RowmaniaFEST aduce distracția la Tulcea, la începutul toamnei
Publicat de , 3 septembrie 2021, 12:23
La Tulcea, în inima Deltei, începe a X-a ediție a RowmaniaFEST, 6 zile de evenimente sportive și artistice. Vor fi întreceri cu vâsle și de construit canotci, excursii pe canalele Deltei, concerte live și proiecții de film în avanpremieră.
Deși toate evenimentele programate sunt în aer liber, accesul la concerte se face doar cu respectarea protocolului sanitar în vigoare, iar cei care se vaccinează la centrul deschis în incinta Gării Tulcea vor fi recompensați pe loc. Teodor Frolu, unul dintre organizatori și vicepreședintele Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23, în dialog cu Cristina Ghelasie.
Teodor Frolu, organizator: „Începem sâmbătă, 4 septembrie, cu tradiționala cursă a canotcilor. La ora 15:00, pe lacul Ciuperca, începe competiția pe orașul Tulcea. După care, seara, la Gara Tulcea, cu începere de la ora 08:00, vom avea pentru prima oară un video mapping pe această gară, care are o arhitectură specială și, poate, puțin pusă în valoare în ultima perioadă. Iar de la ora 21:00, pe peronul Gării, se va face vizionarea filmului România Sălbatică, în premieră, un film ce va fi lansat peste două săptămâni în cinematografe.”
Reporter: Să mai spunem că este un documentar mult așteptat de publicul din România, iar la RowmaniaFEST va fi o avanpremieră a acestui documentar, iar cei prezenți vor putea pune întrebări celor doi realizatori, Dan Dinu și Cosmin Dumitrache.
Teodor Frolu: „Da, filmul este extraordinar. Arată o parte pe care nu prea o vedem, dar este foarte interesant de a descoperi o Românie, de care, de multe ori, nu suntem conștienți și de care trebuie să avem și un pic de grijă, dacă vrem să lăsăm ceva pe mai departe copiilor noștri.”
Reporter: Pentru că ați vorbit despre grijă, vă rog să ne spuneți câte ceva și despre mesajul de anul acesta al festivalului.
Teodor Frolu: „Se vorbește în ultima vreme de Dezvoltare Durabilă, care pare o formulare foarte administrativă și lipsită de emoție și de suflet. De fapt, dezvoltare durabilă înseamnă dezvoltare cu bun simț și primul lucru, ca să putem să ne gândim că vom ajunge în acea direcție, este ca fiecare dintre noi să fie mai responsabil. Să vă dau un exemplu: poluând apa, care este o resursă pentru fiecare dintre noi, aruncând mâncare înseamnă, de fapt, un cost în buzunarul nostru, pe care îl pierdem și l-am putea investi în altceva. Să avem grijă de zonele și felul în care vizităm ca turiști o zonă cum e Delta Dunării, dacă avem un pic de grijă, impactul vizitei noastre va fi mai mic. Noi, prin activitățile de activare cu canotcile noastre, în diverse orașe, pe unde am fost și, într-un fel, am făcut prima cărare către un luciu de apă dintr-o comunitate, deodată, administrația a descoperit că are ceva valoros acolo, pe care nu-l vedea, de fapt, pentru că nu era folosit în niciun fel. Activarea asta se vede că funcționează și noi avem un principiu foarte simplu: dacă ești aproape de apă, dacă folosești această sursă pentru activități în aer liber, pentru sport, pentru plimbare, în momentul acela, toți devenim mai atenți la ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Ăsta este secretul Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23, pe care încercăm să-l promovăm în cât mai multe locuri din România.”
Reporter: Dacă ne întoarcem la programul RowmaniaFEST, ce ne puteți spune despre ziua de duminică, 5 septembrie?
Teodor Frolu: „Duminică, 5 septembrie, ne întâlnim la ora 09:00, între portul pescăresc și intrarea în Tulcea, în zona Zaghen. Ne-am propus, ca printr-o acțiune de voluntariat, să arătăm că în 4 -5 ore împreună, putem să transformăm intrarea aceasta din Tulcea într-un spațiu interesant. Avem iar un moment surpriză, este atelierul mobil, unde ne ducem în diverse localități și cu școala locală, cu un grup de copii, meșterul nostru, Viorel Gheorghe, îi învață pe copii cum se construiește o canotcă, de ce e nevoie să știi Legea lui Arhimede, de ce trebuie să știi matematică și geometrie, când desenezi și trasezi planurile de construcție a unei bărci, de ce este important să știi Geografie și Biologie.”
Reporter: Luni, 6 septembrie, va lua startul Caravana Apele Unite ale României, ce număr de participanți aveți?
Teodor Frolu: „În momentul de față sunt în jur de 70 – 80 de participanți, în această caravană, care va pleca luni, la prânz, din Tulcea. Prima oprire va fi la Bălteni, a doua va fi pe canalul Caraorman, după care vom ieși în zona pădurii Caraorman, undeva în spate și vom avea o mică excursie pe jos, pe care o vom face. Prin această tură, întotdeauna, încercăm să explorăm diverse soluții de turism cu impact cât mai mic de mediu.”
Reporter: Aș vrea să le mai spunem celor care vor să participe la activitățile programate între 4 și 10 septembrie la Tulcea, cum se va face accesul la evenimente?
Teodor Frolu: „Accesul în zona de concert se poate face numai cu certificate de vaccinare sau cu un test anti-Covid, făcut în ultimele 48 de ore sau cu un certificat de boală, din ultimele 3 luni, adică cei care au fost bolnavi în ultimele 3 luni. Noi vom avea în zona Gării, în zona spectacolului, un astfel de centru de testare, dar și un centru de vaccinare anti-Covid. Cred că este destul de interesant programul, încât să mai vină și Constanța, și litoralul la Tulcea, nu numai Tulcea, la Mamaia”.
Programul RowmaniaFEST 4 – 10 septembrie 2021
Sâmbătă, 4 septembrie
15:00 – 19:30 Descoperă ROWmania – Concurs de vâslit în canotci (lac Ciuperca)
15:00 – 16:30 Ateliere de educație alternativă pentru copii (lac Ciuperca)
16:00 – 18:00 Atelier de păpuși zburătoare din elemente naturale
21:00 – 23:00 Proiecție de film (Gara Tulcea) România sălbatică – regia: Dan Dinu și Cosmin Dumitrache
Duminică, 5 septembrie 09:00
14:00 Ecologizare Promenada Zaghen (zona Zaghen)
15:00 – 18:00 Cum să reciclăm corect, Călăuzele Deltei – program educațional pentru copii
16:00 – 17:00 Lansarea programului | concurs de vâslit și îndemânare | parada canotcilor construite de copii
Cum să construiești o canotcă – atelier de construcție de machete de bărci cu Viorel Gheorghe – Atelierul Mobil
19:30 – 23:00 Concerte (Gara Tulcea) Folk Band Ruskyi Ritm SUBCARPAȚI / RUSALCA / TUMBE
Luni, 6 septembrie
09:00 – 12:30 Conferința națională despre sănătatea apelor din România
13:00 START Caravana Apele Unite ale României
Joi, 9 septembrie (Ziua 4) – 25 km Traseu: Erenciuc – Braț Sf. Gheorghe (Dunărea Veche) – localitatea Sf. Gheorghe (campare Green Dolphin) 19:00 Seară festivă / Eveniment surpriză Vineri, 10 septembrie Vizită Centru ARBDD (opțional) Transfer Sf. Gheorghe – Tulcea
19:00 Seară festivă
Redactor: Cristina Ghelasie / Foto: rowmania.ro facebook.com/RowmaniaPatzaichin