7 septembrie, Ziua internațională a Aerului Curat pentru un Cer Albastru

Publicat de Doina Sirbu, 7 septembrie 2021, 09:35
În fiecare an, pe 7 septembrie este marcată, la nivel modial, Ziua internațională a Aerului Curat pentru un Cer Albastru (ONU). Comunitatea internațională recunoaște că îmbunătățirea calității aerului poate atenua schimbările climatice, iar la nivel național, județele Constanța și Tulcea sunt considerate cele mai puțin poluate, conform rezultatelor unui studiu AIRLY.
Despre acest subiect a vorbit şi șefa serviciului Monitorizare și Laborator, din cadrul Agenției de Mediu Constanța, Daniela Șerban.
Calitatea aerului este extrem de importantă şi este determinată de schimbările climatice. În Constanţa, apropierea de mare ne conferă un mare avantaj, după cum ne-a declarat șefa serviciului Laborator şi Monitorizare, din cadrul Agenției de Mediu Constanța, Daniela Șerban.
“Monitorizăm calitatea aerului în 7 staţii automate fixe, în curând 8. Aceste staţii au scopuri diferite. În primul rând, avem staţii de trafic, unde urmărim influenţa poluanţilor din trafic asupra calităţii aerului în zona în care sunt amplasate. Apoi, avem staţii de fond urban. Acestea au un grad de reprezentativitate mare pentru o întreagă localitate. De exemplu, staţia de fond urban din muncipiul Constanţa este în zona Fantasio, în apropiere de clădirea Primăriei. La această staţie de fond urban, monitorizăm toţi poluanţii în conformitate cu Legea Calităţii Aerului. Avem staţii de fond suburban, unde monitorizăm poluarea provenită din oraş către o zonă convenţional curată şi mai avem staţii indistriale unde ne interesează efectul industriei asupra zonelor rezidenţiale cele mai apropiate faţă de sursele industriale”, a declarat Daniela Șerban.
Conform unui studiu, publicat în urmă cu ceva vreme, s-a constatat că în zona litorală, judeţele Constabţa şi Tulcea, ar fi cele mai puţin poluate din ţară. Puteţi să confirmaţi aceste rezultate?
“Adevărul este că ne favorizează în această zonă, condiţiile de dispersie, datorită brizei mării, datorită condiţiilor generale din această zonă, calitatea aerului este bună, dar nu putem spune că asta înseamnă că nu există surse de poluare şi nu se produce poluarea. Doar că ne ajută natura prin condiţii bune de dispersie”, spune Daniela Șerban.
Deşi suntem în apropierea rafinăriei Petromidia, şi, de curând, a fost acel accident care a dispersat tot fumul…
“Din fericire, în acel moment, vântul a bătut predominant înspre mare, dar asta nu înseamnă că staţiile de monitorizare din Năvodari nu au surprins o creştere a valorilor concentraţiilor pentru compuşii organici volatili. Am avut creşteri la aceşti poluanţi, e drept, de scurtă durată pentru câteva ore şi nu putem spune că s-au depăşit limitele, pentru că nu există limite fixate în legislaţie, decât pentru benzen, pentru perioada de mediere de un an”, a mai precizat Daniela Șerban.
Care ar fi cele mai periculoase particule care afectează sănătatea omului pe care le monitorizaţi?
“Dacă vorbim de particule, respectiv de praf, sigur, pulberile fine de dimensiuni de până în 2,5 microni sunt cele mai periculoase. Afctează cel mai grav sănătatea, dar nici aici nu am avut depăşiri. În ceea ce priveşte particulele de până în 10 microni, s-au înregistrat depăşiri la valorile medii zilnice, dar nu au fost foarte multe, nu au fost peste numărul de 35 într-o locaţie”, a mai spus Daniela Șerban.
Sunt diverse aplicaţii pentru device-uri pentru a monitoriza calitatea aerului. Constanţa, în acest moment, la o primă vedere, se situează la nivelul “bine” cu o valoare de 3!
“Într-adevăr, este interesant, pentru că ni se permite astfel să vedem care este calitatea aerului în alte ţări, în timp real. Această aplicaţie afişează date cu informaţii de la staţiile noastre, extrem de credibile, dar afişează informaţii şi în alte locuri unde nu există asemenea staţii, acolo nu ştiu de unde sunt luate informaţiile. Sursa datelor nu este foarte clară pentru toate locaţiile, însă, interesant este că sunt preluate şi datele de la staţiile automate. Această aplicaţie de pe telefon, arată că în Constanţa este o calitate a aerului bună. Persoanele interesate de calitatea aerului pot să intre pe internet, pe site-ul calitateaaerului.ro şi să vadă acolo, în timp real, date de la staţiile noastre, precum şi de la toate staţiile din ţară”,a mai declarat Daniela Șerban.
Poluarea cea mai ridicată este cauzată de traficul rutier, după valorile indicatorilor de la staţiile amplasate în zonele intens circulate.
Interviu realizat de Cecilia P ătrăhău / Foto – unsplash.com