Alte containere cu deşeuri din Germania sunt verificate în Portul Constanţa Sud-Agigea
Publicat de Doina Sirbu, 13 mai 2021, 11:35
Alte containere cu deşeuri periculoase din Germania au fost descoperite astăzi, de autorităţile române în Portul Constanţa-Sud Agigea.
“Societatea care a făcut import, este o societate din judeţul Prahova. Acţiunea e începută din 7 mai şi, în total, până în momentul de faţă cu cele 15 containere care se vor deschide, sunt 65 de containere dintr-un lot de 90 de containere pentru aceeaşi societate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă, Petrişor Irimia.
“Suntem aici de două săptămâni şi controlăm containerele cu deşeuri. Din lotul de 90 de containere venite din Germania sunt deşeuri – tocătură de echipamente electrice şi electronice cu componente periculoase şi le-am stopat să intre în ţară. Ele trebuiau să ajungă la o firmă din Ploieşti. În caz este şi un dosar de cercetare penală. Aceste deşeuri ar fi ajuns pe la gropile noastre de gunoi, posibil se incinerau pe terenuri, pe câmpuri, ceea c ear fi fost foarte nociv pentru noi, pentru mediu. Până la urmă şi noi avem deşeurile noastre în ţară, pe care încercăm să le gestionăm atât cât trebuie mai bine. Anexa 7 însoţeşte orice transfer de deşeuri care vine dintr-o ţară din UE sau din orice ţară şi pe Anexa 7 se menţionează un cod de deşeu, instalaţia unde trebuie să ajungă deşeurile şi de unde au plecat. Aceste containere nu au această anexă. Iniţial au venit 10 containere cu Anexă 7, însă codul menţionat pe Anexa 7 nu era corespunzător, iar ulterior nu au mai venit cu niciun document. Anterior noi am dispus neintrarea în ţară pentru alte feluri de deşeuri. Am avut din Portugalia, Canada, fie deşeuri, fie mărfuri second hand, care, de fapt, erau gunoi. Fiecare container are în jur de 20 de tone de deşeuri”, a declarat Steluţa Popescu, cms şef Garda de Mediu.
Astăzi vor fi deschise 30 de containere din cele 90, iar mâine alte 15, aceasta fiind cea mai mare captură din ianuarie 2020 şi până acum. Printre deşeuri se află, spun autorităţile, detectoare de fum, posibil aruncate de la un incendiu, fiind foarte periculoase pentru că produc radiaţii.
Procurorul prezent la acțiune spune că se fac verificări şi nu este vorba despre un dosar de urmărire penală.
“Chestiunea care trebuie relevată e situaţia din România a importurilor de deşeuri, indiferent cine le face. Dacă nu se intervine legislativ, o să avem o mare problemă. O să ne transformăm într-o groapă de deşeuri a întregii Europe sau a întregii lumi. Nu mai avem noi deşeuri, trebuie să le importăm şi din ţări africane şi de peste tot. Deşeurile ajung în România din cauza unor lipsuri legislative corespunzătoare şi serioase care permit astfel de întâmplări. De prin 2016, de când s-a închis poarta în China, încep să se redirecţioneze importurile de deşeuri către România”, a declarat Teodor Niţă, procuror Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.
La controalele din Portul Constanţa Sud-Agigea iau parte inspectori de la Garda de Mediu, reprezentanții Gărzii de Coastă, un procuror şi reprezentanți FRONTEX.
Luni, alte 15 containere din Germania au fost oprite în Portul Constanţa, în timp ce marţi, autorităţile au mai descoperit alte 500 de tone de deşeuri.
Foto – Cecilia Pătrăhău