Cum se face corect colectarea selectivă a deşeurilor

Publicat de , 17 aprilie 2021, 00:19
La Constanța, distribuirea containerelor colorate destinate colectării selective continuă în diferite zone din oraș.
Colectarea reprezintă depozitarea deșeurilor în locuri special amenajate, de unde ulterior acestea sunt preluate în vederea reciclării. Cum se face colectarea selectivă aflăm de la Silviana Crăciun, specialist în relaţii publice în cadrul companiei:
„Este foarte important să reţinem că, pentru o colectare selectivă corectă este important să identificăm deșeurile pentru a le putea colecta selectiv. Astfel, simbolurile de pe ambalaje ne oferă toate informațiile necesare despre tipul fiecărui ambalaj.“
Atenție, însă! Hârtia pe care s-au folosit uleiuri, nu poate fi aruncată în pubela de culoare albastră:
„Nu pot fi aruncate hârtii pe care oamenii au folosit uleiuri, pentru că aceste hârtii devin contaminate. Ele nu mai pot fi reciclate și astfel ajung la groapa de gunoi. Pentru colectare selectivă plastic și metal se va folosi pubela de culoare galbenă (folii, PEID, PET, PVC și alte materiale plastice, dar și metale feroase și neferoase). Pentru colectarea selectivă a cartonului și hârtiei, se va folosit pubela de culoare albastră (hârtie tipărită, hârtie în amestec), iar pentru colectarea selectivă a sticlei se va folosi pubela de culoare verde (sticlă colorată și sticlă albă).“
Constănţenii sunt de acord cu colectarea selectivă a deşeurilor, însă unii dintre ei se confruntă cu diverse situaţii:
„Locuim aici, pe Bulevardul 1 Mai, şi nu sunt tomberoane speciale pentru plastic, hârtie şi de aici suferim foarte tare. Am atras atenţia şi preşedintelui de bloc.“
„Arunc hârtia la hârtie, plasticul la plastic şi cred că e bine să facă toată lumea asta.“
„Obişnuiesc să colectez deşeurile, pentru că este un lucru foarte bun pe care putem să îl facem fiecare dintre noi pentru mediu. Recunosc că nu întotdeauna fac acest lucru în mod corect.“
O situaţie deosebită este cea a blocurilor turn, acolo unde există ghenă încorporată în imobil. În acest caz, reprezentanţii operatorului de salubritate spun că „potrivit Legii serviciilor comunitare de utilități publice nr. 51/ 2006, utilitățile publice se prestează la limita de proprietate“.
În următoarea perioadă vor fi distribuite pubele galbene de 240 de litri pentru colectare selectivă. Va fi o distribuție la nivelul asociațiilor de proprietari care dețin aceste tipuri de ghene, încadrate în interiorul imobilului.
Redactor – Adrian Băncilă / Foto – Arhivă