CUMPĂNA: Malul Canalului Dunăre-Marea Neagră a început să se prăbușească în urmă cu 2 ani. Acum, alte 27 de locuinţe sunt în pericol
Publicat de Doina Sirbu, 26 martie 2021, 10:07
Malul Canalului Dunăre-Marea Neagră a început să se prăbușească în dreptul localității Cumpăna, în urmă cu doi ani. În tot acest timp, specialiștii nu reușit stoparea fenomenului care este încă în dinamică. Au existat mai multe expertize, au început lucrările, apoi au fost oprite, după aceea reluate, iar localnicii au fost evacuați din 8 case din cauza pericolului prăbușirii malului. Acum, alte 27 de locuinţe sunt în pericol. Detalii despre situația actuală aflăm din interviul Danei Malciu cu primarul Comunei Cumpăna, Mariana Gâju.
“Au mai căzut în lungimea canalului acolo unde a dus la aria de protecţie de la 250 de metri, la 380 de metri liniari. Perimetrul de 380 de metri lungime, cu 50 de metri adâncime şi, în acest moment, ne aflăm în stadiul de expertiză a evoluţiei terenului sub casele construite în acest perimetru. Aşteptăm această lucrare, să vedem despre ce este vorba, să vedem ce soluţie mai dau dumnealor”, spune primarul Mariana Gâju.
Când e gata expertiza?
“Nu ştiu când va fi gata expertiza. Ştiu că are termen încă o lună de zile”, a precizat primarul.
Acum se lucrează?
“Pur şi simplu la întreţinerea zonei de la marginea canalului, acolo unde au fost plantaţi cei 282 de piloţi”, a mai spus primarul Mariana Gâju.
Banii au fost alocaţi, dar se aşteaptă o nouă părere a specialiştilor, timp în care, primarul spune că nu-i poate strămuta pe cei ce au construit aici.
“Au fost alocate sume, deşi aprobate în noiembrie, prin hotărâre de Guvern, noiembrie 2020, aprobaţi 90 de milioane de lei pentru lucrarea de la ACN. E necesară această sumă şi ar ajunge pentru atingerea nivelului cotei +46 ce duce la siguranţa străzii şi, automat, şi a caselor”, afirmă primarul Mariana Gâju.
Ce veţi face dacă va fi nevoie de noi evacuări?
“Cumpăna nu are zonă în care să aloce în acest moment, decât tot pe marginea canalului, dincolo de Şoseaua Constanţei, care, e adevărat, nu ar fi în perimetrul apropiat zonei de protecţie, însă, nu există niciun fel de infrastructură. Mai trebuie să treacă ani ca să aduci infrastructura de bază – apă, alimentare cu gaze, canalizare, electricitate”, a declarat Mariana Gâju.
Redactor – Dana Malciu / Foto – arhivă