TULCEA: Vizitatori puţini la Halmyris şi Noviodunum, de Zilele europene ale arheologiei

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 21 iunie 2021, 08:28
Aproximativ 200 de persoane au participat, la sfârşitul săptămânii trecute, la Zilele europene ale arheologiei, organizate în cetatea Noviodunum, oraşul Isaccea, şi cetatea Halmyris, comuna Murighiol, numărul redus al vizitatorilor putând fi explicat prin condiţiile meteo, sâmbătă şi duminică înregistrându-se ploi abundente.
„La Halmyris, doar 100 de persoane ne-au vizitat. Chiar m-am mirat că au fost atâţia vizitatori, pentru că este foarte important să fie vreme frumoasă atunci când îţi propui să vezi un sit arheologic, aflat inevitabil, în mare parte, în aer liber”, a declarat responsabilul de şantier, Cristina-Georgeta Alexandrescu, cercetător la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din Bucureşti.
La rândul său, responsabilul de şantier al cetăţii Noviodunum, Aurel Stănică, a amintit că evenimentul de la finele săptămânii trecute includea ateliere de ceramică, o expoziţie de desene, degustare de preparate tradiţionale, reconstituiri istorice, prezentare de uniforme militare, dar şi tururi gratuite ale cetăţii.
„Ploaia ne-a dat planurile peste cap. Am mutat o parte din evenimente la Casa de cultură din oraş. Expoziţia realizată de elevii Liceului ‘Constantin Brătescu’ din Isaccea cuprinde 99 de lucrări şi va putea fi vizionată în perioada următoare, la baza noastră arheologică”, a menţionat arheologul Aurel Stănică.
El a precizat că, anul trecut, cetatea Noviodunum a fost singura din judeţul Tulcea care a marcat Zilele europene ale arheologiei, iar evenimentul din acest an a făcut parte din acţiunile organizate în cadrul proiectului „Restaurare şi punere în valoare a monumentului istoric Cetatea Noviodunum”, finanţat prin programul Timbrul Monumentelor Istorice, gestionat de Institutul Naţional al Patrimoniului (INP).
Zilele europene ale arheologiei, desfăşurate la Halmyris, au fost marcate de un joc interactiv legat de limes-ul dunărean de pe teritoriul actual al judeţului Tulcea, de ateliere de restaurare şi modelaj pentru copii, precum şi de vizite ghidate pentru public.
Activităţile s-au desfăşurat în cadrul proiectului „Parcul arheologic Halmyris-Murighiol. Conservare-restaurare şi punere în valoare a cetăţii Halmyris”, implementat de ICEM şi finanţat prin INP, prin programul Timbrul Monumentelor Istorice, subprogramul Elaborarea documentaţiilor tehnico-economice pentru intervenţii asupra monumentelor istorice.
Bugetul alocat realizării documentaţiei tehnice care va sta la baza viitorului parc arheologic din apropiere de Murighiol este de 140.000 de lei, sumele repartizate pentru promovare şi relaţia cu comunitatea locală provenind din cofinanţarea beneficiarului proiectului şi a partenerului, Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan”.
INP a fost desemnat coordonatorul naţional al Zilelor europene ale arheologiei de către Ministerul Culturii din Franţa şi Institutul Naţional de Cercetări Arheologice preventive. Din anul 2020, România este unul dintre cele 47 de state membre ale Consiliului Europei care marchează acest eveniment.
Sursa – Agerpres