Arhitectul Victor Plăcintă: În anul 2021 românii și-au dat seama de faptul că practic nu locuiau acasă, cei mai mulți dintre ei locuiau la firmă, la job

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 27 iunie 2021, 12:10
Apartamentele sunt în acest an în reconfigurare, iar un alt trend este cel al ieșirii din mediul urban. Multe investiții s-au dus către mediul rural și către terenuri, indiferent că sunt pe creastă de munte sau în Deltă, este de părere arhitectul constănțean Victor Plăcintă.
Acesta a precizat că oamenii sunt entuziasmați să își caute case de vacanță sau un back-up la apartamentul existent, în care nu le-a fost ușor în timpul pandemiei de coronavirus.
Am trecut cu toții prin perioada pandemiei de coronavirus.Vă rog să ne spuneți dacă au avut loc modificări la nivel psihologic în această breaslă în care lucrați…
Victor Plăcintă: Din punct de vedere al organizării sociale, parte din comunitățile creative, (sau mă rog, cel puțin cea din care fac eu parte), a început să își caute o zonă de a se aduna, astfel încât riscurile pandemiei să se micșoreze considerabil. Tocmai pentru că în urma pandemiei și-au dat seama că erau descoperiți din multe puncte de vedere.
Au apărut formule noi?
Victor Plăcintă: Cel puțin în partea de arhitectură formulele sunt simple. Se adună toată breasla și se împart pe bucăți proiectele, astfel încât riscurile să fie mai mici. În anul 2021 românii și-au dat seama de faptul că practic nu locuiau acasă, cei mai mulți dintre ei locuiau la firmă, la job. Pentru ei, acum, „acasă” și-a schimbat complet înfățișarea. Drept urmare, breasla de arhitectură și amenajări interioare este în ascendență tocmai pentru că investițiile sunt în partea de amenajării spații și locuințe, birouri de acasă și așa mai departe. Apartamentele sunt în acest an în reconfigurare iar un alt trend este cel al ieșirii din urban. Mulți dintre ”muncitorii corporatiști” și-au dat seama că locuința în afara orașului ar fi o variantă plauzibilă. De aceea multe investiții s-au dus către mediul rural și către terenuri, indiferent că sunt pe creastă de munte sau în Deltă. Oamenii sunt foarte entuziasmați să își caute case de vacanță sau un back-up la apartamentul existent, în care nu le-a fost ușor în timpul pandemiei.
Locuințele din 2021 sunt mobilate sau mai puțin mobilate?
Victor Plăcintă: Trendul se dă din SUA. Cel puțin în România direcțiile vestimentare și partea de televiziune,filme se dă de acolo. Așa că este clar: minimalismul din SUA vine și în țara noastră pe alocuri. Se dorește puțin și foarte concret, cel puțin în zona mea de activitate. Culorile sunt foarte apropiate de pământ și zona naturală (nuduri). Nu există ceva strident ci dimpotrivă, ca și în vestimentație, și în amenajările interioare toată imaginea trebuie să fie cât mai fadă și opacă, fără accente puternice și cu cât mai puțin deranj vizual.
S-au scumpit locuințele în ultima perioadă?
Victor Plăcintă: Aproape orice creștere de preț destabilizează calculele „de acasă”. Da, într-adevăr, partea aceasta de locuințe și apartamente este în creștere. Și pe partea de amenajare dar și pe cea de bugete. Odată cu trecerea prin pandemie și nevoia disperată din partea beneficiarilor de a-și achiziționa, de a avea o locuință concretă, s-a împins creșterea industriei de construcții. Automat, toată partea de „cash-flow” a migrat în a crește prețul apartamentelor și a locuințelor.
Se mai folosește sistemul „cash” sau se merge mai mult pe carduri?
Victor Plăcintă: Acum e clar că munca pe care și-o propuseseră mai marii mondiali, cei care au inventat cardurile, a avut un bust puternic în ultimul an și „cash”-ul, precum îl cunoaștem noi ca români, de nelipsit, aproape că a dispărut în mai puțin de jumătate de an și toți banii au rămas pe carduri, ceea ce pentru multă lume este un avantaj. Eu personal sunt bucuros că nu mai trebuie să folosesc banii „cash”.
Ce ar trebui să facem ca să funcționeze mai bine comunitatea noastră?
Victor Plăcintă: În primul rând este nesesară „o asumare a responsabilității” în breasla în care activezi. Comunitatea noastră este acum plină de meserii diferite și automat fiecare trebuie să își găsească drumul. Pentru noi, arhitecții, e relativ simplu. Dacă reușim să ne adunăm, putem să funcționăm mai bine în grup. Mă gândesc că sistemul funcționează similar și în celelalte domenii de activitate.
Ce credeți că se va întâmpla de acum încolo pe piața locuințelor?
Victor Plăcintă: E clar că partea de ascendență este o chestiune limitată. Adică se poate construi ca în orce sezon, cum am avut până în 2008 un sezon de ascendență în construcții. Acum suntem într-un alt punct culminant, iar după fiecare punct culminant trebuie să existe o cădere a sinusoidalei. Este clar că o să se intre pe “amenajare” în viitor. Dacă s-a construit atât de mult cu siguranță o să se amenajeze cel puțin la fel de mult cât s-a construit. Eu sunt bucuros pentru faptul că după mulți ani, arhitectura și designul de interior în sfârșit au început să intre pe un făgaș concret și să devină o necesitate pentru românii din toată țara. Ca în orice meserie creativă, liberală, fiecare breaslă are specialiștii pe domeniu. Mare parte dintre arhitecții care fac construcții civile și care construiesc blocuri sunt axați pe conceptul acesta, dar sunt foarte mulți arhitecți care sunt specializați doar pe amenajări interioare și pot face performanță la un nivel foarte ridicat.
Realizator – Larisa Calistru