Ascultă Radio România Constanța Live

Dr. Adriana Mosor, despre provocărilor medicilor dermatovenerologi în pandemia de COVID-19

Dr. Adriana Mosor, despre provocărilor medicilor dermatovenerologi în pandemia de COVID-19

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 11 septembrie 2021, 10:55

De la declanșarea pandemiei de coronavirus au crescut cazurile de dermatită de contact și cele de acnee dată de purtarea măștii. Dar acesta nu este un motiv să nu mai purtăm masca, ea ne salvează viețile! Există metode de reducere a riscului de apariție a iritațiilor, spune medicul specialist dermatovenerolog Adriana Mosor, care are la început de an școlar are și o recomandare specială pentru elevi: să se spele des pe mâini folosind un săpun blând iar dezinfectantul să fie folosit doar în cazuri speciale.


Dr.Adriana Mosor:
Pacienții sunt mult mai conștienți de prevenție și se spală pe mâini mai des. Automat au crescut cazurile de dermatită de contact care apare prin această spălare excesivă și dezinfectare excesivă.La fel foarte mult au crescut cazurile de acnee dată de purtarea măștii. În lumea medicală,dermatologică,chiar există această denumire de „masca acnee”,adică acneea dată de mască. Pentru că are o dispoziție tipică, cu leziuni apărute exact în spatele măștii. Pandemia de coronavirus ne-a influențat și pe noi,medicii dermatologi, destul de mult cu aceste afecțiuni care erau și înainte, dar poate nu în număr atât de mare.

Ni se recomandă în general să ne spălăm des pe mâini și în special de când s-a instalat pandemia de coronavirus.Cât de des ar trebui să folosim apa de la robinet și săpunul și cât de des dezinfectantul?

Dr.Adriana Mosor: Cu siguranță frica aceasta care a intrat în noi toți ne dă tendința de a ne dezinfecta prea des sau de a ne spăla prea des. Sunt niște reguli de bun simț aș spune eu. Evident că ne spălăm pe mâini înainte de masă, înainte și după ce mergem la toaletă, ne spălăm pe mâini când intrăm în casă sau înainte să îngrijim un bolnav sau pe un aparținător de exemplu. Sau părinții înainte să îi îngrijească o rană unui copil sau să-l spele e bine să fie cu mâinile curate. Sau orice facem care ține de patologia zilnică,nu neapărat de îngrijirea unui copil. Trebuie să ținem seama totuși că este mult mai important să ne spălăm pe mâini și trebuie să facem acest lucru de fiecare dată când avem acces practic la apă curentă și săpun decât să ne dezinfectăm. Dezinfectantul acesta este mult mai periculos decât săpunul. Și pentru că tot începe un nou an școlar,copiii vor fi plecați de lângă părinți.Și acolo la școală cel puțin am văzut, am și eu o fetiță și știu, mi-a mai povestit, există această tendință să îi pună să se dezinfecteze, nu să îi trimită să se spele pe mâini. E important să se insiste asupra acestui lucru. Dezinfectanții sunt mult mai periculoși pentru piele și ne pot determina aceste erupții mai ales de tip dermatită de contact sau alergică mult mai repede. Crește riscul de apariție a unor astfel de leziuni, mai ales la copiii care au pielea sensibilă. Și atunci trebuie să ne spălăm pe mâini când putem. Și un alt lucru important: Săpunul trebuie să fie cât mai blând posibil. Nu trebuie să fie un săpun antibacterian. Organizația Mondială a Sănătății recomandă spălarea pe mâini timp de 20 de secunde cu apă de la robinet și cu săpun. Nu spune să fie săpun antibacterian, ci să fie săpun.De acest virus nu ne protejează mai mult un săpun antibacterian decât un alt săpun obișnuit, atâta timp cât îl folosim cum trebuie.

Purtarea măștii poate genera reacții adverse pe pielea celor mici?

