INTERVIU | Gică Popescu: „Este foarte greu să dăm un pronostic pentru finala de la Euro 2020, chiar și atunci când Anglia joacă acasă“
Publicat de , 9 iulie 2021, 10:24
Turneul final al Campionatului European de fotbal 2020 se apropie de final. Duminică, 11 iulie, de la ora 22.00, pe legendarul stadion Wembley, Anglia și Italia vor juca finala cu trofeul pe masă. Gică Popescu, fostul căpitan al Naționalei României și actualul președinte al echipei FC Farul, a acordat un interviu pentru Radio Constanța în care a analizat „simfonia fotbalului în pandemie” la această a 16-a ediție a întrecerii continentale, dar a vorbit și despre noua identitate Farul și startul pe care se pregătește să îl ia în Liga I.
După o lună de fotbal de calitate, am aflat numele finalistelor de la turneul final al Campionatului European de fotbal.Câți dintre noi ar fi anticipat o finală între Anglia și Italia?
Gică Popescu: Era greu de anticipat, deși cu toții ne gândeam că în finală vor fi două echipe din primul eșalon. Eu mă așteptam ca Franța să fie în finală, speram într-o evoluție bună a Olandei. Însă cred că cele două finaliste sunt meritorii, pentru că au practicat un joc foarte bun încă din faza grupelor și faptul că au ajuns în finală nu este până la urmă decât un reflex al jocurilor bune pe care l-au făcut.
Este o premieră pentru Anglia, dar semifinala cu Danemarca a fost decisă de un moment controversat. În prelungiri a primit o lovitură de pedeapsă după ce Sterling a căzut în careu. Considerați că a fost o decizie justă, chiar și după ce faza a fost verificată de camera VAR?
Gică Popescu: Este stranie această decizie, pentru că la televizor nu părea a fi lovitură de la 11 metri. Însă ar trebui să dăm crezare celor care se ocupă de arbitrajul video. Probabil că dânșii au alte elemente la dispoziție pentru a vedea dacă într-adevăr a fost penalty sau nu. Însă din fața televizoarelor nu a părut penalty și de aici au rezultat toate aceste controverse.
Vom avea o finală la Londra,pe celebrul stadion Wembley, duminică, 11 iulie,de la ora 22. „It’s coming home” spun englezii. Terenul propriu le creează un avantaj?
Gică Popescu: Aparent da, pentru că Anglia joacă acasă, deci este o ocazie unică pentru ei să joace finala pe propriul teren. Însă atunci când este vorba de Italia eu aș fi foarte rezervat. Pentru că și Italia de la începutul competiției a jucat un fotbal de calitate, s-a apărat foarte bine, în compartimentul ofensiv există jucători de mare calitate. Deci este foarte greu să dăm un pronostic pentru această finală, chiar și atunci când Anglia joacă acasă.
Care a fost din punctul dumveavoastră de vedere surpriza plăcută de la Euro, care a fost echipa care a dezamăgit?
Gică Popescu: Germania și Olanda au dezamăgit, surprizele au fost Danemarca, Cehia și Elveția. Aceasta din urmă a scos campioana mondială, Franța. A fost surpriza cea mai frumoasă a competiției, noi ne-am bucurat că acest meci s-a disputat pe Arena Națională din București. A fost cel mai frumos și mai palpitant joc al acestui turneu final.
A fost o decizie bună luată de UEFA ca meciurile să se dispute pe mai multe țări din Europa?
Gică Popescu: Văzând cum au decurs meciurile aș spune că da, pentru că nu au fost probleme. S-au bucurat mult mai mulți spectatori de acest turneu final inedit, desfășurat pentru prima dată în 12 orașe din Europa. Acum, din păcate, nu ne-am putut bucura într-un număr mai mare de spectatori din cauza pandemiei. Eu sper ca în perioada imediat următoare totul să se termine și să revenim la normalitate.
