Băi Reci la Eforie Nord cu turiști nemulțumiți. Unde ajung deșeurile atunci când nu gândești unde le arunci
Publicat de Doina Sirbu, 2 septembrie 2021, 09:34
Mulți dintre turiștii, care ajung vara la mare, o fac pentru o cură binefăcătoare de soare și de aerosoli. Alții aleg împachetările cu nămol din lacul Techirghiol, considerate de-a dreptul miraculoase de cei cu afecțiuni reumatice. De multe ori, experiențele oamenilor sunt diferite. Un turist din Petroșani, venit cu familia la mare, reclamă faptul că a fost martorul unei deversări de deșeuri menajere, în apele Băilor Reci de la Eforie. Totul s-ar fi întâmplat printre zeci de turiști aflați la scăldat cu copiii.
Gheorghe Brusturean are 64 de ani și este din Petroșani. S-a cazat cu soția la Eforie Nord, pentru o săptămână de băi de nămol, de care nu a prea avut parte.
Ne povestește cu amărăciune experiența prin care a trecut: “A deversat canalizarea, a ieșit de sub viaductul de cale ferată și a început să curgă în ghiol efectiv. Și noi, oamenii, care eram la Băile Reci, în partea de familii, se făcuse un șanț și curgea apa direct în lac. Ei nu au făcut altceva decât au pus o banderolă și niște sezlonguri, ca să nu mai treacă oamenii în partea aia. Un miros… de canal și, ce să vă spun, de dejecții”.
Surprinderea turistului a fost cu atât mai mare cu cât, la câțiva metri distanță, oameni mari și copii se scăldau nestingheriți, spune Gheorghe Brusturean: “Toata lumea se ținea de nas. Eu nu stiu cum de au lăsat oamenii să intre acolo, că ei nu au luat nicio măsură, telefoane nu a dat nimeni. Apa curgea în continuare cu dejecții în lac și la 5 metri mai încolo făceau baie copii, oameni.”
Revoltat de nepăsarea responsabililor de la Băile Reci, turistul a făcut o plângere la Direcția de Sănătate Publică Constanța și, mai apoi, o alta la Apele Române Dobrogea și nu s-a oprit aici.
“Am sunat și la Protecția Consumatorului, de la București. Mi-au dat un număr de aici, de la Constanța, am sunat. Dânșii de la Protecția Consumatorului au spus că nu e problema lor, că este a Apelor Române. M-au dat dintr-o parte în alta. Și le-am spus că eu am făcut reclamația ca un consumator, că restul am făcut-o la direcția sanitară. Eu reclam ca un consumator ce sunt, că am plătit niște bani și nu vor să mi-i dea înapoi.”
Concluzia DSP Constanța a fost că în zonă există într-adevăr o problemă.
”În zona indicată de reclamant a existat o avarie la o conductă RAJA, în seara de 30 spre 31 august. Aceasta a fost reparată la prima oră a dimineții”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al instituției, Tudorel Ene.
Contactați telefonic de reporterii Radio Constanța, reprezentanții RAJA Constanța recunosc că au avut o avarie la colectorul menajer din zona Eforie, dar spun că de vină sunt tot oamenii, care aruncă în toaletă șervețele de unică folosință și scutece de bebeluși. Printr-una din gurile de vizitare, apa a fost evacuată în exterior. Așa s-a inundat parcarea unui hotel, iar mai departe deșeurile s-au vărsat în lacul Techirghiol.
“O echipă de muncitori a intervenit prompt, a redus pomparea și a deblocat conducta înfundată cu deșeuri”, ne-a declarat Irina Oprea, purtător de cuvânt al RAJA Constanța.
”DSP a verificat speța indicată de reclamant, iar la momentul verificării operatorul economic izolase zona. DSP Constanța a recoltat probe de apă, iar zona va fi dată din nou în funcțiune doar când vor fi gata analizele și ele vor fi conform normelor în vigoare”, spune Tudorel Ene, de la DSP Constanța.
Doar că lucrurile nu stau tocmai așa. După plecarea inspectorilor DSP, administrația Băilor Reci a redeschis zona de îmbăiere, deoarece nu s-ar fi înțeles cu turiștii, care luaseră deja cu asalt porțile de la intrare, ne-a explicat reprezentantul operatorului economic, Bogdan Stancu.
Plimbat de la o instituție la alta și revoltat de nepăsarea instituțiilor abilitate, turistul nu mai vrea acum decât să-și recupereze banii dați în avans pe intrarea la Băile Reci: “Eu le-am spus: Faceți ceva! Curge încontinuu canalul cu dejecții în lac. Și oamenii fac baie la 5 metri. E păcat, sunt copii. Nu mai vorbim de E.Coli aici, vorbim de un caz foarte grav. În aceeași apă, în care deversează canalizarea, oamenii fac baie. Vă dați seama ce se întâmplă dacă un copil ia o gură din apa aia, din greșeală?!”
Bogdan Stancu, reprezentantul Băilor Reci, a declarat pentru Radio Constanța că sistemul informatic nu permite returnarea banilor celor care au plătit în avans intrarea la Băi, dar a explicat că există posibilitatea ca turistul, dacă vrea să revină anul viitor la Băi, va avea acces gratuit, în baza chitanței de anul acesta.
Reacția turistului la această veste nu o cunoaștem, dar putem să vă spunem că la ora publicării acestui material, Băile Reci din Eforie sunt în continuare deschise, iar rezultatul probelor prelevate din apa lacului nu a venit.
Și dacă ar fi să tragem o concluzie este că tot de noi depinde în final să avem o vacanță reușită. Nimeni nu-ți poate garanta că un deșeu nu se întoarce la tine, exact atunci când ți-e lumea mai dragă.
Redactor – Cristina Ghelasie / Foto – Gheorghe Brusturean