Inspectorul general al ISJ Constanța, Sorin Mihai – 118 elevi din 2 școli nu pot susține simularea Evaluării Naționale
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 29 martie 2021, 09:59
Simularea Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a a început, astăzi, cu proba la Limba şi literatura română. Astăzi a început și înscrierea la clasa pregătitoare. La “Interviul dimineții” Radio Constanța a fost invitat în această dimineață inspectorul general al ISJ Constanța, Sorin Mihai, care a făcut câteva precizări.
Care este situația în județul Constanța?
Sorin Mihai : De astăzi începem simularea Evaluării Naționale cu proba la limba și literatura română și vom continua mâine cu proba la matematică. Sunt 125 de centre de simulare. În două școli gimnaziale nr.30 Gh. Țițeica Constanța (deoarece această unitate susține activități online din cauza numeroaselor cazuri de covid înregistrate) și ”Nicolae Maraloi” din Saraiu, această localitate fiind în carantină. Dintr-un total de 5253 de elevi așteptăm 5135. 118 elevi din cele 2 unități de învățământ menționate nu pot susține simularea în această etapă. La nivelul ISJ Constanța vom organiza o simulare și la sfârșitul lunii aprilie, deci și acești elevi vor putea susține activități prin care să își verifice nivelul de cunoștințe și să le dăm posibilitatea și cadrelor didactice să întreprindă activități remediale ca să remediem aceste deficiențe pe unde apar ele.
Sunt luate toate măsurile de siguranță pentru elevii care participă la simulare?
Sorin Mihai : Cu siguranță! În fiecare unitate de învățământ avem asigurată măsurarea temperaturii la intrarea în unitatea de învățământ, există materiale și echipamente de protecție puse la dispoziție. S-au realizat curățenia și dezinfectarea tuturor spațiilor, avem trasee clar delimitate, există mesaje de informare atât pentru elevi cât și pentru cadrele didactice și tot ceea ce înseamnă organizarea activității simulării este riguros monitorizată pentru că ne interesează cu precădere ca această activitate să fie cât mai apropiată de ceea ce va însemna situația din timpul examenului.
Notele obținute se trec în catalog?
Sorin Mihai : Numai dacă există o solicitare în acest sens din partea părintelui. Nu sunt note care vor fi trecute în catalog fără o comunicare cu părintele, dar sunt note care arată unde se situează elevul în acest moment.
Tot astăzi, a început înscrierea la clasa pregătitoare. Cum se realizează, on-line sau se depun dosarele la secretariatul școlii?
Sorin Mihai : Documentele aferente pot fi depuse și prin sistemul online și ulterior să fie validate la nivelul unității de învățământ conform unei programări. De astăzi până pe 28 aprilie se pot completa și ulterior valida cererile tip de înscriere în învățământul primar, urmând ca în perioada 10-20 mai să avem prima etapă de înscriere în învățământul primar care presupune 3 faze: prima fază se referă la admiterea copiilor din circumscripție acolo unde părinții au solicitat acest lucru în cererea tip (și este în perioada 10-11 mai), a doua fază presupune procesarea cererilor părinților care solicit înscrierea la o altă unitate de învățământ decât cea de circumscripție pe locurile libere (11-18 mai) și a treia fază în care sunt admiși la școala de circumscripție copiii ai căror părinți au solicitat înscrierea la altă unitate de învățământ dar nu au putut fi înmatriculați din lipsă de locuri. Și vom avea o a doua etapă de înscriere începând cu data de 21 mai pentru copiii care nu au fost cuprinși în nicio unitate de învățământ în prima etapă de înscriere.
Părinții pot alege școala și învățătoarea pe care le preferă?
Sorin Mihai : Nu. Școala poate fi o opțiune doar dacă avem locuri libere în cazul în care copilul nu aparține de acea circumscripție. În cee ace privește învățătoarea va fi o situație similară celei de anul trecut, respective o repartizare care se va face computerizat și care va fi monitorizată de ISJ Constanța.
La Școala Gimnazială nr. 38 nu se mai pot înscrie copii provenind din cartierele Tomis Plus și Boreal, ei sunt așteptați la Școala nr.14 din cartierul Palazu. De ce s-a luat această măsură?
Sorin Mihai : Ne-a interesat cu precădere ca circumscripțiile să fie cele aflate în proximitate și din cauza situației COVID și din cauza organizării fluidizării activității învățământului în municipiul Constanța și nu numai, Cu precădere ne interesează ca unitățile de învățământ să nu mai aibă mai mulți elevi decât ni se permite prin legislația specifică : 22 de elevi la clasă pregătitoare, cel mult 25 în situații temeinic justificate. Această reconfigurare a circumscripțiilor școlare până la data începerii înscrierii, menționată în Articolul 3 al Anexei 1 a metodologiei a avut în vedere optimizarea procesului de cuprindere a copiilor în clasa pregătitoare.
În județul Tulcea, peste 1400 de elevi de clasa VIII-a vor susține probele de simulare a evaluării în 73 de unități de învățământ. 17 elevi tulceni, de la școala din Mahmudia,considerată focar de infecție, (doi profesori și cinci elevi infectați cu noul coronavirus) nu participă la această etapă a simulării.
Realizator – Larisa Calistru