Dr.Adriana Mosor: Există această acnee dată de mască.Într-adevăr,riscul de apariție a acestei acnee este mai mare nu neapărat la copiii mici cât la cei de vârste mai mari, la adolescenți sau adulți. Dar și cei mici sunt predispuși. Acneea apare la orice vârstă. Practic prin ocluzia dată de mască și fricțiunea mecanică (faptul că masca stă pe piele și se freacă și noi respirăm și aerul acesta pe care îl expirăm intră în contact mai mult cu pielea) poate să determine apariția de leziuni. Dar există și soluții pentru acest lucru,adică putem preveni această erupție mai ales la pacienții care au tendința aceasta să facă acnee prin schimbarea măștii frecvente. Adică cel puțin la 4 ore să o schimbăm.Dar dacă masca s-a umezit că am vorbit mai mult sau am transpirat sau a fost mai cald automat o schimbăm mult mai repede. Prin aplicarea unei creme hidratante înainte de a pune masca pe față se protejează cumva pielea.Exact ca în situația unei balamale pe care o dăm cu vaselină. Nu mai e fricțiunea aceea metal pe metal ci este pe ceva gras. Așa ar trebui să vedem și noi pielea față de mască dar cu un strat de cremă hidratantă între.

Cât de important este să purtăm aceste măști și mai ales să le purtăm corect?

Dr.Adriana Mosor: Este extrem de important! Masca salvează vieți! Deja știm cu toții sau îmi doresc să știm deja acest lucru.Este foarte important ca și copiii, chiar și de vârste mai mici, să poarte masca în mod corect, adică să acopere și nasul și gura. Asta nu înseamnă că dacă am risc să îmi apară leziuni acneice sau dacă fac o dermatită de contact din cauza măștii e motiv să nu mai port mască.Până la urmă de o acnee sau de o dermatită iritantă nu mor, dar de SARSCOV-2 pot să mor. Așa că sub nicio formă nu e motiv să nu mai port mască. Dar există aceste metode de reducere a riscului de apariție a iritațiilor, despre care am vorbit mai devreme. Masca ne salvează vieți și ne protejează chiar dacă are și posibile reacții adverse. Au fost și câteva reacții cutanate post-vaccin, cunoscute și obișnuite. Adică nu am avut reacții ieșite din comun.

Dar care sunt afecțiunile dermatologice care pot fi agravate de o eventuală contractare a coronavirusului?

Dr.Adriana Mosor: Coronavirusul ne scade imunitatea, deci automat dacă am o afecțiune dermatologică cronică poate cumva să influențeze. Plus că tratamentul și stresul emoțional și fizic pe care îl ai în această infecție pot să agraveze cumva afecțiunile cronice dermatologice. Sunt manifestări care apar cel mai frecvent și pe care le-am văzut la mine în cabinet după infecția cu SARSCOV-2 și anume: căderea părului se accentuează extrem de tare.Se vede o reacție destul de îngrijorătoare față de pacient. Părul cade cu pumnul și se vede diferența în zona în care a căzut. Se întâmplă acest lucru mai mult la femei. pacientele sunt speriate și îngrijorate de acest lucru dar în destul de scurtă vreme(maxim 6 luni) părul își revine. E o reacție tipică pe care o întâlnim în orice infecție virală după ce am făcut infecția. Însă,pentru că SARSCOV-2,boala în sine, covidul este o boală gravă,automat și căderea părului este mai vizibilă la pacienți.

Cum să ne spălăm corect pe mâini și cât de importantă este prevenirea răspândirii acestor viruși?

Dr.Adriana Mosor: Virusl acesta se transmite prin aerosoli dar și prin contactul direct. Spălarea mâinilor cu apă și săpun este esențială.Cum să ne spălăm corect? Exact ca în recomandarea OMS: cu apă și săpun. Folosim dezinfectantul doar atunci când nu avem o sursă de apă curentă prin apropiere. Dezinfectantul îl folosesc când sunt afară, în parc, într-o excursie sau în natură. Dar altfel,cu siguranță avem o sursă de apă. Și ca să revin la metoda propriu-zisă, conform recomandărilor ne spălăm cu apă și săpun 20 de secunde cel puțin. E important să acoperim cu săpun toată suprafața mâinilor, adică să nu omitem zonele dintre degete sau de pe la unghii sau de pe dosul mâinilor. Câteodată ni se creează așa un reflex și pur și simplu nu suntem conștienți de gestul propriu- zis și riscăm să omitem unele zone. Apoi evident, urmează clătirea tot cu apă de la robinet și ne ștergem cu un șervețel. De preferat să fie un șervețel de hârtiede unică folosință pe care să-l aruncăm după utilizare. Dar dacă nu avem putem și cu un prosop. Nu e atât de complicat, nu e mare filozofie. Faptul că ne spălăm atât de des ne poate senzibiliza pielea și repet, ne trebuie un săpun mai blând care poate nu face la fel de multă spumă sau nu miroase la fel de bine. Folosind un astfel de săpun am un risc mai mic de apariție a eczemelor și a dermatitelor de contact decât cu un săpun antibacterian.

