Mulți români sunt interesați să se pensioneze înainte de împlinirea vârstei minime standard. Ce condiţii trebuie să îndeplinească pentru a ieşi la pensie mai devreme
Publicat de Doina Sirbu, 2 septembrie 2021, 08:07
Mulți români sunt interesați să iasă la pensie înainte de împlinirea vârstei minime standard. Acest lucru este posibil prin pensionarea anticipată, sau anticipată parțial.
Condițiile necesare nu sunt întotdeauna foarte ușor de înțeles, din cauza legislației stufoase și a informațiilor uneori contradictorii, cum ar fi cele care privesc perioadele de timp luate în considerare ca vechime în muncă. Despre ecest subiect a vorbit purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Pensii Constanța, Kristina Mutiș.
Pentru cei care ies la pensie, la limită de vârstă, situaţia este mai simplă. Pentru celelalte două scenarii, este puţin mai neclar. Pentru început, vă rugăm să ne explicaţi, pe scurt, care sunt diferenţele între pensia anticipată şi pensie anticipată parţială.
“Pensia anticipată şi anticipată parţială se cuvine cu cel mult 5 ani înainte de împlinirea acelei vârste standard de pensionare pe care o pomeneam anterior. Condiţia pentru ca o persoană să beneficieze de pensie anticipată sau anticipată parţială este să se fi realizat vechimea completă, stagiul complet de cotizare. Dacă cel în cauză a realizat cel puţin stagiul complet de cotizare, poate solicita pensie anticipată parţială. Dacă cel în cauză a realizat cel puţin 8 ani peste stagiul complet de cotizare, poate solicita pensie anticipată fără penalizare”, a declarat Kristina Mutiș.
O altă necunoscută pentru mulţi dintre cei interesaţi este legată de perioadele de timp care sunt luate în calcul la stabilirea vechimii în muncă pentru pensionare. Vă rugăm să clarificăm această problemă.
“În cazul pensiei anticipate şi anticipate parţială, în acel stagiu complet de cotizare care trebuie obligatoriu îndeplinit, se iau în calcul numai perioadele contributive, perioadele efectiv muncite. Pentru pensia anticipată şi anticipată parţială nu se iau în calcul perioadele asimilate, respectiv perioada în care a fost efectuat stagiul militar sau perioada în care s-au urmat cursurile universitare. La pensia de limită de vârstă, pe lângă perioada contributivă, se valorifică şi aceste perioade asimilate pe care le-am pomenit, respectiv stagiul militar în cazul domnilor sau facultatea, obligatoriu absolvită cu diplomă de licenţă la curs de zi”, a mai spus Kristina Mutiș.
Redactor – Bogdan Comşa / Foto – unsplash.com