Scriitoarea Cristina Andone a dat startul unui proiect interesant pentru educația din România: ”Școala Încrederii”
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 16 mai 2021, 11:25
Scriitoarea Cristina Andone a dat startul unui proiect interesant pentru educația din România: ”Școala Încrederii”. Copii, profesori și părinți vor parcurge o călătorie de 5 ani care include ateliere, ședințe de consiliere și activități creative.
Programul este gratuit, reprezintă o acțiune de voluntariat și constituie un angajament al întregii comunități din jurul școlii că va păși pe… drumul încrederii, după cum a declarat Cristina Andone într-un interviu acordat postului nostru de radio.
Ce este ”Școala Încrederii” și cui se adresează?
Cristina Andone: ”Școala Încrederii” este un proces prin care timp de 5 ani trecem școli de stat și grădinițe din sistemul public astfel încât în acele ecosisteme să existe așa: elevi cu încredere, profesori care să fie respectați și care să știe cum să-i abordeze pe copii, directori cu leadership și părinți care să înțeleagă mai bine ce înseamnă educație, cum să-i sprijine mai bine pe profesori în acest demers. Mai degrabă este o abordare soft, nu vrem să schimbăm programa de stat în niciun caz, este doar o schimbare de atitudine. Pentru că învățământul de stat noi credem că putem să-l aducem la nivelul de ”stare de bine” pe care să le-o dea copiilor, putem să-l aducem la nivel de învățământ privat. Știți că până la urmă în învățământul privat nu sunt extratereștri, ci tot oameni din aceeași țară sunt, numai că își asumă cu toții o atitudine bună, constructivă față de copii. Copiii sunt tratați cu respect iar ei dau respect mai departe. Copiii sunt tratați cu încredere și atunci dau și ei încredere mai departe. În acest proces bun de integrare nu trebuie lăsați deoparte părinții. Așadar transformăm experiențele de învățare ale copiilor din instituții de stat, îi aducem alături de noi pe părinți, pe profesori și pe directori. În 5 ani toți acești actanți au acces la resurse de dezvoltare psihologică, de leadership, de vindecare a relațiilor de încredere în sine și în ceilalți.
Cum s-a născut ideea pentru acest program de voluntariat?
Cristina Andone: Programul a avut o perioadă de testare de 2 ani, timp în care au fost mai multe școli și grădinițe de stat din 18 județe din România. Ideea i-a venit Ruxandrei Mercea, director în acest moment al ”Transylvania College” și visul ei(la care am aderat imediat) a sunat așa: Ce ar fi ca partea aceasta de bine dintr-o școală privată să o exportăm către o școală de stat? Și apoi să duplicăm modelul de bine. Programul a debutat pe 13 mai, dată la care vrem să sărbătorim de-acum încolo în fiecare an ”Ziua Încrederii” și sperăm la un moment dat să devină o zi națională. Pentru că o țară de încredere are nevoie de copii cu încredere. Și are nevoie de oameni cu încredere. Prin încredere sărbătorim în sfârșit șansa noastră de a ne face bine ca societate.
Este o acțiune de voluntariat? Vor fi organizate ateliere de lucru?
Cristina Andone: Toată acțiunea este de voluntariat ,procesul este gratuit pentru școli. Este susținut exclusiv prin inițiative private, nu sunt bani accesați din fonduri de stat. Doar punctual sponsori din comunitate care au vrut să sprijine o anumită școală care se află mai aproape de ei sau pur și simplu persoane fizice care vor o schimbare, care vor să vadă că în sfârșit sistemul de stat se mișcă într-un fel semnificativ. Avem boardul care lucrează în mod voluntar, trainerii(o parte dintre ei sunt plătiți, sunt psihologi iar o altă parte sunt în sistem de voluntariat).Este o echipă foarte frumoasă.
Cum poate o școală să devină parte din procesul ”Școala Încrederii”?
Cristina Andone: Până la sfârșitul lunii mai există posibilitatea de a se înscrie o școală sau grădiniță din sistemul de stat. În primul rând aceasta este condiția.Pentru că noi vedem că sistemul privat este pe o cale bună. Desigur că mai sunt lucruri de făcut.Dar miza noastră este sistemul de stat. A doua condiție este să își asume acest proces timp de 5 ani. Ar trebui să se gândească bine dacă unitatea respectivă de învățământ își poate asuma acest proces de transformare: participare la cursuri și la ateliere. Eu ca scriitor o să fiu în toate aceste școli și grădinițe și voi ține cursuri de transformare la nivel de comunicare în mod voluntar. Întreaga școală trebuie să își asume procesul, nu doar o clasă, nu doar 10 clase, nu doar un profesor. Până la sfârșitul lunii există un formular de înscriere pe www.scoalaincrederii.ro.Urmează apoi un proces de selecție prin care la rândul nostru vedem unde există cu adevărat angajament și unde există dorință mare de schimbare, după care din toamnă începem procesul cu noii participanți.
Ne-au ajuns și nouă la redacție cărțile ”Dar Motan Înoată” și ”Dar Motan Călătorește” și vă mulțumim pentru ele. Ca să glumim un pic…odată cu relaxarea restricțiilor acest motan năzdrăvan și simpatic își cam face de cap…
Cristina Andone: Da…Este un motan negru și foarte norocos. El crede despre sine că este norocos și într-adevăr irizează mai departe această încredere. Nu este vorba doar despre acțiunile simpatice ale unui pisoiaș ci mai degrabă despre încrederea în sine și cum aceasta clădește optimism și o stare de bine. Dar Motan călătorește de fapt pentru că el vrea să înțeleagă mai bine cât de minunat îi era de fapt acasă, lucru pe care ar trebui să ni-l mai amintim din când în când și noi. Călătorim ca să ne dăm seama ceea ce iubim, ce anume ne place din lumea asta. Și îți mai dai seama când ajungi acasă cât de bine îți este și sentimentul acela de nou,de privire cu ochi proaspeți. Eu cred foarte tare că un copil se bucură ca prima oară de lucrurile din jurul său iar noi ar trebui să ne amintim să fim copii, să ne bucurăm de oamenii din jurul nostru ca și când îi vedem pentru prima oară.
Sunt foarte bine primite aceste povești cu motanul năzdrăvan și simpatic. Ce urmează?
Cristina Andone: Părinții îmi spun că au început deja să știe pe dinafară textele din ”Dar Motan”, că le citesc copiilor în fiecare seară. S-ar putea să le știe mai bine decât mine. O să urmeze în această serie(care iată are deja 5 cărți)o altă carte de Crăciun. Apoi vom mai avea un caiet de activități și probabil o carte de bune maniere pisicești până la sfârșitul anului. Apoi pentru motănelul nostru viitorul este absolut deschis. Probabil că o să facem tot felul de activări în jurul Castelului Bran pentru că Dar Motan este un pisoi de librărie în Bran. M-aș bucura mult ca pe vară să invităm copiii în incinta castelului sau undeva la un picnic de poveste la Castelul Bran. Fiți așadar pe-aproape, urmează tot felul de aventuri la firul ierbii, lângă castel, cu un motan negru, frumos și norocos!
Realizator – Larisa Calistru