Recuperare post-COVID la Sanatoriul Balnear Techirghiol. „Sunt pacienți care nu pot urca un etaj la trei – patru luni de la externarea din spital”
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 21 mai 2021, 13:59
Aproximativ 20 – 30% din pacienții internați, în prezent, la Sanatoriul Balnear Techirghiol fac recuperare post-COVID. Cu ce sechele ajung oamenii și în ce constă programul de reabilitare, aflăm astăzi de la conf. univ. dr. Olga Surdu, medic primar recuperare, medicină fizică şi balneologie la Sanatoriul Balnear Techirghiol.
Reporter: În prezent nu mai sunt mulți bolnavi internați în spitalele COVID, dar încă sunt mulți pacienți care au rămas cu sechele. În ce constă programul de reabilitare post-COVID de la Sanatoriul Balnear Techirghiol?
Conf. univ. dr. Olga Surdu: Fiind o unitate care beneficiază de factori terapeutici naturali cu efecte demonstrate științific asupra aparatului respirator, dar și asupra altor aparate și sisteme, programul nostru de recuperare post-COVID presupune terapie balneară, respectiv baie cu gimnastică în bazinul terapeutic sau baie de sare la cadă, kinetoterapie, masoterapie, pentru că statul în casă, statul în pat în timpul bolii afectează masele musculare și prin asta afectează mișcarea, inclusiv respirația. Ne adresăm deci unui întreg sistem pe care ne străduim să îl punem în parametrii funcționali adecvați.
Cu ce probleme au ajuns cei mai mulți dintre pacienții pe care i-ați tratat?
Conf. univ. dr. Olga Surdu: Pacienții post-COVID internați sunt cei care prezintă ceea ce acum se numește long post-COVID, adică suferința de lungă durată după boală, probleme respiratorii, probleme cardiace care impietează capacitatea de efort. Sunt pacienți care nu pot urca un etaj la trei – patru luni de la externarea din spitalele de boli infecțioase, apoi sunt destul de frecvente tulburările, chiar și minore, tulburările cognitive, de memorie și de atenție, iar pacienții sesizează acest lucru, spun , apoi sunt tulburările vasculare periferice, diverse tipuri de afectare venoasă și arterială – arteriopatii, venopatii, tulburările neurologice de sensibilitate, gust și miros. Tuturor acestora ne adresăm într-un mod integrativ, într-un mod holistic abordând pacientul în ansamblul lui, chiar dacă afectările sunt diferențiate, pe unele aparate și sisteme mai grave, mai severe, pe unele doar minore.
Ce trebuie să știe oamenii care vor să vină la recuperare la Sanatoriul Balnear Techirghiol, de ce au nevoie?
Conf. univ. dr. Olga Surdu: Fiind cu secții de spital și sanatorial, activitatea este de tip medical, deci este nevoie de actele pentru internare, cele comune tuturor internărilor, respectiv biletul de trimitere, cardul de sănătate, documentație referitoare la boala prin care a trecut persoana respectivă, biletele de ieșire din spital sau diverse analize și examinări făcute, iar durata de spitalizare este două săptămâni, eventual cu recomandări de a continua în principal programul kineto la domiciliu.
Tratamentul este gratuit?
Conf. univ. dr. Olga Surdu: În conformitate cu reglementările în vigoare, pentru partea de recuperare, Casa Națională de Asigurări de Sănătate suportă 65% din valoarea zilei de spitalizare, iar pacientul 35% la care se adaugă, în cazul nostru, diferența de confort și hrană.
Acum sunt pacienți internați?
Conf. univ. dr. Olga Surdu: O, nu avem locuri câți pacienți am putea avea! Acum suntem oarecum constrânși de reglementările epidemiologice și în anumite situații, destul de numeroase, ținem pacienții câte unul în cameră. Am fost, de asemenea, limitați din cauza timpului necesar aerisirii încăperilor de terapie după ieșirea fiecărui pacient, dar în curând ne vom apropia de cele 835 de locuri pe care le avem, probabil că nu toate, dar vom fi într-un procent de 60 – 70, posibil 80% de cazat în condiții epidemiologice de siguranță pentru pacienți și pentru personal. În prezent, avem peste 500 de pacienți și din aceștia pentru recuperare post-COVID sunt probabil undeva în proporție de 20-30%.
Reporter – Cătălina Radu