15 aprilie, Ziua Mondială a Artei
Publicat de Doina Sirbu, 15 aprilie 2021, 08:47
Sărbătorită pentru prima dată în 2012, data de 15 aprilie a fost declarată Ziua Mondială a Artei. O recunoaştere a contribuţiei oamenilor de artă la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii universale. Data a fost aleasă în memoria pictorului, sculptorului, arhitectului, inventatorului şi umanistului italian Leonardo da Vinci, considerat un simbol al liberei exprimări, un vizionar în lumea artelor.
Despre Ziua Mondială a Artei, am vorbit cu Decanul Facultăţii de Artă, din cadrul Universităţii “Ovidius”, doamna Daniela Vitcu.
Cum a fost aleasă această dată de 15 aprilie?
“15 aprilie a fost aleasă ca Zi a Artelor, ca o recunoaştere a contribuţiilor oamenilor de artă la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii universale. Ziua Artei este înfiinţată din 2012. A fost propusă de o asociaţie culturală din Mexic, pentru a aminti de ziua de naştere a lui Leonardo da Vinci”, a declarat Daniela Vitcu.
Când spunem artă, spunem pictură, spunem cultură, teatru, dans, muzică, literatură, cinematografie. Să vorbim despre menirea şi sensurile exprimării artistice.
“Menirea artei, menirea sensurilor artistice este de a crea frumosul. Şi nu numai atât. Menirea artei într-o societate are un rol deosebit în educaţie. Fără artă, fără o cultură, societatea nu poate avea o fundaţie serioasă. Eu cred că ăsta este cel mai important rol al artei”, spune Daniela Vitcu.
Cum este marcată această zi de Facultatea de Arte pe care o conduceţi?
“Facultatea de Arte din Constanţa, de aproximativ 12 ani are un eveniment care este dedicat acestei zile şi nu numai, având în vedere faptul că în martie a fost Ziua Internaţională a Teatrului, urmează în 29 aprilie Ziua Internaţională a Dansului şi, bineînţeles, 15 aprilie – Ziua Internaţională a Artei, Facultatea de Arte a creat un eveniment pe care îl desfăşoară anual în lunile martie-aprilie. Se numeşte „Primăvara artelor”. În cadrul acestui eveniment sunt manifestări atât ştiinţifice, cât şi artistice. Anul trecut şi anul acesta este un pic mai greu din cauza restricţiilor de COVID-19, dar am reuşit, totuşi, în mediul online, să organizăm câteva evenimente. Începând din luna martie au fost evenimente de recitaluri de poezie cu studenţii, au fost work-shop-uri. Am avut un invitat în cadrul Facultăţii şi anume pe scenaristul, dramaturgul, actorul Mimi Brănescu care a avut un work-shop cu studenţii. Am avut laboratoare de idei, mese rotunde, sesiuni ştiinţifice ale studenţilor. Am avut invitaţi actori de la Teatrul din Constanţa. Până la sfârşitul lunii aprilie sunt aproximativ 40 de activităţi în domeniul artei”, mai spune Daniela Vitcu.
Cu ce oferte educaţionale vine Facultatea de Arte către absolvenţii de liceu?
“Facultatea de Arte are 5 programe de licenţă şi 4 programe de master. Pentru liceu ne adresăm cu cele 5 programe de licenţă şi anume Artele, Spectacole, Coregrafia – Artele, Spectacole, Actorie, Interpretare muzicală – Canto, Muzică şi Pedagogia Artelor Plastice şi Decorative. Dacă vorbim despre master, oferta educaţională pentru absolvenţii de licenţă, avem Artele spectacolului liric, Arta actorului de music hall, Educaţia vizuală prin studiul peisajului şi figurii şi Arta educaţiei muzicale, dar s-ar putea din septembrie, în funcţie de rezultatele de la ARACIS – Agenţia de Acreditare a Programelor de Studii, s-au putea să avem şi Arta actorului de film, unde îl avem profesor pe Adrian Titieni şi Emanul Pârvu”, afirmă Daniela Vitcu.
Iată, o noutate pentru viitorii candidaţi! Putem vorbi despre admiterea din vară sau este prea devreme?
“La Facultatea de Arte, admiterea este pe bază de probe. Deocamdată noi suntem pregătiţi pentru online, dar în acelaşi timp nu eliminăm posibilitatea de a face admiterea faţă în faţă. Probele sunt pe domenii şi sunt afişate pe pagina de Facebook a Facultăţii de Arte şi pe site-ul Universităţii Ovidius”, a mai spus Daniela Vitcu.
Autorităţile locale şi centrale sunt implicate suficient în promovarea activităţilor culturale?
“Eh, aici, dacă ne întoarcem puţin la menirea artei, am spus că ea are un rol în educaţie. Arta are un rol în educaţie. Dacă şi autorităţile ar înţelege lucrurile astea şi nu ar considera arta doar ca un mod de recreere sau un mod de distracţie, de divertisment, lucrurile ar fi foarte bine. Asta se vede şi în dezvoltarea oraşului Constanţa. Se vede clar că autorităţile nu pun accent pe cultură. Se vede în dezvoltarea oraşului. Ar trebui să se implice puţin mai mult, pentru că o societate, un oraş nu se poate dezvolta fără cultură”, a declarat Daniela Vitcu.
Interviu realizat de Aura Mierluş / Foto – unsplash.com