CONSTANȚA: Exerciţiu comun de poliţie aeriană executat de forţele aeriene române, germane şi britanice
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 4 iulie 2021, 14:56
Un exerciţiu comun de poliţie aeriană a fost executat, la sfârșitul săptămânii, de forţele aeriene române, germane şi britanice în zona litoralului românesc al Mării Negre.
Potrivit MApN, în executarea acestui exerciţiu a fost inclusă şi interceptarea unei aeronave „ţintă”, reprezentată de un avion de transport C – 27 J Spartan din dotarea Forţelor Aeriene Române. Acesta a parcurs traiectul Baza 90 Aeriană Otopeni – Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, fiind interceptat de aeronave F16 Fighting Falcon aparţinând Forţelor Aeriene Române aflate în serviciul de luptă permanent – poliţie aeriană (SLP – PA), iar ulterior de aeronave Eurofighter Typhoon ale Forţelor Aeriene Regale Britanice şi Forţelor Aeriene Germane.
„Aici este o bază NATO, multinaţională, mai multe forţe sunt desfăşurate pe această locaţie. Alături de Forţele Aeriene Române avem Forţele Aeriene Germane şi Forţelor Aeriene Regale Britanice, cu aeronavele Eurofighter Typhoon. De asemenea, două escadrile de elicoptere din partea Statelor Unite. Aţi fost martori astăzi la un exerciţiu pe care îl facem în mod regulat între partenerii NATO, (…) un exerciţiu de poliţie aeriană sub comandă NATO”, a declarat, după finalizarea exerciţiului, comandorul Daniel Moise din cadrul Forţelor Aeriene Române.
El le-a explicat jurnaliştilor în ce a constat exerciţiul.
„Au fost alertate avioanele F16 Fighting Falcon de pe locaţia Feteşti, au interceptat avionul de transport (…). Pe Marea Neagră a fost în desfăşurare un exerciţiu cu Forţele Navale Române, alături de Forţele Navale Italiene şi cele turceşti. Acolo, două F16 v-au escortat. De asemenea, au mai fost implicate în exerciţiu două F16 din Grecia şi, într-un eveniment separat, două F16 din Turcia. Toată această operaţiune aeriană a fost coordonată de la bordul unui AWACS venit din Germania, cu un echipaj multinaţional, ceea ce a demonstrat determinarea NATO de a contribui la securizarea spaţiului aerian în această parte a lumii”, a spus comandorul Moise.
Reprezentantul Forţelor Aeriene Britanice a subliniat că exerciţiul a avut drept scop îmbunătăţirea colaborării între partenerii NATO.
„Suntem aici pentru a efectua o misiune de poliţie aeriană în zona Mării Negre. Colaborăm îndeaproape cu românii (…), ne antrenăm cu românii cât timp suntem aici, iar acum, pentru o scurtă perioadă, şi cu germanii. Acest antrenament ne va permite să îmbunătăţim interoperabilitatea şi să acţionăm împreună pe viitor”, a menţionat pilotul Charlie Tagg.
„Am venit aici cu două Eurofighter, împreună cu britanicii, în România, ţara care ne găzduieşte (…) pentru a proteja spaţiul aerian NATO. Am început cu ani în urmă şi acum este următorul pas, să zburăm în misiuni mixte, un avion britanic şi unul german, pe cerul României”, a spus, la rândul său, locotenent-colonelul Cristoph Hachmeister din cadrul Forţelor Aeriene Germane.
Forţele Aeriene Române precizează că poliţia aeriană întărită sub comandă NATO este o misiune de apărare colectivă pe timp de pace pentru protejarea integrităţii spaţiului aerian al Alianţei. În orice moment, câte două aeronave de vânătoare sunt pregătite pentru Serviciul de Luptă Poliţie Aeriană la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.
Misiunea principală a serviciului de luptă – poliţie aeriană este apărarea spaţiului aerian naţional, prin interceptarea aeronavelor care pătrund pe teritoriul naţional fără autorizaţie, din diverse motive.
Conform MApN, exerciţiul ADEX de vineri reprezintă o misiune de antrenament în comun a forţelor aeriene aliate şi a mijloacelor navale în spaţiul aerian naţional şi pe teritoriul internaţional al Mării Negre.
Misiunile de poliţie aeriană desfăşurate în comun contribuie la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare, precum şi la consolidarea interoperabilităţii între Forţele Aeriene Române, cele britanice şi germane.
Forţele Aeriene Române execută misiunea de Poliţie Aeriană sub comanda CAOC Torrejon încă de la începutul aderării la NATO. Poliţia aeriană întărită sub comandă NATO este o misiune de apărare colectivă pe timp de pace pentru protejarea integrităţii spaţiului aerian al Alianţei.
Anul acesta se împlinesc 60 de ani de la prima misiune de poliţie aeriană executată în cadrul NATO.
Sursa – Agerpres