Explozia de la Petromidia – NU au fost depășite valorile limită de poluare. Populația nu a fost în pericol
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 2 iulie 2021, 16:31
Încă de la izbucnirea deflagrației, specialiștii Agenției pentru Protecția Mediului Constanța au monitorizat continuu compuși organicii volatili pe amplasament.
În acest context, ministrul Tánczos Barna și-a întrerupt vizita de lucru din județul Bistrița-Năsăud și s-a aflat în contact permanent cu echipele din teren.
În urma măsurătorilor, s-a constatat că la statia CT3, situată la Năvodari Tabăra, s-au înregistrat valori crescute la indicatorii monitorizați, fără a se atinge valorile limită.
La stația CT 6, în Năvodari centru, nu s-au înregistrat creșteri ale concentrațiilor.
Valori similare au fost înregistrate și de măsurătorile realizate cu echipamentele mobile ale laboratorului APM Constanța.
Valorile mici înregistrate se datorează circulației aerului, potrivit modelărilor realizate de specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie. Astfel, la ora 13:00, circulația aerului este relativ slabă în imediata apropiere a solului, iar la înălțimi de pe peste 30…40 m, vântul sufla slab, cu viteze de peste 15 – 20 km/h, din direcție predominant nord-vestică.
Ulterior, circulația aerului a continuat să fie din sector predominant nord-vestic – vestic, astfel că evoluția norului de fum a fost de ușoară deplasare către est – sud-est (spre mare).
Actualizarea informațiilor meteorologice la ora 15:00 arată aceleași condiții de vânt slab cu viteze de pana la 15 km/h, din sector predominant nord -vestic- vestic.
Echipele de comisari ai Gărzii Naționale de Mediu sunt la fața locului și așteaptă lichidarea incendiului pentru a putea demara controlul privind impactului produs asupra mediului. De asemenea, fiind vorba despre o instalație reglementată de Directiva SEVESO, ministrul Bárna Tanczos le-a dispus comisarilor de mediu să verifice modul în care societatea a respectat reglementările de mediu și să ia toate măsurile legale care se impun.