Ce a însemnat pentru capitala României, București, găzduirea a 3 partide din grupe și una din optimile de finală? Mai ales că v-ați implicat în organizarea lor?
Gică Popescu: Eu cred că a fost un succes, s-a dovedit că suntem un oraș (București) și o țară (România) capabile să găzduiască o competiție de asemenea anvergură. Am făcut-o și în 2012 cu finala Europa League, am repetat figura și anul acesta la Euro 2020. M-aș bucura să folosim aceste experiențe în perioada următoare la alte competiții, unde să ne prezentăm la așa-zisa selecție și să organizăm pe viitor competiții de tineret, de juniori, de fotbal feminin și – de ce nu? – competiții cum a fost Euro 2020 la noi acasă. Eu cred că a fost un real succes, s-au făcut investiții importante pentru organizarea meciurilor de la Euro la București. Eu sunt foarte bucuros și mândru că am făcut parte din această echipă de organizare.
Ne dorim o națională capabilă să mai fie văzută la competițiile importante. Când credeți că se va mai întâmpla acest lucru? Cum a fost Euro 2020 fără participarea pe teren a României?
Gică Popescu: Nu am o oglindă magică să văd când naționala se va mai califica, dar m-aș bucura să se întâmple acest lucru cât mai curând, la Campionatul Mondial din 2022. Să fiu sincer, eu m-am cam săturat să văd naționala stând acasă. M-aș bucura să îi văd pe tricolori în teren, jucând de la egal la egal cu marile puteri fotbalistice. Din păcate nu am avut un start tocmai bun în preliminariile pentru Campionatul Mondial, am pierdut în Armenia puncte importante. Urmează un parcurs dificil pe care eu sper să îl traversăm cu brio, astfel încât să nu mai suspinăm în fața televizoarelor când avem turnee finale.
Ce ar trebui schimbat pentru ca viitorul să fie „luminos“ și pentru naționala României?
Gică Popescu: Serviciul de consultanță se plătește! Și dacă doresc cei de la federație să afle…da, să vină să plătească și îi învățăm ce trebuie să facă, pentru că lucrurile sunt mult mai complicate decât par. Am pierdut multe trenuri, din păcate lucrurile se duc la vale și nu se mai opresc. Eu m-am săturat de 20 de ani să tot spun că trebuie să se facă lucruri. Sincer, am obosit să ne batem și eu și Gică Hagi și alți colegi de-ai mei și să nu se facă nimic. Să răspundă cei care conduc fotbalul românesc pentru că nu e normal ca lucrurile să o ia la vale și tu să nu plătești.
O competiție se va încheia (Euro 2020), alta stă să înceapă (Liga I de fotbal). Iubitorii fotbalului din Constanța au așteptări mari de la noua echipă Farul, rezultată în urma fuziunii cu Viitorul. Este Farul de acum mai puternică?
Gică Popescu: Întotdeauna când două forțe se unesc bineînțeles că rezultanta trebuie să fie mai puternică. Este mai puternică. Ambițiile sunt pentru noi toți: pentru spectatori, în primul rând, pentru noi cei care facem parte din management, antrenori, toți cei care muncim pentru destinul acestui club. Însă eu aș fi foarte rezervat pentru că odată făcută uniunea nu înseamnă că i-am transferat și pe Mesi și pe Cristiano Ronaldo și că vor bubui rezultatele. Bineînțeles că ne dorim ca un prim obiectiv accesul în play-off. De acolo încolo orice este posibil. Noi am ratat acest obiectiv în ultimii 2 ani, nu dorim să se mai întâmple anul acesta.Gică Hagi s-a reîntors pe bancă, este și pentru el o provocare importantă acest campionat. Am făcut eforturi importante pentru a aduce jucători și vrem să revenim la prioritatea pe care am avut-o în anii trecuți și anume să mizăm din nou pe tineri. Dar este nevoie de muncă, de perseverență în respectarea anumitor principii pe care le-am avut și eu sunt convins că făcând toate aceste lucruri vor veni și rezultatele.
