Scenaristul și regizorul constănțean Paul Sichigea a finalizat, în luna ianuarie, lungmetrajul ’’ȘOAPTE’’. El a fost invitatul Larisei Calistru la “Interviul dimineţii”
Publicat de Doina Sirbu, 8 mai 2021, 10:01
Scenaristul și regizorul constănțean Paul Sichigea a finalizat în luna ianuarie a acestui an lungmetrajul ’’ȘOAPTE’’- cel mai ambițios proiect personal de până acum. Filmul are 11 nominalizări la festivaluri românești și internaționale. Cea mai importantă selecție românească a fost la IPIFF, pentru categoria cel mai bun lungmetraj românesc. De asemenea, filmul a primit 6 nominalizări la Horror Lust festival, care include categorii precum cel mai bun regizor sau cea mai bună secvență de crimă.
La “Interviul dimineții” am intrat astăzi, în lumea filmului românesc, Paul Sichigea vorbindu-ne despre lungmetrajul ȘOAPTE – un Neo-Noir, crime-dramă care prezintă povestea și psihologia din spatele unui teribil criminal în serie și este o dovadă a unei documentări amănunțite, a eleganței și a tehnicii unui film stilat.
Care este tematica filmului?
Paul Sichigea: Este un Neo-Noir de 100 de minute în care se , în mare, povestea unui criminal în serie. Filmul a fost bazat pe mai multe profiluri de criminali în serie români și străini. A fost o idee care mi-a intrat în minte, în suflet, în urmă cu câțiva ani. La îndrumarea unui mentor și profesor drag al meu de la facultatea din București, am pornit la drum cu acest proiect pentru că este ambițios, este ceva nou, sper să prindă foarte bine și este făcut într-o manieră foarte stilizată, pe teorii occidentale.
Iar filmul are 11 nominalizări în festivalurile românești și străine. Cum ați primit această veste?
Paul Sichigea: A fost o surpriză plăcută, nu ne așteptam să fie atâtea. Dar este foarte frumos pentru că munca celor din echipa pe care am format-o este, iată, recunoscută. Sunt profesioniști desăvârșiți care au depus un effort uimitor în perioada pandemiei să realizeze acest film.Sper să și câștigăm un premiu sau mai multe.
Cum ați selectat personajele? Cine sunt actorii?
Paul Sichigea: A avut loc un casting în București de Mike Săvuică, un om al artei care sprijină tinerii artiști. Au venit peste 40 de actori de toate vârstele care doreau să joace, știau déjà despre idee pentru că se făcuse o anumită vâlvă. Personajele sunt alese special încă din scenariu. Personajul principal este un caracter complex care trece de la nihilism la speranța zilei de mâine, pentru ca apoi să revină la acest nihilism, o caracteristică de bază a Neo-Noir-ului. Avem actori tineri, binevoitori și extrem de talentați și mă bucur că am făcut echipă cu ei (Sidonia Doica – a terminat Facultatea de Teatru în Londra). Din cauza pandemiei care, din păcate, blochează toate ramurile industriei cinematografice și nu numai, apariția filmului este întârziată, dar sper cât mai curând să fie valabil pe internet.
Aţi realizat și interviuri cu personalități. În ce context au fost ele realizate? Cochetați cu jurnalismul?
Paul Sichigea: S-a creat de curând un site jurnalistic din care voi face parte, voi acționa ca reporter și redactor în cadrul categoriei Cinecronica. Vom face cronică de artă, de teatru, de film în special. Până acum am realizat un interviu cu marele maestru Brad Fiedel, compozitorul coloanelor sonore din Terminator 1 și 2. De asemenea, a făcut muzica din ’’Minciuni adevărate’’ (regia James Cameron – cu Arnold Schwarzenegger și Jamie Lee Curtis). Îl consider unul dintre cei mai mari compozitori ai genului acțiune din cinematografia mondială, un colos al compozițiilor muzicale. Am reușit să iau contact cu dumnealui prin intermediul internetului. El era în SUA, eu înRomânia și am reușit acest interviu extrem de interesant în august 2020 pe platforma zoom.
Și nu v-a propus o colaborare?
Paul Sichigea: O, Doamne, nu! Dar ar fi fost ceva…copleșitor!
Ce proiecte mai aveți în plan?
Paul Sichigea: Există un proiect de o dramă Neo-Noir. Sperăm ca din august-septembrie să începem preproducția măcar. Este un proiect la fel de ambițios și total profesionist și necesită anumite sume, anumite finanțări. Am terminat scenariul, a fost o muncă de 2 ani și iată, că draftul final a fost finalizat.
În final vreau să ne spuneți cum vi s-a părut Gala Premiilor Oscar din acest an…
Paul Sichigea: A fost ceva inedit. Este una dintre ultimele ediții ale Oscarului în care a existat această libertate totală de abordare a tematicilor. Asta pentru că din 2024 se impun anumite categorii, tematici de film și așa mai departe. Sunt foarte mulțumit de premiul marelui actor Anthony Hopkins. Acum știți cum e…există și părerile de rău că nu au câștigat anumiți oameni…totul este subiectiv.
Interviu realizat de Larisa Calistru / Foto – arhivă personală
Cine este Paul Sichigea?
– regizor și scenarist al lungmetrajului de impact, DARIUS, lansat pe internet în 2018.
– regizor și scenarist al scurtmetrajului ÎNTOARCEREA, nominalizat la festivalul CINEMAIUBIT pentru cel mai bun scurtmetraj studențesc.
– regizor și scenarist al documentarului UNDEVA, PE VALEA CARASU în 2019. Proiectul cinematografic prezintă istoria și oamenii din Făclia, un sat aflat în apropiere de Cernavodă. În film vorbește actorul TeodorDumitru, însoțit de oameni ai locului, care își spun trăirile și poveștile vechi de mai bine de 100 de ani.
– ultimul proiect, lungmetrajul ȘOAPTE – cel mai ambițios proiect personal de film de până acum, un Neo-Noir, crime-dramă, care prezintă povestea și psihologia din spatele unui teribil criminal in serie. Filmul este o dovadă a unei documentări amănunțite, filmul având eleganța și tehnica unui film stilat. Are 11 nominalizări la festival românești și străine. Cea mai important selecție românească a fost la IPIFF, pentru categoria cel mai bun lungmetraj românesc. De asemenea, filmul a primit 6 nominalizări la Horror Luat festival, care include categoria cel mai bun regizor sau cea mai bună secvenţă de crimă.