Pentru a afla ultimele noutăți din fotbalul constănțean, am realizat un scurt interviu cu secretarul general al Asociației Județene de Fotbal Constanța, Stere Guteanu.
După o lungă pauză, iată campionatele de seniori și juniori organizate de AJF Constanța s-au reluat, așadar aveți activitate intensă.
Stere Guteanu: Începând cu 14 aprilie, conform hotărârii Comitetului de Urgență al FRF, AJF Constanța a dat drumul caravanei fotbalistice la nivel de amatori. A avut loc ședința Adunării Generale pe categorii competiționale a AJF în care s-a stabilit reînceperea campionatelor de pe 8 mai. Prin protocolul creat de FRF, jucătorii sunt obligați să facă testele rapide din șapte în șapte zile, nemaifiind obligativitatea acelor teste PCR, care sunt foarte scumpe. AJF a venit în sprijinul echipelor și a luat legătura cu firmele care se ocupă de distribuirea acestor teste și am achiziționat testele la un preț, care este sub cel al pieței.
Reporter: S-a stabilit și echipa, care va încerca să promoveze în Liga a 3-a, după barajul de promovare.
Stere Guteanu: După terminarea competiției Ligii a 4-a, CSO Ovidiu este echipa care a fost comunicată FRF pentru a participa la barajul de promovare în Liga a 3-a. Județul Constanța speră să aibă încă o echipă în eșalonul al treilea, unde mai există alte trei formații din județul nostru.
Reporter: În fotbalul mic, cum s-a simțit această perioadă grea a pandemiei, fără meciuri ?
Stere Guteanu: A fost o perioadă destul de lungă, un an și jumătate de pauză, am fost recent și am văzut câteva meciuri și se vede clar, lipsa competițiilor, în evoluțiile jucătorilor. Doar cu antrenamente, fără meciuri oficiale, nu se poate menține forma sportivă și nu poate să apară progresul valoric.
Reporter: Fotbalul constănțean este bine reprezentat, la nivelul primelor trei ligi, cu echipe în fiecare eșalon, dar este loc de mai bine ?
Stere Guteanu: Din cauza pandemiei sunt multe cluburi unde posibilitățile financiare sunt mai reduse, dar sperăm, ca în șase luni sau un an, să revenim la normalitate. Fondurile pentru finanțare aparțin de autoritățile locale. Acestea susțin fotbalul în județul Constanța, dar și în țară. Sperăm să fie orașe, cum sunt Năvodari, Eforie, Medgidia, care să își dorească să fie reprezentate la un nivel mai înalt.
Reporter: Constanța are nevoie de un stadion modern, care să găzduiască evenimente și meciuri importante. Credeți că va fi demolată actuala arenă de pe strada Primăverii ?
Stere Guteanu: După toate informațiile pe care le am, în termen de 6-8 luni, stadionul de pe strada Primăverii ar trebui să fie demolat, să se construiască o arenă nouă, cochetă, care să poată organiza competiții de nivel înalt, inclusiv de cupe europene. Să nu uităm, FC Viitorul putea să joace doar tururi preliminare pe stadionul propriu, apoi ar fi trebuit să plece pe alte arene. Dacă ne uităm la Liga 1, vedem că aproape jumătate din echipe, joacă pe alte stadioane și nu pe cele proprii. Din ce știu, sigur se va face un stadion nou la Constanța, puțin mai mare decât cel de la Ploiești (stadionul „Ilie Oană” din Ploiești are 15.000 de locuri) cochet, fără pistă de atletism și cu ajutorul FRF, sper, să putem construi la Constanța un nou teren sintetic, performant, cu tribune și vestiare, în zona bazei sportive „Triunghi”.