CONSTANŢA: Consilierii locali, convocaţi în şedinţă. Proiectul care vizează bursele pentru semestrul al II-lea a dat naștere unor controverse
Publicat de Doina Sirbu, 26 martie 2021, 17:30
Consilierii locali au fost convocați astăzi, în ședința extraordinară. Două dintre proiectele supuse la vot au vizat bursele acordate elevilor. Primarul Constanței, Vergil Chițac, a spus că pentru primul semestrul al anului școlar în curs vor fi acordate 51 de burse pentru performanță, peste 16 mii de burse de merit, peste 720 de burse de studiu și peste 3800 de burse de ajutor social. Proiectul a obținut 20 de voturi pentru, 2 împotrivă și 5 abțineri.
În schimb, proiectul care vizează bursele pentru semestrul al doilea a dat naștere unor controverse.
Președintele Consiliului Județean al Elevilor, Silviu Morcan, a cerut suplimentarea cuantumului fiecărei burse cu câte o sută de lei.
“În urmă cu câteva zile a fost adoptată Legea bugetului de stat. În anexa 5 a acestei legi, sunt prevăzute fonduri speciale pentru cuantumul minim al burselor şcolare. Sunt acei bani pe care Guvernul trebuia să îi dea din decembrie, de când a fost dată acea hotărâre de Guvern care fixa acel cuantum pentru burse. Banii, în final, au venit şi dacă nu au venit, urmează să vină şi propunerea noastră este să se suplimenteze cuantumurile burselor pentru fiecare dintre burse cu 100 de lei, astfel încât, să se coreleze, practic, cu bugetul naţional”, a declarat Silviu Morcan.
Liderul grupului PSD, Costin Răsăuțeanu, a cerut majorarea burselor.
“Grupul PSD propune un amendament privind majorarea burselor după cum urmează: bursa de merit să se majoreze la 200 de lei, bursa socială să se majoreze la 350 de lei, bursa de studiu la 350 de lei şi bursa de performanţă la 1.100 de lei”, a declarat Costin Răsăuțeanu.
Primarul Vergil Chițac a făcut o paralelă cu valoarea burselor acordate la Cluj – Napoca.
“Bursa de studiu este 110 lei, la Constanţa este 250. Bursa de ajutor social la Cluj este 100 de lei, la Constanţa este 250. Bursa de performanţă la Cluj este 150 de lei, la Constanţa este 1.000. Mai mult, avem un grafic al evoluţiei în timp, a banilor pe care i-am acordat, deci, în termini nominali, noi suntem faţă de Cluj, în momentul de faţă, la o alocare din bugetul local de 22 de milioane de lei”, a declarat primarul Vergil Chițac.
Mai mult, edilul a spus că, în perioada următoare va începe un audit în școli.
“Am ceva îndoieli, în momentul de faţă, pe care, sigur, le voi proba, dacă devin realităţi sau nu, legat de numărul acestor burse. Eu nu pot să nu văd că de la un semestru la altul, sunt şcoli la care bursele de merit au crescut cu 50%. Ridică mari semen de întrebare, în condiţiile în care, totuşi, numărul de elevi este acelaşi. Cert este că voi trimite, imediat, în perioada următoare, echipe de audit la şcoli care să verifice lucrul ăsta”, a mai spus Vergil Chițac.
O explicație a dat-o reprezentantul elevilor, Silviu Morcan.
“Referitor la numărul de burse, probabil că diferenţele, de fapt, sunt făcute în ideea în care, în semenstrul I, elevii din a V-a şi a IX-a, nu primesc burse, pentru că vin din alt ciclu de învăţământ, şi de aici reiese şi diferenţa de număr de burse. Şi referitor la cuantum şi la comparaţia cu alte oraşe. Într-adevăr, poate că sunt bursele şi cu siguranţă stăm mai bine ca alte oraşe, însă, în momentul în care, acum, practic, Primăria nu va mai face un efort financiar considerabil pentru aceste burse, o putem lua cumva ca pe o economie făcută pe spatele elevilor, ceea ce, din punctul nostru de vedere, nu ar trebui să există într-un oraş care se vrea a fi de partea elevilor”, a mai spus Silviu Morcan.
Amendamentul grupului PSD a fost respins cu 19 voturi împotrivă, 7 voturi pentru și o abținere.
Redactor – Adrian Băncilă