Peste 3.000 de copii din județul Constanța și 1.000 din județul Tulcea au părinții plecați la muncă în străinătate
Publicat de Doina Sirbu, 8 iulie 2021, 07:35
Rămași acasă în grija bunicilor, a fraților mai mari, a unor rude îndepărtate sau chiar singuri. Este povestea a mii de copii din România, care duc dorul părinților plecați la muncă în străinătate pentru a le oferi un trai mai bun.
Poate că situația îi scapă de problemele financiare, dar îi aruncă în fața altor probleme: depresia, sentimentul de abandon și de excludere, riscul de a renunța la școală și de a alege căi greșite.
”Este cunoscut faptul că plecarea părinților la muncă în străinătate și rămânerea copiilor fie cu bunicii, fie cu alte rude, fie cu un singur părinte, determină dificultăți pentru ei destul de mari, atât emoțional cât și social și educațional. Una dintre categoriile cele mai afectate de riscul de abandon școlar este, din punct de vedere statistic, cea reprezentată de copiii cu cel puțin un părințe plecat pentru perioadă mai mare de șase luni”, a declarat Anca Stamin, de la Organizația Salvați Copiii România.
Guvernanții au declarat în repetate rânduri că este nevoie de măsuri de sprijin pentru acești copii.
Dar până când ele se vor concretiza, ONG-urile sunt cele care le întind o mână de ajutor copiilor rămași singuri acasă.
În județul Constanța sunt peste 3.000 de copii în această situație, iar în județul Tulcea, alți 1.000.
Pentru ei, Organizația Salvați Copiii România a lansat noi programe prin care urmărește să îi ajute în această etapă plină de provocări.
Aceștia vor beneficia de consiliere educaţională şi psihologică dar și de activități recreative şi de socializare:
”Proiectul își propune, în acest context, să ofere servicii de suport educațional și psihologic, activități recreative și de socializare dar și activități de evaluare și consiliere vocațională pentru copii, pentru a-i sprijini să-și aleagă în viitor o carieră potrivită profilului lor dar și cerințelor în schimbare ale pieței muncii”, a mai spus Anca Stamin, de la Organizația Salvați Copiii România.
Ședințele de consiliere vocațională vor fi susținute de Asociația Şcoala de Valori.
Sunt mai multe școli incluse în acest proiect, acestea fiind dealtfel și gazdele activităților, spune Anca Stamin.
”Din județul Constanța, acestea sunt Liceul Tehnologic Gheorghe Duca, chiar din municipiu, Școala Gimnazială Grigore Moisil din Năvodari și Liceul Cobadin. În județul Tulcea vom lucra cu copiii în Școala Profesională Danubius, Gimnazială nr.12 și Școala Gimnazială Turcoaia. În sediile acestor instituții de învățământ se vor desfășura atât activitățile de consiliere cât și cele de suport educațional și activitățile reacreative pentru copii. Practic, copiii, vor rămâne, după programul lor de școală obișnuit, pentru activitățile care au loc în proiect”, spune Anca Stamin, de la Organizația Salvați Copiii România.
Totodată, și persoanele în grija cărora au rămas copiii vor lua parte la programe de educaţie parentală și consiliere, pentru a învăța cum să gestioneze situațiile problematice care se pot ivi, spune Anca Stamin, coordonatorul proiectului.
Nu vor lipsi nici campaniile de informare, iar în cinci localități se vor înființa grupuri de intervenție, care să reunească mai mulți specialiști.
Activitățile din cadrul proiectului vor începe în această vară sau cel mai târziu odată cu startul noului an școlar.
Redactor – Florentina Stan / Foto – unsplash.com