Centrul de cultură tradiţională Ivan Patzaichin, în satul Mila 23
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 15 septembrie 2021, 11:30
Cofondatorul asociaţiei Ivan Patzaichin – Mila 23, Teodor Frolu, speră ca în toamna anului viitor caravana Apele unite ale României să inaugureze Centrul de cultură tradiţională Ivan Patzaichin, din satul natal al campionului olimpic şi mondial la canoe.
Frolu a declarat că Ivan Patzaichin nu şi-a dorit un muzeu, ci ‘un centru viu’ care să găzduiască activităţi pentru comunitate şi copii, acesta urmând să includă şi un muzeu structurat în cinci părţi.
‘Prima parte a muzeului va fi dedicată copilăriei din satul Mila 23, acolo unde a învăţat respectul şi dârzenia, că trebuie să munceşti dacă îţi doreşti un lucru, unde a visat să fie profesor de fizică şi aviator’, a afirmat Teodor Frolu.
Muzeul va cuprinde şi secvenţe mai puţin cunoscute publicului până acum.
‘A doua parte va fi dedicată activităţii sportive. Puţină lume ştie că întotdeauna Ivan a pornit cu stângul. La Olimpiada din 1968, în cursa de simplu, a ratat aurul pentru că s-a întors să se uite după adversari, s-a dezechilibrat, s-a încordat foarte tare şi a rămas înţepenit, astfel că a făcut o contracţie musculară şi a ajuns la final pe locul al şaptelea doar din alunecare. La 45 de minute, urma cursa la dublu, toată lumea a crezut că nu va participa, dar antrenorii l-au dat cu o cremă şi şi-a revenit iar la cursa de dublu a luat aurul’, a menţionat Teodor Frolu.
Cofondatorul asociaţiei Ivan Patzaichin – Mila 23 a menţionat că muzeul îl va prezenta pe multiplul campion olimpic şi mondial şi ca antrenor, ca antreprenor social şi ca simbol al Deltei.
‘Sperăm să semnăm contractul de finanţare pentru acest centru până la sfârşitul acestui an şi, aşa cum astăzi caravana Apele unite ale României a ajuns la Mila 23, anul viitor pe vremea aceasta să-i primim pe membri în noul centru cultural dedicat lui Ivan Patzaichin’, a precizat Teodor Frolu.
Potrivit sursei, proiectul va fi susţinut financiar prin Grupul local de pescărie durabilă Delta Dunării.
Ivan Patzaichin a murit duminică, 5 septembrie, iar în amintirea lui, RowmaniaFest, eveniment găzduit de Tulcea şi organizat de asociaţia pe care a înfiinţat-o, Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23, se va numi Festivalul Ivan Patzaichin, potrivit anunţului făcut de cofondatorul organizaţiei, Teodor Frolu, duminică seara, pe scena amenajată în faţa gării din Tulcea, unde a avut loc un moment In memoriam Ivan Patzaichin.
Început în anul 2011, RowmaniaFest este singurul eveniment din judeţul Tulcea, ajuns la a X-a ediţie, care şi-a propus să încurajeze mişcarea în aer liber şi care a îmbinat activităţile culturale, dezbaterile şi concertele în aer liber.
Concertul din acest an, programat să aibă loc duminică seara, a fost anulat, însă caravana Apele unite ale României, care în mod tradiţional presupunea parcurgerea în ambarcaţiuni fără motor a Dunării de la Tulcea la Sfântu Gheorghe, şi-a schimbat destinaţia, aceasta fiind Mila 23, satul natal al lui Ivan Patzaichin.
Născut pe 26 noiembrie 1949, în Delta Dunării, Patzaichin a cucerit patru medalii de aur la Jocurile Olimpice, la Canoe-1 pe 1.000 m în 1972 (Munchen) şi la Canoe-2 pe 1.000 m în 1968 (Ciudad de Mexico), 1980 (Moscova) şi 1984 (Los Angeles), precum şi trei de argint, la Canoe-2 pe 500 m în 1980 (Moscova) şi 1984 (Los Angeles) şi la Canoe-2 pe 1.000 m în 1972 (Munchen).
De asemenea, are în palmares 22 de medalii la Campionatele Mondiale (9 de aur).
Juan Antonio Samaranch, preşedintele CIO, i-a conferit Ordinul Olimpic Colanul de Platină, fiind singurul sportiv român deţinător al acestuia, iar în anul 2000 a fost distins cu Ordinul Naţional ‘Serviciul Credincios’ în grad de ofiţer.
În aprilie 2019, Ivan Patzaichin a primit Colanul de Aur, cea mai înaltă distincţie a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.
La 26 noiembrie 2019, când a împlinit 70 de ani, a primit din partea Preşedinţiei României Ordinul Naţional ”Steaua României” în grad de Cavaler.
Sursa – Agerpres / Foto – Descopera Delta Dunarii