Gabi Culea – coordonatorul Serviciului Salvamar din stațiunea Mamaia: Zona de îmbăiere s-a scurtat față de anii precedenți
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 1 iunie 2021, 10:17
De astăzi, salvamarii sunt prezenți, cu efective complete, pe plajele din stațiunea Mamaia.
Iată ce ne-a declarat la ’’Interviul dimineții’’ Radio Constanța Gabi Culea – coordonatorul Serviciului Salvamar din stațiunea Mamaia:
Gabi Culea: Noi am început activitatea oficială la 1 Mai pe plajele din Constanța, Mamaia și plaja Modern. De la 1 Mai până la 1 iunie cu un efectiv redus într-adevăr, dar de astăzi începem cu aproape întreg efectivul pe toate plajele din Constanța, Mamaia și plaja Modern. Efectivul este compus din salvamari și prim-ajutor, în total 130 de persoane.
Sunt suficient de mulți cât să acopere toată stațiunea?
Gabi Culea: Întotdeauna este loc de mai bine, dar încercăm pe cât posibil să facem față tuturor provocărilor. Rolul nostru este în primul rând de a preveni. Întotdeauna încercăm să-i convingem pe cei care nu iau în serios faptul că apa este un mediu periculos pentru oricine, chiar dacă este liniștită și chiar dacă ne aflăm în zona de siguranță care este marcată cu baliza de 1,5 metri ca și adâncime. După cum știți, anul acesta în stațiunea Mamaia, pe partea de nord și centru au apărut plaje noi (să spunem așa), s-a făcut acea înnisipare, unde zona de îmbăiere s-a scurtat față de anii precedenți. Dacă înainte aveam între 100-120-150 de metri ca zonă de siguranță de la mal la geamandură, anul acesta o să fie mai scurtă, undeva pe la 30-40 de metri. De aceea rugăm turiștii să fie foarte atenți, iar acolo unde au probleme sau nu știu ceva să vină la serviciul de salvamar și să întrebe. Le vom arăta, le vom explica și dacă este nevoie să putem interveni cu bine.
Așa cum ați spus, s-a mărit plaja. Să înțelegem că apa mării în acele zone este adâncă din momentul intrării?
Gabi Culea: O să fie… nu cum era înainte. Natura își va face treaba. Acest nisip nou se va așeza. Noi marcăm cu geamandură de 1,5 metri, zona considerată de siguranță de la mal până la geamandură. Acel spațiu de îmbăiere este îngustat dar cu timpul se va mări. Dacă arunci când este arborat steagul roșu este interzis la scăldat și de foarte multe ori mulți turiști încalcă această regulă și totuși intră să facă o baie, recomandarea noastră este ca în aceste zone de plajă nouă să nu intre deloc în apă deoarece curentul este foarte puternic. Chiar dacă știi să înoți foarte bine te poate trage în larg și pot apărea momente în care nu se mai poate face nimic.
Au salvamarii dotările necesare pentru intervenții? Ce noutăți au apărut față de anul trecut?
Gabi Culea: Întotdeauna am încercat să ne aliniem standardelor internaționale, de fiecare dată am achiziționat echipamente noi. Asociația s-a implicat foarte mult plus autoritățile locale. Plaja s-a lărgit foarte mult și de aceea vor putea fi văzute ATV-uri. S-au achiziționat ATV-uri noi, vor fi portavocile prin care vom încerca să atenționăm turiștii pe cât posibil să respecte regulile, în special atunci când avem steagul galben sau steagul roșu arborat. S-au achiziționat și tuburi noi de salvare pentru că acelea existente s-au deteriorat și avem întotdeauna nevoie de echipamente profesioniste pentru a putea interveni.
Ce sfaturi le dați celor care aleg să intre în mare în zonele în care, în urma lărgirii plajelor, apa are, la câțiva metri de țărm, o adâncime mai mare decât cea cu care eram obișnuiți?
Gabi Culea: Atunci când intră la îmbăiere să fie foarte foarte atenți. Să nu lase copiii nesupravegheați sau cu obiecte gonflabile care nu sunt conforme. Au impresia că îi protejează, dar nu este așa. Întotdeauna când întră în mare trebuie să fie odihniți. Dacă au avut înainte o activitate sportivă să stea mai bine să se liniștească.
Bate vântul astăzi, dumneavoastră sunteți pe plajă acum, la datorie. Care este situația în prima zi calendaristică de vară în stațiunea Mamaia?
Gabi Culea: În mod normal, la 1 iunie începe sezonul de îmbăiere, dar apa este încă rece. Sunt puțini temerari care încearcă marea, dar pe aceia care îndrăznesc să intre în apă îi sfătuiesc să fie cu mare băgare de seamă, să se acomodeze foarte bine, să nu intre brusc în apă. Sperăm că vremea se va îmbunătăți iar turiștii vor avea parte de un sejur foarte frumos.
Relizator – Larisa Calistru