După un amplu proces de reconfigurare, plajele s-au lărgit considerabil. Cât de sigur sau periculos este acest lucru pentru cei care vor să facă o baie în mare
Publicat de Doina Sirbu, 25 iunie 2021, 10:10
Plajele s-au lărgit considerabil, după un amplu proces de reconfigurare la care au fost supuse. Dar în urma acestui proces, modificări semnificative au apărut și la nivelul țărmului, în zona de îmbăiere.
Care este noul profil al plajelor și al apei, ce presupune îmbăierea în condiții de siguranță și dacă există în continuare o cotă de atractivitate a plajelor din Mamaia pentru constănțeni și turiști, aflăm de la Nicușor Buzgaru – manager de proiect și director adjunct al Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral și Gabriel Culea – șeful salvamarilor din stațiunea Mamaia.
Litoralul românesc beneficiază de plaje mai largi, chiar mai largi decât cele pe care le ştiam noi, constănţenii şi turiştii, dar şi relieful sectorului de apă destinat îmbăierii a suferit unele modificări. Din acest punct de vedere, v-aş întreba cum se prezintă el acum, după câteva luni de când au fost finalizate lucrările de înnisipare?
“Lucrările sunt finalizate în zona Mamaia pe o lungime de 6.950 de metri liniari. Aşteptăm în scurt timp să facem şi recepţia la terminarea lucrărilor. Din punct de vedere al profilului submers, acesta a suferit unele modificări în sensul că nu mai este atât de lin aşa cum era anterior. Progresia adâncimii este puţin mai bruscă, dar el este marcat corespunzător de către salvamari şi atâta timp cât respectăm toate indicaţiile şi restricţiile impuse de cei de la serviciul salvamar, activitatea de îmbăiere trebuie să se desfăşoare în condiţii de siguranţă”, a declarat Nicușor Buzgaru, manager de proiect și director adjunct al Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral.
Pentru că mai devreme aţi amintit de noul profil al ţărmului, faceţi-ne o comparaţie cu cel existent până acum!
“Cel existent anterior avea o pregresie mai lină, o progresie de 1 metru la 60 de metri, adică 1 metru adâncime la 50 de metri lungime înspre apă. Acum ea este în medie de 1 la 20 de metri şi pe anumite zone poate fi chiar puţin mai abrupt de atât, poate fi de 1 metru la 12, la 15 metri, în funcţie de interacţiunea pe care o are valul cu zona de plajă şi modalitatea în care ea s-a aşezat în acest moment”, a mai spus Nicușor Buzgaru, manager de proiect și director adjunct al Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral.
Ne-aţi spus că ţărmul va fi supus în continuare unui proces dinamic de reconfigurare. Cu ce consecinţe şi cam pe ce perioadă?
“Progresia pe care o anticipăm este una pozitivă, în sensul aranjării profilului natural aşa cum a fost anterior, numai că pentru atingerea acestui moment este necesară o perioadă intermediară de aproximativ 2 ani de zile. Proiectul, per total, are o durată de viaţă calculată şi evaluată de 50 de ani. În acest interval, progresia profilului submers va fi una de stabilizare în mod natural la o cotă apropiată de cea existentă anterior. Ne aşteptăm ca în loc de acel profil pe care l-am menţionat mai devreme cu o progresie de 1 metru la 50, 60 de metri, să fie o progresie mai lină de atât, să meargă la 1 metru la 80 de metri. Aşa reiese din calculul matematic care a fost făcut asupra proiectului şi acest aspect va fi monitorizat ca şi modificări morfologice în următorii 3 ani pe perioada de notificare a defectelor şi pe perioada de garanţie a proiectului care este de 13 ani”, spune Nicușor Buzgaru, manager de proiect și director adjunct al Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral.
Ne punem întrebarea cât de sigur sau periculos este pentru a face o baie în mare în condiţiile actuale şi dacă aveţi recomandări.
“Avem experienţa anilor trecuţi. Dacă în urmă cu 4,5 ani s-a făcut înnisiparea pe partea de sud a staţiunii unde, în prima parte, zona de îmbăiere s-a îngustat, dacă înainte aveam 100-150 de metri de la zona de mal până la zona de siguranţă marcată cu geamandură, apoi ea s-a îngustat undeva la 30-40 de metri. În timp, natura îşi face treaba şi acea zonă se lărgeşte. Turiştii trebuie să fie foarte, foarte atenţi atunci când marea este agitată şi este interzis scăldatul. De foarte multe ori, ei vor să intre doar să probeze apa, iar când apa se retrage este riscul foarte mare de înec. Atâta timp cât se respectă regulile de îmbăiere, riscul de înec este foarte scăzut. În momentul în care ele sunt încălcate, clar, atunci, apar probleme. Problema cea mai mare e atunci când este arborat steagul roşu şi asta înseamnă interzis la scăldat. Mulţi turişti vor să intre în apă să vadă cum e şi în zonele nou înnisipate, cantitatea de apă este foarte, foarte mare. Recomandarea, şi insistăm, e să nu intre deloc, pentru că poţi să fii cel mai bunînotător, poţi să fii foarte bine antrenat, natura te poate dovedi foarte, foarte uşor. De aceea, recomadarea nostră şi vom insista cât putem, e să nu intre atunci când este marea foarte agitată. În rest, zona este într-adevăr mai mică de îmbăiere, dar eu zic că se poate face plajă şi îmbăiere foarte bine”, a declarat Gabriel Culea, șeful salvamarilor din stațiunea Mamaia.
După această reconfigurare a ţărmului, a plajelor, credeţi că există riscul ca în sectorul de plajă din Mamaia să îşi piardă cota de atractivitate pentru turişti?
“Sectoarele de plajă din Mamaia nu îşi vor pierde atractivitatea pentru turişti. Ne aflăm într-un moment de tranziţie între nişte plaje vechi pe care le cunoşteam cu toţii. Acum nu mai este acea configuraţie pe teren. Este o plajă mult mai generoasă, un proiect aflat în imediatul debut, doar ce a fost finalizat şi care necesită pentru intrarea şi atingerea parametrilor, necesită o perioadă în care să fie îmbunătăţit prin activităţile noastre curente de exploatare pe care le-am făcut şi în cadrul etapei întâi. Toate aceste activităţi vor avea efecte vizibile în fiecare an, urmând ca după 3 ani, perioada iniţială, deja să fie o plajă atractivă sută la sută din punct de vedere turistic. Iniţial, analiza cost-beneficiu efectuată pentru obţinerea acordului de finanţare şi pentru partea de proiectare, ne indică o progresie pozitivă în zona respectivă, referitor la atractivitatea turistică, pentru că o nouă zonă de plajă deschide o gamă largă de noi posibilităţi de utilizare. Trebuie doar să le identificăm”, a declarat Nicușor Buzgaru, manager de proiect și director adjunct al Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral.
Interviu realizat de Laurenţiu Despina / Foto – arhivă