină timp de două săptămâni. Ce se întâmplă cu elevii care sunt vaccinați anti-Covid? Ce măsuri sunt luate în școli pentru reducerea riscului de îmbolnăvire?
Silviu Coșa: Măsurile sunt cele generale legate de protecția împotriva COVID.La momentul actual avem 45 de clase în 38 de școli cu activitate suspendată datorită infectării unui număr de 48 de elevi și 10 cadre didactice.În continuare Campania de vaccinare la nivelul școlilor se desfășoară prin strângerea și întocmirea listelor cu copii ai căror părinți și-au dat acordul pentru vaccinare,urmând ca ulterior, prin cele 38 de cabinet medicale școlare sau prin intermediul echipelor mobile de vaccinare,acolo unde ele vor fi solicitate, să se administreze și vaccinul.
O persoană vaccinată, un adult, care intră în contact cu o persoană infectată( nevaccinată sau vaccinată) intră în carantină?
Silviu Coșa: Nu. Iar îndemnul meu nu poate fi decât unul singur: Stați departe de spitale, stați departe de boli, feriți-i și pe cei din jurul vostru de suferință într-un mod foarte simplu. Vaccinați-vă!
Realizator – Larisa Calistru