Roxana Bojariu, specialist ANM: În general, în prima parte a lunii august vom avea temperaturi foarte ridicate
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 2 august 2021, 12:23 / actualizat: 3 august 2021, 10:14
Caniculă, disconfort termic și instabilitate atmosferică-fenomene frecvente în luna iulie, în toată țara.
Și astăzi valul de căldură şi disconfortul termic vor persista, potrivit ANM, în județele Constanța și Tulcea.
Cât timp vor continua aceste fenomene, în special în Dobrogea, am aflat de la Roxana Bojariu, climatolog în cadrul Administratiei Naționale de Meteorologie.
Roxana Bojariu: Avem de trecut peste încă alte câteva zile foarte călduroase. Astăzi vom avea temperaturi foarte mari și poate fi considerat pentru România ’’maximum valului de căldură’’. Încetul cu încetul, în partea a doua a săptămânii ne vom reveni din punct de vedere al temperaturii, dar vor veni și instabilități care acum sunt prezente mai ales în partea de nord, centru, nord-est. Cam asta ne așteaptă. Până la urmă și august este o lună de vară și cel puțin primele 2 săptămâni, chiar dacă nu vom mai avea temperaturi ridicate, ieșite din comun, ele vor fi totuși temperaturi mari.
Avem în timpul zilei caldură mare, soare, iar seara apar fenomenele extreme, ploi asociate cu furtuni și chiar grindină. Este ceva atipic sau a devenit o normalitate?
Roxana Bojariu: Nu este ceva neapărat atipic. Ambele fenomene sunt caracteristice sezonului cald. Este adevărat însă că intensitatea lor este mult mai mare decât cea cu care eram obișnuiți.
Ne uităm și la incendiile de vegetație care fac ravagii în Turcia, Italia, Grecia și Spania. Nu am mai pomenit un așa dezastru… turiști evacuați din calea focului… de ce se întâmplă astfel de lucruri?
Roxana Bojariu: Pe fondul acesta de temperturi ridicate, mai ales din SE Europei, sunt favorizate incendiile, în special atunci când nici nu avem ploi și când vântul bate destul de tare. Au fost prezente toate aceste 3 elemente în zone din Turcia, din Grcia, din sudul Italiei (ați văzut ce s-a întâmplat în Sicilia). Și din păcate ele sunt până la urmă însoțitoare ale valului foarte puternic de căldură pe care îl trecem acum.
Este un val care afectează, a lovit puternic Europa. Ne așteptăm în continuare la prezența acestor fenomene?
Roxana Bojariu: Da sigur. A lovit mai ales partea de SE a Europei. Noi suntem un pic mai la marginea acestui munte de aer cald, deși resimțim și noi din greu efectele lui. Vă dați seama cum este acolo unde se înregistrează temperaturi de 45 de grade celsius. Și astăzi s-ar putea să vedem cum recordul pentru cea mai mare temperatură din Europa ar putea fi doborât prin Grecia. Sau în orice caz în zone din sudul Balcanilor.Din păcate vom avea astfel de fenomene, care altfel sunt normale pentru perioada din an în care ne aflăm și pentru regiunea în care trăim. Dar intensitatea lor frecventă și mai ales persistența vor deveni din ce în ce mai mari. Aceasta este marea problemă de fapt. De mai mult de o săptămână avem temperaturi mult mai ridicate cu 10-15 grade celsius în general decât normalul perioadei s-au înregistrat în zone destul de mari din SE Europei.
Sunt foarte mulți turiști pe litoralul românesc. Ne aflăm în vârful sezonului estival. Cum va fi vacanța lor din punct de vedere al vremii?
Roxana Bojariu: Ne mai așteaptă zile cu disconfort termic și astăzi și încă alte câteva zile. Și nu doar ziua, când pot fi temperaturi de peste 30 de grade Celsius, ceea ce pentru zona litoralului este cu adevărat temperatură ridicată. Nopțile tropicale vor fi prezente încă. Lucru destul de dificil pentru că altfel s-ar fi putut adapta organismul noaptea. Vor urma și răciri pe partea a doua a săptămânii, însă nu ne gândim la răciri foarte spectaculoase. În general în prima parte a lunii august vom avea temperaturi foarte ridicate. Trebuie să urmărim toate informările, actualizările, toate aceste alerte, pentru că ele ne pot preciza mult mai bine locația fenomenelor extreme, intensitatea lor, astfel încât să fim foarte bine informați.
Realizator – Larisa Calistru