INTERVIU | Cristina Schipor, directorul Direcției de Sănătate Publică din Constanța: “Vaccinați-vă! Este singurul mod de a trece mai ușor peste aceste momente!”

Publicat de Doina Sirbu, 20 iulie 2021, 11:27
”Vom avea și un al patrulea val al pandemiei, dar nu se știe când va ajunge în România”, spun autoritățile. Până atunci, valuri de turiști ajung pe litoral. Suntem în perioada de vârf a sezonului estival, iar zeci de mii de oameni din toată țara, dar și din străinătate își petrec vacanța la mare.
Riscul ca varianta Delta să devină dominantă și în România este ridicat, astfel că reprezentanții Comisei Europene au cerut țării noastre să își dubleze eforturile de vaccinare pe parcursul verii. Ce se va întâmpla din acest punct de vedere pe litoral, aflăm astăzi, la Interviul Dimineții de la directorul Direcției de Sănătate Publică din Constanța, Cristina Schipor.
Litoralul este din ce în ce mai aglomerat în această perioadă, oameni din toate județele și chiar din străinătate vin în stațiunile de la mare. Spuneți-ne, mai întâi, dacă în județul Constanța a fost semnalată varianta Delta a virusului SARS-CoV-2?
Cristina Schipor: Din fericire, la Constanța, până în prezent, nu s-a confirmat. Am avut o suspiciune și trebuie să vă mărturisesc că am fost în alertă maximă. Am testat și contacții persoanei, am trimis la București pentru secvențiere și pacientul nu a fost, din fericire, infectat cu variant Delta. Noi am avut, în schimb, 3 cazuri de infectare cu varianta braziliană Gamma.
Anul trecut, litoralul era indicat ca o sursă de infectare. Ne amintim de cazul de la Costinești, unde ajunsese un grup de tineri din Vaslui, unii dintre ei cu teste pozitive. În acest sezon s-au mai înregistrat astfel de situații?
Cristina Schipor: Până în prezent nu am avut semnalată o asemenea situație. Oricum, am senzația că românii sunt mult mai responsabili, știu la ce se pot aștepta, la ce se expun și în mare parte vreau să cred că au grijă și se protejează.
Comisarul European pentru Sănătate, care a fost la sfârșitul săptămânii trecute în România, le-a solicitat autorităților să își dubleze eforturile de vaccinare pe timpul verii. Cum îi convingeți pe constănțeni și pe turiști să se vaccineze în număr mai mare? Știm că primul punct de vaccinare de pe plajă nu a avut succesul scontat, ce schimbări veți face?
Cristina Schipor: Din păcate așa este. Știți foarte bine că în România vaccinarea este voluntară și așa va rămâne. Trebuie fiecare să conștientizeze că vaccinul este singura cale de a ne proteja. Este adevărat că am avut un punct de vaccinare pe plajă care a fost foarte slab accesat, probabil oamenii nu au știut, nu s-a făcut publică existența lui. Tocmai de aceea noi vrem să mergem cu niște campanii de accesare puțin mai agresive, dacă le pot spune așa. Crucea Roșie ne ajută mult, acum vom apela și la ISU, am vorbit cu domnul comandant și ne va da o mașină cu portavoce. Vom merge pe litoral, dar în primul rând în zonele rurale, care sunt mai slab acoperite cu vaccinarea. Cu o zi sau două înainte vom merge și vom informa populația că vom veni în localitate să vaccinăm.
Vaccinul ne creează un confort social, medical, mental. Și totuși, mulți nu îl accesează. De ce credeți că oamenii au o reținere în a se imuniza?
Cristina Schipor: Aceasta este și întrebarea noastră. Probabil un psiholog ar putea să ne spună mai bine care este natura acestei alegeri. Bănuim că datorită faptului că acum incidența este aproape de zero. Eu vreau să le atrag atenția tuturor că nu trebuie să dispară teama și grija de a ne imuniza. Repet, imunizarea, este singura cale prin care putem fi protejați.
Valul 4 va fi sigur, mă întreb când va ajunge și în țara noastră, mai ales că statisticile altor state din Europa sunt îngrijorătoare…
Cristina Schipor: Așa este! Nu ne întrebăm dacă vine, ci când vine. Dacă anul trecut ne uitam la China ca la un punct îndepărtat și ne gândeam că nu vom ajunge să avem și noi cazuri, iată că am trecut (și am trecut destul de greu), am făcut față pandemiei cu niște eforturi foarte mari, din păcate am avut și pierderi umane. Au fost cetățeni care nu au reușit să treacă peste această boală. Nu ne rămâne decât să ne protejăm. Nu vreau să fiu plictisitoare, dar singura șansă este să ne vaccinăm.
Vara acesta avem mai puține infectări și mai puține restricții,dar cum vede lumea medicală aceste restricții?
Cristina Schipor: Vă dați seama că teama și experiența pe care le-am avut ne fac să fim puțin temători și îngrijorați pentru toate relaxările care s-au acordat. Guvernul a fost foarte generos din punctul acesta de vedere, dar stăm mai bine în sensul că acum știm ce să facem. Nu putem spune că ne ia prin surprindere ceva. Știți foarte bine că spitalele au revenit la a trata toate specialitățile pe care le tratau înainte de pandemie, cu rezerva de a avea acum în fiecare spital paturi, pentru a asigura cazurile de COVID. Avem în jur de 200 de paturi alocate cazurilor de COVID, paturi care la momentul acesta nu sunt blocate, ele pot fi folosite pentru toate specialitățile. Dar în momentul în care apare un caz, imediat ele vor fi dedicate acestor pacienți. Avem și 18 paturi rezervate la ATI în momentul acesta. Dacă ne vom confrunta cu mai multe cazuri așa cum se întâmplă cu țările vecine, bineînțeles că vom reveni la planul pe care l-am avut pe timp de pandemie.
