TULCEA: Tabăra de ecologie a proiectului ‘Deltă curată. Comunitate responsabilă’, la final
Publicat de Doina Sirbu, 16 iulie 2021, 09:23
Aproximativ 50 de copii din comuna Murighiol au participat, în această săptămână, la tabăra de ecologie organizată în cadrul proiectului „Deltă curată. Comunitate responsabilă”, desfăşurat în cadrul programului „Cu apele curate”.
Proiectul este coordonat de Asociaţia 37, alături de Şcoala gimnazială din Murighiol şi de asociaţia Seneca şi a început acum aproximativ două săptămâni cu o campanie de igienizare în Deltă, organizată cu prilejul Zilei Dunării.
„Avem campanii lunare cu sătenii din Dunavăţu de Jos. Sunt foarte bucuroasă că acolo există un nucleu foarte puternic care în fiecare lună îşi dedică timp, bărci, oameni, benzină, să facă lucrul acesta, să strângă gunoaiele nimănui”, a declarat, pentru AGERPRES, reprezentanta Asociaţiei 37, Luiza Zamora.
Pe lângă acţiunile de ecologizare, proiectul presupune şi o tabără pentru 55 de copii din Murighiol care s-a desfăşurat în această săptămână.
„Tabăra înseamnă de fapt ateliere de lucru cu copiii. Le-am propus copiilor ca în fiecare zi să schimbe ochelarii. Într-o zi, ei sunt cetăţeni activi care-şi privesc oraşul altfel decât de obicei, în altă zi, ei îşi pun ochelarii de arheologi şi privesc istoria şi tot aşa. Astăzi, când tema este amprenta ecologică, ei şi-au pus ochelarii de ecologişti. Obiectivul acestor ateliere este de a forma un grup de cetăţeni activi printre copii”, a afirmat vicepreşedinta asociaţiei Seneca, Anastasia Staicu.
Tabăra de ecologie a presupus şi o întâlnire a copiilor cu reprezentanţii asociaţiei World Wildlife Fund (WWF), care şi-au prezentat proiectele.
„Acum trei ani, am luat camera şi am făcut cred 1.500 de kilometri pe toate canalele din Deltă şi am mers apoi pe la Sulina, Sfântu Gheorghe, Mila 23, iar acum puteţi să intraţi pe Google Street View şi să vedeţi bucăţele din Deltă, un lac sau un canal”, le-a spus copiilor reprezentantul WWF, Cristian Mititelu.
Cele cinci ateliere ale taberei de ecologie se încheie vineri, dar proiectul „Deltă curată. Comunitate responsabilă’ va continua cu pregătirea a trei spaţii de depozitare a deşeurilor.
„Sunt trei containere pe care le vom amplasa în satul Dunavăţu de Jos, în zonele unde se vine şi se pleacă în Deltă, plecând de la simpla constatare că actualele ţarcuri nu fac faţă cel puţin în sezon. Unul dintre ele va fi amplasat chiar într-o zonă de pescuit”, a precizat Luiza Zamora.
Potrivit unui comunicat de presă remis de organizatorii proiectului, pubelele trash-art vor prelua deşeurile reciclabile din zonă, iar pe data de 8 noiembrie va avea loc un atelier susţinut de artistul vizual Dan Perjovschi.
„Anterior proiectului, în luna mai, comunitatea s-a organizat pentru o acţiune de strângere a gunoaielor de pe plaja sălbatică de la Perişor, în urma căreia au fost colectaţi zeci de saci de materiale plastice şi textile. Sacii aduşi cu bărcile voluntarilor la pontonul din sat au fost preluaţi de serviciul de colectare a deşeurilor din primăria Murighiol, sprijin pe care mizăm şi pentru acţiunile pe care le vom întreprinde în aceste luni”, se arată în comunicatul de presă remis de Asociaţia 37.
Proiectul derulat în cadrul programului „Cu apele curate” urmăreşte creşterea gradului de înţelegere a locuitorilor permanenţi şi sezonieri ai deltei asupra impactului pe care îl are pe termen lung poluarea, crearea de alianţe între autorităţi şi comunitate, precum şi rezolvarea punctuală a problemei deşeurilor acumulate pe malul apei.
Programul „Cu apele curate” este implementat cu sprijinul Lidl România.
Sursă – AGERPRES / Foto – arhivă