Animals International – România, despre situaţia din zona Canalului Suez: „Navele cu animale vii nu au prioritate“. Ce spun reprezentanţii ANSVSA
Publicat de , 30 martie 2021, 09:01
Traficul pe Canalul Suez s-a reluat după aproape o săptămână în care navigaţia a fost blocată din cauza unui cargo uriaş, de 400 de metri lungime, blocat transversal în malurile canalului. Acum, nava a fost în sfârşit dislocată şi îşi va continua drumul, după o evaluare tehnică.
Peste 400 de nave s-au strâns în această perioadă la cele două intrări pe canal. Pe acestea se află şi marinari români, dar niciunul nu a cerut sprijinul autorităţilor din ţară, a declarat reprezentantul ITF în România, Adrian Mihălcioiu. Printre navele care nu au putut tranzita Canalul Suez sunt şi 11 plecate din România cu sute de mii de animale vii la bord. Reprezentantul ITF în România este de părere că legislaţia privind transportul animalelor vii ar trebui schimbată:
„Transportul animalelor pe mare, chiar dacă unii susţin că se produce în foarte bune condiţii, mai lipsesc aerul condiţionat şi fotoliile pentru a sta fiecare berbecuţ acolo, în interiorul navei, cred şi eu că ele sunt chinuite pe transportul până la destinaţie şi de aceea şi mor foarte multe animale şi să nu uităm că s-au întâmplat tragedii, când au rămas fără mâncare şi apă sau a fost puţină şi animalele s-au înghesuit şi au murit toate. Cred că şi noi ar trebui să mai reglementăm puţin acest transport, să punem nişte limite pentru transportul animalelor şi, cred eu, că mai multă procesare a animalelor în România n-ar strica.“
Reprezentanţii Animals International – România au atras atenţia ieri că, după deblocarea canalului Suez, navele cu animale vii ar fi trebuit să aibă prioritate la traversarea canalului, dar acest lucru nu s-a întâmplat.
În replică, ANSVSA anunţă că s-au făcut demersuri pentru prioritizarea navelor cu animale la traversarea canalului. Personal de specialitate, experţi şi medici veterinari au fost trimişi pe cele 11 nave ale României, fiind asigurate, de asemenea, stocuri suplimentare de hrană şi apă, pentru animalele aflate la bord, informează autoritatea.
Între timp, exportul de animale către ţările din zona Golfului Persic, care utilizează Canalul Suez ca rută de transport, sunt temporar suspendate, până la o dată care va fi comunicată ulterior.
Foto: facebook.com/Animals International România