Realizator – Larisa Calistru

Prezidențiale 2024 | Până la ora 20,00, au votat 51,19% dintre alegători
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 20:33

Prezidențiale 2024 | Până la ora 20,00, au votat 51,19% dintre alegători

Cu o oră înainte de închiderea urnelor, au votat, duminică, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, 9.219.336 de alegători, reprezentând...

Prezidențiale 2024 | Până la ora 20,00, au votat 51,19% dintre alegători
TULCEA, CONSTANȚA: Acțiuni de combatere a faptelor ilegale din domeniul piscicol în Deltă și pe Dunăre
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 17:21

TULCEA, CONSTANȚA: Acțiuni de combatere a faptelor ilegale din domeniul piscicol în Deltă și pe Dunăre

Echipe de comisari din cadrul Comisariatului General, Comisariatului Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi Comisariatului Judeţean Galaţi din...

TULCEA, CONSTANȚA: Acțiuni de combatere a faptelor ilegale din domeniul piscicol în Deltă și pe Dunăre
CONSTANȚA: Prezența la vot în județ, la ora 16.00, a fost de 35.60%
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 16:56

CONSTANȚA: Prezența la vot în județ, la ora 16.00, a fost de 35.60%

În județul Constanța, până la ora 16.00, au votat, la primul tur al prezidențialelor, 218.215 de cetățeni, reprezentând 35,60% din numărul...

CONSTANȚA: Prezența la vot în județ, la ora 16.00, a fost de 35.60%
Prezidenţiale 2024 | BEC: Până la ora 15.00, au votat 32,02% dintre alegători
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 16:21

Prezidenţiale 2024 | BEC: Până la ora 15.00, au votat 32,02% dintre alegători

Până la ora 15,00, au votat, duminică, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, 32,02% din numărul alegătorilor înscrişi în listele...

Prezidenţiale 2024 | BEC: Până la ora 15.00, au votat 32,02% dintre alegători
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 16:03

TULCEA: În trei localități, prezența la vot a depășit 40%

În județul Tulcea, prezența la vot, înregistrată la ora 15.00, a fost de 28,9%, iar în municipiul reședință, de 31,8%. Trei comune tulcene,...

TULCEA: În trei localități, prezența la vot a depășit 40%
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 15:39

Prezidenţiale 2024 | AEP: Până duminică la ora 15,00 au votat în diaspora aproape 493.000 de alegători

Un număr de 492.940 de alegători au votat în diaspora, până duminică, la ora 15.00, pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit...

Prezidenţiale 2024 | AEP: Până duminică la ora 15,00 au votat în diaspora aproape 493.000 de alegători
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 15:12

MAI: Poliţia a înregistrat 80 de posibile incidente electorale de la începerea votării

Poliţia a înregistrat 80 de posibile incidente electorale de la începerea votării, dintre care 43 sunt confirmate, 16 sunt în curs de verificare...

MAI: Poliţia a înregistrat 80 de posibile incidente electorale de la începerea votării
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 14:32

CONSTANȚA: Peste 200 de cărți de identitate noi au fost eliberate sâmbătă

Direcția Generală de Evidență a Persoanelor Constanța și-a prelungit programul de lucru cu publicul, sâmbătă și duminică, în vederea...

CONSTANȚA: Peste 200 de cărți de identitate noi au fost eliberate sâmbătă