Organizația „Salvați Copiii“ cere modificări legislative pentru o mai bună protecţie a minorilor în faţa agresiunilor sexuale
Publicat de , 14 mai 2021, 12:24
Organizația „Salvați Copiii“ trage un semnal de alarmă în privința subraportării cazurilor de abuz sexual asupra minorilor. În România sunt consemnate oficial foarte puține situații de acest fel, mult sub numărul celor care au loc în realitate, iar legislația penală nu descurajează suficient comiterea unor astfel de fapte – mai cred reprezentanții organizației.
Doar 1000 de astfel de cazuri sunt raportate anual la Direcţiile de Protecţia Copilului din ţară, mult sub numărul celor care au loc în realitate, spune George Roman, director de programe la Organizaţia „Salvaţi Copiii“:
„Numărul de cazuri este mult mai mare, numai dacă ne-am referi, de pildă, la numărul mamelor sub 15 ani, eu ştiind că legislaţia interzice orice raport sexual cu un copil mai mic de 15 ani. Cu toate acestea, avem 800 de cazuri anual şi doar 200 de urmăriri penale. Ministerul Public raportează cam 200 – 300 de dosare penale cu act sexual cu minori, ştiind că cel puţin 800 dintre fetele de această vârstă au devenit mame.“
De multe ori, magistraţii cred că astfel de fapte sunt comise cu acordul victimelor minore.
„Multe dintre instanţele judecătoreşti consideră, de pildă, că un act sexual cu un copil de 11 ani conţine şi un consimţământ din partea copilului. La 9, 10, 11 ani nu poţi vorbi de consimţământ, ceea ce, în mod normal, ar fi trebuit să fie urmat la o încadrare juridică la infracţiunea de viol. Credem că e nevoie de modificări legislative serioase, care să nu mai permită prezumarea discernamântului sexual la copil sub 14 ani. Să introducem în Codul Penal, indiferent de prezenţa sau absenţa actelor de constrângere fizică sau morală, ca faptă de viol“, a mai spus directorul de programe al Organizaţiei „Salvaţi Copiii“.
Modificarea legislaţiei penale trebuie să vizeze şi creşterea pedepselor pentru acest gen de infracţiuni, mai spune George Roman: „În al doilea rând, dat fiind numărul foarte mare de decizii ale instanţelor judecătoreşti cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, credem că e nevoie de o înăsprire a pedepselor pentru mai multe infracţiuni – proxenetism, folosirea serviciilor unei persoane exploatate, folosirea prostituţiei infantile, agresiunea sexuală, act sexual cu minori, coruperea sexuală a minorilor şi racolarea minorilor în scopuri sexuale. Majoritatea au un minim de pedeapsă care permite cu uşurinţă obţinerea unei pedepse cu suspendare a executării.“