În perioadele cu fenomene meteorologice extreme, creşte numărul persoanelor cu alergii. Ce sfaturi au specialiştii
Publicat de Doina Sirbu, 18 iunie 2021, 09:54
În perioadele cu fenomene meteorologice extreme, cum este aceasta pe care o traversăm, concentrația alergenilor crește de cinci ori, iar numărul persoanelor cu alergii explodează.
„În această perioadă a sezonului cald, când au loc fenomene meteorologice extreme – vârtejurile, ploile torenţiale care apar şi dispar, ploaia de vară, vântul care se iscă din senin şi se potoleşte foarte repede – cu ocazia acestor fenomene extreme, concentraţia alergenilor, în general, şi concentraţia polenică, creşte de 5 ori şi, într-adevăr, în aceste perioade şi noi tocmai am traversat o astfel de perioadă, constatăm o creştere alarmantă, o explozie a numărului de cazuri de alergii şi exacerbarea sau evoluţia severă a unor cazuri pe care noi le considerăm bine controlate”, a declarat medicul primar alergolog Letiția Copaciu.
În astfel de perioade, pacienților le este recomandat un tratament preventiv sau să își crească doza, pentru a evita apariția problemelor. Medicul primar alergolog Letiția Copaciu ne spune și cum putem face diferența între alergie, răceală sau infecția cu virusul SARS-CoV-2.
„Simptomele alergice mimează foarte multe alte boli, începând cu manifestări cutanate, de exemplu, în cazul polinozei de iarbă. Manifestările respiratorii cele mai cunoscute, aşa-zisa răceala…răcesc vara, când pacienţii au tot felul de simptome respiratorii şi simptomele pot fi confundate cu cele ale viruslui SARS-CoV-2. Infecţiile respiratorii sunt nişte manifestări eminamente febrile, iar manifestările de cauză alergică nu sunt febrile”, a mai spus medicul primar alergolog Letiția Copaciu.
Specialiștii spun că simptomele alergiilor se pot confunda frecvent cu cele ale altor boli, așa că este indicat ca pacienții să apeleze la medic pentru un diagnostic corect.
Redactor – Cătălina Radu / Foto – unsplash.com