Tinerii, chemați să se imunizeze într-un maraton la Constanța! “Vrem Neversea, vaccinați-vă! Vrem să ne distrăm, să călătorim, vrem să ne trăim tinerețea, vaccinați-vă!”
Publicat de Adrian Băncilă, 30 aprilie 2021, 12:13
Un maraton al vaccinării va avea loc și la Constanța! Va fi organizat, în perioada 14 – 16 mai, în campusul Universității Ovidius. Sunt așteptați să se imunizeze, fără programare, studenți de la toate facultățile, elevi de liceu și oricine dorește să intre în cursa pentru stoparea pandemiei de COVID. Mai multe despre acest maraton aflăm de la unul dintre inițiatori, șefa Clinicii de Boli Infecțioase II Adulți de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, dr. Irina Dumitru.
Dr. Irina Dumitru: Prima idee a unui maraton a venit de la București, am discutat cu domnul colonel Valeriu Gheorghiță, care îmi este coleg și prieten, și mi-a spus „da, de ce nu? Dacă aveți sprijinul autorităților locale este foarte bine pentru că în perioada 14 – 16 mai se vor desfășura astfel de maratoane în centre universitare Târgu Mureș, Cluj și în Iași”. Am vorbit la Direcția de Sănătate Publică, doamna director Cristina Schipor a fost extrem de deschisă și îi mulțumesc enorm pentru acest lucru, a spus că ne va sprijini cu un astfel de maraton. În zilele de 14 și 16 mai, în special, vrem să derulăm acest maraton în campus, pentru că ne dorim o universitate vaccinată și ne vaccinăm în primul rând pentru că vrem să ne întâlnim față în față. Studenții de la Medicină s-au vaccinat în cea mai mare parte, dar vrem să îi chemăm și pe ceilalți studenți, mare parte dintre ei nu s-au vaccinat, și pe tineri, în general. Sloganul campaniei va fi “Vrem Neversea, vaccinați-vă! Vrem să ne distrăm, să călătorim, să fim din nou cum eram înainte, vrem să ne trăim tinerețea, vaccinați-vă!” De asemenea, ne dorim foarte mult o colaborare și cu liceele, pentru că vaccinul Pfizer este aprobat de la 16 ani și ne dorim ca elevii liceelor să vină să se vaccineze.
Rep: Acest maraton va avea loc în campusul Univeristății “Ovidius”?
Dr. Irina Dumitru: Da, așa ne dorim! Am discutat cu rectorul Universității, domnul profesor Dan Iliescu, din nou avem o deschidere foarte mare, cu organizațiile studențești, în primul rând de la Medicină. Studenții de la Medicină au fost extraordinari în toată această perioadă a pandemiei, ne-au ajutat foarte mult, atât în spital, au fost voluntari, cât și în campaniile de vaccinare, au fost la corturi, la militari, și deja știu cum merg lucrurile și ne vor ajuta și de data aceasta să organizăm maratonul. Avem sprijinul Facultății de Litere pentru mesaje, pentru că este foarte important să avem niște mesaje care să ajungă acolo unde trebuie.
Rep: Vor fi implicați medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase, studenții de la Medicină…
Dr. Irina Dumitru: Da, medicii rezidenți în primul rând de boli infecțioase și de epidemiologie, studenții de la Medicină.
Rep: Se va putea vaccina oricine, fără programare, chiar și turiștii?
Dr. Irina Dumitru: Da, se va putea vaccina oricine dorește, chiar și turiștii, pentru că acum a apărut această ordonanță că poți face rapelul și în altă parte, în alt centru.
Rep: Județul Constanța are o rată mai mică de vaccinare comparativ cu alte județe, iar acum există oameni care spun că a scăzut numărul infectărilor și nu mai are rost să se vaccineze sau că sunt tineri și sănătoși, astfel că vor trece ușor peste boală. Cum îi convingeți să se vaccineze?
Dr. Irina Dumitru: Eu nu cred că vom mai trece așa ușor prin boală! Ați văzut că apar foarte multe mutații, se pare că virusul devine din ce în ce mai agresiv. Foarte puțini fac forme ușoare și chiar persoanele care au o simptomatologie ușoară dezvoltă aceste fenomene post-COVID. Se tot discută despre sindromul post-COVID, care poate dura luni de zile, care înseamnă oboseală extremă, dar și riscul de tromoboze, afectare pulmonară, afectare cardiacă, se pare că virusul poate rămâne la nivelul cordului foarte multe luni, tulburări de ritm, tahicardie, tulburări de somn, anxietate șamd. Așa ne-am gândit și noi în valul doi: a scăzut numărul de cazuri și am zis, hai, ne relaxăm, o să fie totul OK, dar a venit valul trei atât de dureros și de agresiv încât ne-a luat și pe noi pe nepregătite. Sperăm să nu fie valul patru, pentru că ar fi trist.
Rep: Acum putem să spunem că am trecut de vârful celui de-al treilea val?
Dr. Irina Dumitru: Eu așa cred că am trecut de vârful celui de-al treilea val, sper să nu mai avem surprize acum, după sărbători. Numărul cazurilor a scăzut, a scăzut cam la jumătate, însă mortalitatea a rămas la fel de mare. Asta este îngrijorător, este un semnal de alarmă că lumea vine mult prea târziu. Au murit mult mai mulți tineri decât în valul doi, tineri însemnând cu vârsta cuprinsă între 40 și 60 de ani, 50 și ceva de ani, oameni fără comorbidități. Trebuie să luăm exemplul țărilor care s-au vaccinat, în primul rând al Israelului. Haideți să ne vaccinăm ca să ne facem sărbătorile în siguranță, cum le făceam înainte, haideți să călătorim în siguranță, haideți să ne reluăm viața!
Redactor: Cătălina Radu