Câte persoane s-au vaccinat, până în prezent, în județul Constanța? Care sunt localitățile cu cea mai mare rată de acoperire vaccinală și unde se înregistreză cel mai mic procent?
Cristina Schipor: Municipiul Constanța bate recordul. Este imunizată (cu doza I și doza a II-a) peste 30% din populația județului Constanța la momentul acesta. Ne ajută foarte mult vaccinul Johnson and Johnson deoarece este administrat într-o singură doză, deci persoanele care l-au făcut sunt considerate deja imunizate. Localitatea Dobromir mai apare încă ”pe roșu” și aici ne luptăm pentru a ridica rata de vaccinare. Marea majoritate a localităților sunt galben-portocaliu, noi vrem să le aducem ”pe verde”, în sensul că dorim să fim peste 40-50% din totalul populației vaccinate.
Mai este Constanța în topul vaccinărilor?
Cristina Schipor: Suntem în primele 10 județe, ocupăm locul al VI-lea din țară ca număr de vaccinări.
Câte centre de vaccinare mai funcționează, în prezent, în județul Constanța? Mai sunt centre cu activitatea suspendată sau fluxuri închise? Centrul Drive-Thru activează din nou?
Cristina Schipor: Centrul de Drive-Thru activează numai în weekend, la City. Avem 80 de fluxuri în 20 de centre. Bineînțeles că în permanență noi facem evaluarea centrelor, deoarece știți foarte bine că personalul este plătit și susținut de către Ministerul Sănătății. Nu se justifică să avem personal 8 sau 12 ore într-un centru în care se vaccinează doar 15 persoane. De aceea totul este într-o continuă dinamică, avem discuții permenante cu primarii, cu UAT-urile pentru a face liste și a putea merge în mediul rural. Știți că acum avem campania ”Orașul vaccinează satul”, deci scoatem toate echipele mobile din centrele de vaccinare unde avem o adresabilitate mai mică și le ducem în rural, tocmai pentru a putea ridica și acest mediu cu un număr cât mai mare de persoane vaccinate.
Este și un moment de respiro pentru cadrele medicale. În prezent, sunt foarte puțini bolnavi de COVID internați, ce se mai întâmplă în unitățile sanitare constănțene, cum se pregătesc pentru al patrulea val?
Cristina Schipor: Nu pot spune că nu suntem pregătiți. Noi suntem pregătiți. E adevărat că acum profităm de faptul că incidența este jos și avem foarte puține cazuri. Bineînțeles că medicii sunt și ei acum în concedii, există unități sanitare care acum își fac renovări, ajustări, în așa fel încât nu putem spune că ne ia ceva prin surprindere.
Dar Telverde mai funcționează? Vă mai sună oamenii? Ce vă mai întreabă ei?
Cristina Schipor: Încă funcționează Telverde, dar am redus activitatea, este numai pe perioada de zi. Acum bineînțeles că întrebările sunt de altă natură. Oamenii ne întrebă cum ar putea să descarce certificatul verde, care sunt regulile de călătorie în străinătate. Persoanele care vin în țară întreabă dacă vor sta în carantină. Revin și spun că persoanele care sunt vaccinate sunt relaxate, nu vor sta în carantină, vor putea circula și vor putea avea acces la toate evenimentele. Chiar weekend-ul trecut știți că a fost un eveniment în Constanța, Festivalul Nostalgia. Am văzut că a fost foarte multă lume și totuși m-am întrebat de ce au fost persoane care au preferat să se testeze și nu să se vaccineze? Vaccinul este practic un pas de a intra la toate evenimentele, fără a mai trebui să cheltuiești pentru testare. Noi încercăm să ne lipim de toate evenimentele pentru a fi ”în drumul” cetățenilor, în așa fel încât ei să nu facă nici cel mai mic efort. Trebuie doar să existe decizia de a se vaccina. Nu cred că poate spune cineva acum că nu are unde să se vaccineze, că nu a știut sau că nu a avut acces la vaccin. Pavilionul Expozițional este deschis 12 ore, sunt acolo echipe care pot vaccina, avem loc pentru vaccinare în weekend la City, suntem lipiți de toate evenimentele pe care le organizează Primăria sau orice alt organizator. Am fost la festivalul de la Hârșova cu o echipă mobilă, la Medgidia tot așa am mers cu echipe mobile și cu punctul de vaccinare. Deci trebuie să fie doar decizia cetățeanului de a se vaccina. Suntem acolo lângă colegii noștri din alte instituții și pentru a vedea dacă sunt luate și respectate toate măsurile specifice pandemiei. Vom merge pe două planuri să spun așa, alături de constănțeni, alături de turiști.
Revenim la ce se întâmplă în stațiunile de pe litoral! În acest sezon s-au înregistrat focare de toxiinfecție alimentară?
Cristina Schipor: Nu am avut focare de toxiinfecții alimentare, am avut mici alarme. Dar așa cum știți noi avem echipe de inspectori pe tot litoralul, de la Vama Veche până la Năvodari, avem și vom mai avea acțiuni în weekend în mod special, împreună cu Poliția și cu colegii noștri de la DSV.
În final vă rog să le transmiteți un mesaj ascultătorilor noștri care cred că pericolul reprezentat de noul coronavirus a trecut și din acest motiv nu se vaccinează…
Cristina Schipor: Pericolul nu a trecut, dragi constănțeni, dragi români! Sfătuiesc pe toată lumea să fie atentă la ce se întâmplă la țările din jurul nostrum, ţări care poate au rată de vaccinare chiar mai mare decât o avem noi. Vaccinați-vă! Este singurul mod de a trece mai ușor peste aceste momente!
Interviu realizat de Larisa Calistru