CONSTANŢA: Acţiuni de prevenire a traficului de persoane
Publicat de ,
23 iulie 2021, 14:28
Cele mai multe dintre victimele traficului de persoane provin din rândul persoanelor vulnerabile, din medii sărace, din familii dezorganizate și fără educație.
De multe ori, traficanții își aleg ca țintă adolescentele și tinerele din centrele de plasament. Acestea sunt ademenite prin promisiunea unei vieți mai bune, a unui loc de muncă în străinătate sau prin iluzia unei relații sentimentale, dar ajung să muncească forțat, în condiții de sclavie, sau sunt obligate să se prostitueze în țară ori în străinătate.
Specialiștii Centrului Regional Constanța-Tulcea împotriva Traficului de Persoane se întâlnesc, în această perioadă, cu tinerii din centrele de plasament, cărora le explică ce trebuie să facă pentru a nu deveni victimele traficului de persoane.
Coordonatorul Centrului, subinspectorul de poliție Roxana Banciu:
„Pentru a nu deveni o victimă, întotdeauna să ştie unde pleacă la muncă şi să semneze un contract de muncă în limba maternă, să cunoască programul de lucru şi salariul real, să lase acasă copii ale tuturor documentelor personale şi să ţină permanent legătura cu familia, bineînţeles, sau cu cineva apropiat lor, să nu predea nimănui actele personale de identitate, cu excepţia oficialităţilor de la Vamă sau Poliţiei, să fie atenţi cu cine poartă discuţii pe reţelele de socializare, deoarece a crescut foarte mult această modalitate de recrutare a victimelor, iar metoda «Loverboy», adică «Iubitul», este una dintre cele mai utilizate metode ale traficanţilor de persoane. Presupune începerea unei relaţii, în special pe internet, în care «iubitul» devine foarte generos, grijuliu şi foarte afectiv, promiţându-le lucruri la care ele doar visează, până în momentul în care acesta le-a câştigat încrederea, ca mai apoi să le ceară să facă diverse lucruri pentru el, chiar şi cu promisiunea unei căsătorii.“
Redactor – Bogdan Comşa / Foto: Centrul Regional Constanța-Tulcea împotriva Traficului de Persoane