TULCEA: Alianţa pentru Turism propune un proiect de lege privind organizaţiile de management al destinaţiilor
Publicat de Doina Sirbu, 19 aprilie 2021, 18:38
Alianţa pentru Turism a încheiat elaborarea unui proiect de lege pentru organizaţiile de management al destinaţiilor (OMD) din România şi urmează să-l înainteze spre discuţie la nivel guvernamental, a anunţat luni, preşedintele Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării (AMDTDD), Cătălin Ţibuleac.
Declaraţia a fost dată presei la finele conferinţei organizată luni la Sfântu Gheorghe de către AMDTDD, în timpul căreia lideri politici, guvernamentali şi asociaţii de turism au discutat pe tema necesităţii legiferării OMD-urilor.
„Ca lider al grupurilor de lucru OMD din Alianţa pentru Turism, pot să vă spun că avem proiectul de lege finalizat, urmează să încheiem normele metodologice de aplicare şi să-l înaintăm spre discuţie la nivel guvernamental şi apoi în Parlament”, a afirmat preşedintele AMDTDD.
El a amintit că OMD înseamnă asocierea voluntară a unor actori din industrie cu autorităţi publice.
„E foarte important ca la nivelul fiecărei primării să se înţeleagă necesitatea taxei speciale de promovare. Taxa reprezintă un suport financiar consistent pentru un OMD. Dau ca exemplu Oradea, unde primăria a contribuit numai anul trecut cu 3,5 milioane de lei. Lucrurile se pot dezvolta şi în Deltă. Partea turistică vine cu cotizaţia şi suportul în zona de dezvoltare a promovării Deltei”, a mai spus preşedintele AMDTDD.
În timpul conferinţei de presă, reprezentanţii industriei turistice au anunţat că pentru zona umedă a Deltei se va înfiinţa un OMD, astfel încât comunităţile locale să poată beneficia mai mult de ajutor pentru dezvoltare.
„OMD este motorul dezvoltării turistice în toată Europa, nu redescoperim apa caldă şi mersul pe jos, este un simbol al dialogului de care avem atâta nevoie şi ce se întâmplă în Deltă în următorii ani va depinde în mod esenţial de organizaţia de management. Suntem în plin proces de desemnare a noului guvernator şi cred că aceşti doi poli vor trebui să dialogheze, să colaboreze şi să găsească soluţii pentru această zonă cu un imens potenţial care, din păcate, în ultimii 30 de ani nu şi-a găsit strategia, astfel încât toţi localnicii să fie cu inima deschisă pentru a rămâne aici şi a se dezvolta”, a susţinut preşedintele Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, Dragoş Anastasiu.
La rândul lui, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, senatorul Vasile Dâncu, a declarat că Delta Dunării are nevoie de un regulament de urbanism şi de un pachet de legi speciale.
„Delta Dunării, la fel ca Munţii Apuseni, are un statut special. Cred că este nevoie de alte tipuri de facilităţi care să-i activeze pe oameni, nu de o protecţie socială pasivă”, a afirmat senatorul Vasile Dâncu.
De asemenea, preşedintele Alianţei pentru Turism, Alin Chipăilă, a amintit că resursele alocate promovării turismului în România au fost insuficiente.
„Este îmbucurător faptul că prin eforturi combinate, Alianţa pentru Turism a reuşit să transpună ca idee în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă operaţionalizarea OMD, astfel încât să beneficieze de un sprijin financiar în perioada 2021-2026. Credem că în viitorul foarte apropiat vom putea pune pe masa decidenţilor o propunere articulată de cadru legislativ aşa încât până la finele lui 2026 să avem o reţea funcţională de 30 de OMD-uri”, a precizat Chipăilă.
Prezent la conferinţa de presă, jurnalistul britanic Charlie Ottley, cunoscut pentru documentarele „Wild Carpathia” şi „Flavours of Romania”, a pledat pentru folosirea materialelor tradiţionale în construcţii, dar şi pentru sprijinirea populaţiei locale.
„Pentru a promova corect această zonă unică, trebuie obţinut acordul autorităţilor locale, al Ministerului Turismului şi trebuie să facem mai mult. (…) Am fost la Sfiştofca acum câteva săptămâni şi acolo locuiesc doar patru familii. Turismul ar putea oferi oamenilor un răspuns, dar numai cu infrastructura potrivită şi cu un mod corect de promovare”, a afirmat Charlie Ottley.
Sursă – AGERPRES /Foto – arhivă