Ce v-a arătat cantonamentul din Poiana Brașov?
Gică Popescu: Întotdeauna acest cantonament de munte urmărește parametri fizici. Pentru că se lucrează foarte intens, cu 2 antrenamente pe zi. Bineînțeles că am organizat și jocuri, dându-le posibilitatea tuturor jucătorilor care au participat la acest campionat să aibă minute. N-aș pune mare preț pe rezultate, cu toate că Gică Hagi știți cum este…lui nu-i place să piardă și a fost destul de dur cu anumiți jucători atunci când rezultatele nu au fost cele dorite. Eu cred că în acest cantonament obiectivul principal a fost atins și anume ca jucătorii să aibă o pregătire fizică, una care să le prindă bine pe parcursul campionatului.
Aventura în noul campionat al Ligii I de fotbal o începeți la Arad, cu UTA (duminică, 18 iulie, de la ora 18.30). Pe 25 iulie, de la 18.30, Farul va juca primul meci în fața propriilor spectatori, contra celor de la Gaz Metan Mediaș. Un start de sezon dificil…
Gică Popescu: Nu mai există meciuri ușoare în campionatul nostru. Ați văzut că și în campionatul trecut au fost foarte multe surprize. Din punct de vedere valoric echipele s-au echilibrat foarte mult. Sunt echipe care investesc foarte mulți bani în a plăti jucători, în a transfera fotbaliști. Am încercat și noi să facem lucrul acesta cu jucătorii pe care i-am adus, dorim în continuare să ne întărim. Eu văd un campionat complicat pentru toată lumea. Bineînțeles că ne dorim să începem cu dreptul, să avem un rezultat pozitiv la Arad după care, cu noua identitate Farul, să avem victorie contra celor de la Mediaș.
Ați fost împreună cu managerul echipei Farul, Gică Hagi, la Istanbul, în cantonamentul celor de la Galatasaray, o echipă la care ați făcut istorie. Se conturează pe viitor o colaborare între Farul și echipa din Turcia?
Gică Popescu: Întotdeauna întoarcerea noastră la baza de pregătire a celor de la Galatasaray este o plăcere imensă atât pentru noi cât și pentru Fatih Terim, antrenorul nostru și actualul antrenor de la Galatasaray. Am petrecut ore frumoase în baza de cantonament,am discutat foarte mult cu Fatih Terim, am stat 5 ore împreună. Am depănat amintirile frumoase pe care le avem împreună. Am vorbit de prezent, am vorbit de viitor. Bineînțeles că am discutat a doua zi cu președintele clubului, un vechi prieten din perioada când noi jucam acolo. Există o potențială colaborare pe viitor și în luna septembrie încercăm să facem un meci amical Farul-Galatasaray la noi acasă, pe stadionul de la Ovidiu. Prezența noastră acolo a fost pentru a filma un documentar despre perioada de aur a lui Galatasaray și despre Fatih Terim.
Noi vă mulțumim foarte mult pentru acest interviu și vă urăm baftă în noul campionat…
Gică Popescu: Să fie, pentru că avem nevoie! Și sperăm să fiți alături de noi! Îi așteptăm cu drag pe suporteri și credeți-mă că toată această fuziune, toată această unire a celor două cluburi, Viitorul și Farul, a fost făcută pentru suporteri. La ei ne-am gândit și îi așteptăm să fie alături de noi, pentru că împreună vom fi mai puternici.
Mai avem mai mult de o săptămână până începe Liga I de fotbal, dar duminică seara ne vom bucura de fotbal de calitate la Euro 2020, vizionând finala dintre Anglia și Italia. Pe cine pariați?
Gică Popescu: Eu nu pariez de obicei. Dar țin cu Anglia!
Interviu realizat de Larisa Calistru / Foto – FC Farul