Când va deveni funcţional sistemul de garanţie-returnare pentru ambalajele de băuturi
Publicat de Doina Sirbu, 7 iunie 2021, 09:16
Sistemul de garanţie-returnare pentru ambalajele de băuturi, considerat a fi una dintre cele mai eficiente modalități de reducere a deșeurilor din plastic, este in stadiul de implementare, și va deveni funcțional și în România, în luna iunie, cel mai târziu în octombrie, anul viitor.
Asigurarea garanției pentru pet-uri ne-ar putea încuraja să selectăm acest tip de deșeu și să-l predăm în locuri special amenajate pentru preluarea ambalajelor din plastic. Despre acest subiect a vorbit şi ministrul Mediului, Tanczos Barna.
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, ne asigură că proiectul de introducere a garanţiei de returnare pentru sticle şi pet-uri se află într-o fază avansată de implementare şi că mai sunt doar câteva detalii de pus la punct.
“Probabil, majoritatea cetăţenilor aşteaptă acest program. Am avut mai multe întâlniri cu reprezentanţii producătorilor şi retailerilor a mai rămas de discutat şi de stabilit încă două sau trei elemente importante ale programului legate de finanţarea sistemului. Luni, la ora 14.00, vom avea următoarea şi probabil, ultima întâlnire la care vom stabili ultimele detalii”, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna.
Practic, ce mai este de stabilit?
“Modul de organizare, constituirea societăţii, sistemul de gestionare sunt stabilite. Au rămas aceste două, trei elemente legate de finanţare şi de modul în care vor fi autorizate punctele de preluare a ambalajelor. Este foarte important, lucru stabilit de săptămâna trectă, că aceste ambalaje nu vor fi trecute în categoria deşeuri. Ele vor fi preluate la punctele de preluare ca ambalaje şi astfel simplificăm foarte mult procesul de autorizare a acestor puncte de preluare”, mai spune ministrul Mediului, Tanczos Barna.
În cât timp va funcţiona sistemul?
“Programul trebuie să intre efectiv, în acţiune sau proiectul anul viitor în luna iunie sau octombrie cel târziu. Este nevoie de un an de pregătire peste tot în fiecare ţară unde s-a lansat acest tip de sistem. În acest an, se pregătesc punctele de numărare, se pregăteşte logistica de preluare, se instalează aparatele automate acolo unde este nevoie sau se organizează punctele de colectare/preluare manuale”, a mai precizat ministrul Mediului, Tanczos Barna.
În acest fel se va reduce circuitul deşeurilor către aşa-numitele depozite ecologice care, de fapt, sunt doar gropi de gunoi improvizate pe câmpuri sau prin păduri.
Redactor – Cecilia Pătrăhău / Foto – pixabay.com