La Mileştii Mici sunt 200 de km de galerii subterane, care adăpostesc cea mai mare colecţie de vinuri din lume – FOTO
Publicat de Doina Sirbu, 9 august 2021, 16:56 / actualizat: 9 august 2021, 18:28
Te poţi simţi ca acasă, dacă treci Prutul la fraţii basarebeni. O zi de vacanţă poate fi petrecută într-una din sutele de crame care există pe teritoriul Republicii Moldova. La Mileştii Mici sunt 200 de km de galerii subterane, care adăpostesc cea mai mare colecţie de vinuri din lume.
La intrarea în galerii, vinul curge din butoaie în imense pahare și un trenuleț te așteaptă pentru a porni călătoria pe străzi cu nume de vinuri, pânâ la „Copacul beției„. Cum a intrat această cramă în Cartea recordurilor a aflat Liliana Fustanela de la unul din ghizii săi.
Cum te numeşti?
“Mă numesc Victoria Bîrgău, aşa, ca munţii din Bistriţa”, spune Victoria Bîrgău.
Foarte frumos! De ce ar trebui să vină românii să viziteze Mileştii Mici?
“Pentru că este un loc cu totul special care îşi relevă istoria, deci, fiecare colţ îşi va spune o poveste şi aici şi străzile îşi poartă cu mândrie numele strugurilor de viţă de vie, atât cei autohtoni, cât şi cei internaţionali”, ne-a mărturisit Victoria Bîrgău.
Cum a luat fiinţă această vinărie?
“Cu mult timp în urmă. Cu 200 de ani în urmă, aici a început activitatea de extracţie de pietre de calcar. Ulterior, am început să depozităm vin, pentru că am creat condiţii naturale”, a mai dezvăluit Victoria Bîrgău.
Cea mai valoroasă sticlă de vin datează de când?
“Din 1973, de foarte mult timp. De când încă, din păcate, noi încă eram comunişti. Şi o sticlă din aia costă 1500 de euro”, a mai spus Victoria Bîrgău.
Sunt multe astfel de sticle aici depozitate precum cărţile într-o bibliotecă! Cum ştim că este un vin bun?
“Exista aşa o vorbă că cu cât este mai vechi vinul, cu atât este mai bun! Nu întotdeauna este cazul, că şi un vin mai tinerel este excepţional, însă, odată ce o să îl păstrăm în condiţii ideale la o temperatură constantă şi o umiditate relativă de 85-95%, o să avem un vin păstrat bine”, a mai precizat Victoria Bîrgău.
Ce temperatură este acum, aici?
“12-14 grade Celsius, condiţii ideale. Deci, în timpul verii o să fie mai rece, în timpul iernii o să fie invers, din cauza diferenţei de temperatură”, a mai spus Victoria Bîrgău.
Sunt multe galerii subterane şi însumează câţi km?
“În total, 200 de km. Putem să ajungem şi în România dacă am uni tot traseul, dar se vizitează doar 5 km”, declară Victoria Bîrgău.
Din 2005, aţi intrat în Cartea Recordurilor! Povestiţi-ne cum s-a întâmplat asta!
“Directorul de atunci a decis să încerce să înregistreze, de fapt, această colecţie pentru un record şi s-a determinat că aici se păstrează cea mai impozabilă colecţie de vinuri de pe pământ şi crama, bineînţeles”, a dezvăluit Victoria Bîrgău.
Şi aici există şi copacul beţiei? De ce?
“Să ştiţi că avem vreo 5 copii răspândite prin galerii şi toate au sculpturi diferite pe ele, pentru că oamenii se poartă diferit atunci când se îmbată, nu?”, a spus Victoria Bîrgău.
Spuneaţi că Gorbaciov are meritul de a fi înfiinţat această vinărie?
“Gorbaciov, de fapt, prin greşeala lui de a implementa o lege a prohibiţiei alcoolice care a fost ineficientă, bineînţeles!”, ne-a mai dezvăluit Victoria Bîrgău.
Redactor – Liliana Fustanela / Foto – Liliana Fustanela