TULCEA: Satul Vişina, destinaţia perfectă pentru turiştii care vor să descopere poveştile Dobrogei FOTO
Publicat de , 16 august 2021, 13:56
Destinațiile cât mai aproape de natură, menite să ne încarce cu energie pentru mai mult timp sunt căutate și în această vară. Așa cum este cea din satul Vișina, județul Tulcea. Mai întâi, a fost casa bătrânească veche de aproape un secol, acum reabilitată, la care s-au adăugat alte construcții și un teren pe care sunt îngrijite animale: cai, ponei, măgari, capre, iepuri, găini, pisici, căței.
Cazarea, departe de orice informație, doar cu tradiții și evenimente artistice, în odăi cu specific dobrogean, poate fi de 300-350 lei, pe noapte.
În satul Vișina, aflat la 1 km distanță de comuna Jurilovca, se află o gospodărie tradițională dobrogeană, construită de Bianca Folescu, venită de la oraș, acum parte din comunitatea locului.
„Întâi a fost o casă de vacanță, în care au venit prietenii, apoi prietenii prietenilor. După ce am reabilitat casa, am achiziționat teren, apoi, ușor-ușor au început să vină animalele, prima dată am primit cadou doi cai. Aceasta a fost ordinea, o provocare, o muncă fascinantă, nu am știut vreodată că voi face turism, agrement.
Am scris pe un blog din dorința de a împărtăși toată bucuria pe care eu o găseam aici, tot frumosul din natură, am simțit nevoia să postez acolo. Vizualizările au crescut și așa mi-am dat seama că lumea este dornică să vadă ceva natural, frumusețea privită cu ochiul unui om, nu neapărat fotograf.“
Este un spațiu care poate găzdui meșteșuguri și artă, ideal pentru educație nonformală și mișcare, pentru relaxare , odihnă și trai sănătos, așa cum apare pe internet la o căutare simplă, găsind „Suvenir din Dobrogea”.
Bianca Folescu ne este ghid prin povestea locului:
„Am făcut în curtea mea prima serbare câmpenească a Vișinei, și prima și a doua ediție, după care am mutat-o în centrul satului, fapt care, mi-a dat ocazia, să mă ocup de promovarea ansamblului de dansuri pe care l-am găsit în sat, să-l modific un pic și să aduc și copii în acest ansamblu. Cu acest ansamblu nou creat de dansuri populare bulgărești – dobrogene care au costumația aceasta din cameră, să mergem și să ne intersectăm cu alte ansambluri, din alte etnii.
M-am implicat foarte mult în promovarea meșteșugului și am făcut evenimente legate inclusiv de meșteșugarii multietnici dobrogeni. Am organizat primul eveniment de la Muzeul de Artă Populară Constanța cu sprijinul acestuia, care s-a numit «Targul meșteșugarilor multietnici», am avut eveniment la mine în curte, «Memoria satului dobrogean».“
Ce găsim prin odăi? Doar câteva exemple.
„Acela este un țesut de război vertical, îl folosesc să le arăt copiilor ce înseamnă țesut, pentru că pentru ei, probabil, este o noțiune necunoscută. Așa cum o doamnă învățătoare mi-a spus: „ Doamnă, știți cât m-am chinuit să le explic copiiilor ce înseamnă grindă?”
Aici avem două tablouri cusute de bunica mea, este cusut în punct persan. Adică multe din lucrurile pe care le am sunt un exemplu despre tipuri diferite de cusături, de broderii, de țesături, ș.a.m.d., lucru care poate da idei celor care vin, să înțeleagă că tehnica de cusut nu este numai într-un fel, să își deschidă un orizont.“
Intrăm într-un spațiu în care timpul parcă stă în loc și înțelepciunea populară este concentrată într-un cuvânt, „rost”, cu Bianca Folescu.
„Știți că se spune că totul se face cu un rost, așa spune înțelepciunea populară. Rostul este foarte important. Este element de supraviețuire. Eu am tras concluzia aceasta pentru că de câțiva ani de zile de când stau efectiv aici și mă ocup efectiv de gospodărie, mă descurc cum pot! Da, rostul!“
Redactor: Liliana Moldoveanu / Fotografii: Liliana Moldoveanu