CONSTANȚA: Dronă pentru supravegherea frontierei maritime a României
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 7 aprilie 2021, 09:50
Lansarea unui serviciu de supraveghere cu o dronă de mari dimensiuni a zonei de coastă de la Marea Neagră, în parteneriat cu Agenţia Europeană pentru Siguranţă Maritimă, a avut loc, marţi, la Grupul de Nave Mangalia, în prezenţa ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode.
Bode a menţionat că prin utilizarea de către Poliţia de Frontieră a respectivului sistem de supraveghere se va îmbunătăţi răspunsul structurilor operative la provocările din ce în ce mai mari din teren.
‘Poliţia de Frontieră are, începând de astăzi, încă un instrument în activitatea de monitorizare a spaţiului aerian şi terestru, un sistem complex de supraveghere, care va inspecta zona de coastă a Mării Negre, oferind informaţii importante pentru asigurarea securităţii frontierelor. Mă bucur să constat că se fac paşi importanţi în dotarea structurilor Ministerului Afacerilor Interne, ceea ce va îmbunătăţi răspunsul structurilor operative la provocările din ce în ce mai mari din teren’, a spus ministrul Bode.
Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) a informat, printr-un comunicat de presă, că Poliţia de Frontieră Română implementează sistemul MALE RPAS (Medium Altitude Long Endurance – Remotely Piloted Aircraft System), un sistem de pilotare de la distanţă a aparatelor de zbor fără pilot, tip drone de dimensiuni mari, pentru supravegherea multifuncţională a zonei de coastă de la Marea Neagră. Serviciul este operaţional începând cu martie 2021, în zona de competenţă a Poliţiei de Frontieră Române, la Marea Neagră.
‘Acest sistem este pus la dispoziţie de către Agenţia Europeană pentru Siguranţă Maritimă – E.M.S.A. şi utilizat atât pentru detectarea timpurie a unor situaţii/evenimente/incidente, cât şi pentru creşterea capacităţii de reacţie şi intervenţie în cadrul misiunilor specifice privind supravegherea şi controlul frontierei de stat, monitorizarea traficului naval, căutarea şi salvarea pe mare, protejarea mediului şi a faunei marine, precum şi asigurarea intereselor statului român în zona contiguă şi zona economică exclusivă’, se menţionează în comunicat.
Potrivit sursei citate, serviciul este alocat pentru o perioada de 6 luni, prin intermediul companiei SCHIEBEL Aircraft GmbH, care asigură personalul specializat şi tehnica aferentă pentru operarea acestuia.
‘De asemenea, serviciul de referinţă va avea o contribuţie semnificativă în planul operativ al misiunilor specifice, în contextul implicării Poliţiei de Frontieră Române în planificarea şi organizarea operaţiunii comune cu scopuri multiple la Marea Neagră – Multipurpose Maritime Operation 2021 – coordonată de Agenţia Frontex, cu suportul agenţiilor E.M.S.A. şi E.F.C.A., care se va desfăşura în colaborare cu instituţiile naţionale de profil, A.N.R. şi A.N.P.A., respectiv cu autorităţile corespondente din R. Bulgaria, urmărindu-se în acest sens dezvoltarea interoperabilităţii parţilor participante în cadrul activităţilor circumscrise funcţiilor gărzii de coastă’, a mai informat IGPF.
Implementarea acestui serviciu de mare complexitate s-a realizat în cooperare cu Statul Major al Forţelor Aeriene şi ROMATSA R.A., care au acordat sprijinul de specialitate în conformitate cu competenţele instituţionale, astfel încât operaţiunile de zbor să se realizeze în condiţii de siguranţă şi cu respectarea normelor legale în vigoare.
Anul trecut, conform IGPF, Poliţia de Frontieră Română a implementat un proiect similar folosind sistemul RPAS (Remotely Piloted Aircraft System), un sistem de pilotare de la distanţă a aparatelor de zbor de mici dimensiuni, pentru supravegherea multifuncţională a zonei de coastă de la Marea Neagră. Proiectul a fost furnizat şi finanţat în totalitate de Agenţia Europeană pentru Siguranţă Maritimă şi a fost utilizat pentru a îndeplini diferite scopuri, inclusiv prevenirea poluării maritime, detectarea pescuitului ilegal, supravegherea frontierelor maritime şi operaţiunile de căutare şi salvare.
Redactor – Daniel Țăndăreanu / Foto – Poliţia de Frontieră