Se apropie examenele pentru absolvenţii de gimnaziu şi liceu. Ce sfaturi au specialiştii pentru părinţi, dar şi copii, pentru a face faţă acestei perioade stresante
Publicat de Doina Sirbu, 15 iunie 2021, 10:00
Absolvenții de gimnaziu și cei de liceu se pregătesc în această perioadă de examene. Indiferent dacă este vorba despre Evaluarea Națională sau Bacalaureat, presiunea este resimțită și se activează emoțiile, spun psihologii.
Aceștia mai arată că un rol important îl au părinții, care trebuie să aibă standarde realiste, adaptate la resursele copilului. Mai multe pe această temă aflăm de la președintele Colegiului Psihologilor din Constanța, prof. univ. dr. Mihaela Rus.
Se apropie perioada examenelor, atât pentru absolvenţii de liceu, cât şi pentru cei de gimnaziu. Ce să facă părinţii? Cum să îi susţină? Cum să îi ajute?
“În primul rând, părinţii trebuie să aibă rolul suportiv şi să întărească emoţiile pozitive şi mai puţin cele negative. Este clar că este o perioadă în care presiunea este resimţită de copii, fie că sunt cei de clasa a VIII-a care sunt la examenul de Evaluare Naţională, fie că sunt cei de clasa a XII-a, care au perspectiva Bacalaureatului, dar şi a admiterii la facultate. Este clar că există o presiune şi o identificare a unor factori stresogeni în acest context. Aşadar, cum spuneam, părinţii trebuie să îi încurajeze, să îi sprijine, să îi valorizeze, să considere că fiecare copil este un luptător, indiferent de rezultatul pe care îl obţine, iar standardele trebuie să fie foarte realiste, pentru că, de fapt, de aici vine conflictul sau de aici vine presiunea. Părinţii au nişte standarde care nu sunt adaptate la pregătirea şi la posibilităţile sau resursele cognitive, comportamentale ale copilului”, spune prof. univ. dr. Mihaela Rus.
În cazul unui eşec sau al unui rezultat mai puţin bun, ce să facă?
“Părintele trebuie să îşi păstreze în continuare acest rol suportiv şi să nu aplice puniţii copilului şi să îi reactiveze emoţiile negative, pentru că îl demobilizează complet şi, practic, nici în a doua sesiune nu va mai putea să aibă succes. Întotdeuna, când suntem în faţa unui examen, atât părinţi, cât şi copii, trebuie să fie pregătiţi pentru o reuşită vs. eşec, pentru că în momentul în care eşti pregătit, nu iei eşecul ca o catastrofă, ci îl vezi ca o etapă în evoluţia ta care poate fi, ulterior, transformată în succes”, a mai declarat prof. univ. dr. Mihaela Rus.
Redactor – Cătălina Radu / Foto – unsplash.com