Ascultă Radio România Constanța Live

TULCEA/Exclusivitate: Poluare uriașă la Smârdan. Apa din fântâni ar putea să nu mai fie potabilă. Garda de Mediu continuă investigația începută anul trecut

TULCEA/Exclusivitate: Poluare uriașă la Smârdan. Apa din fântâni ar putea să nu mai fie potabilă. Garda de Mediu continuă investigația începută anul trecut

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 24 martie 2021, 10:14

Administratorul incineratorului de la Smârdan, județul Tulcea, a poluat, cu bună știință, terenul din zonă și aerul, după ce a schimbat combustibilul autorizat la arderea deșeurilor animale.

Raportul Gărzii Naționale de Mediu scoate la iveală o poluare de proporții, cu depășiri de câteva sute de ori ale indicatorilor bacteriologici din pânza freatică. Cel mai grav este că poluarea confirmată lasă în urma ei numeroase riscuri pentru sănătatea oamenilor, care nu știu dacă apa din fântâni mai este bună de băut.

Un interviu, în exclusivitate, cu comisarul de mediu Marian Borondel, care a întocmit raportul de la Smârdan.

În noiembrie anul trecut, pe terenul din vecinătatea incineratorului, s-au descoperit tone de deșeuri animale îngropate, în stare avansată de degradare, despre care s-a speculat că ar fi resturile ovinelor de pe nava Queen Hind, care a naufragiat în Portul Midia.

Rep: Care sunt deficienţele descoperite în activitatea incineratorului de la Smârdan, judeţul Tulcea?

Marian Borondel, comisar Garda de Mediu: “În primul rând, noi am ajuns în control, la acea instalație, urmare a multiplelor sesizări înregistrate la Garda Națională de Mediu, cu privire la disconfortul olfactiv generat de această instalație. Țin să vă spun că, în 2016, noi am mai fost acolo într-un control, unde într-adevăr, am găsit multe neconformități, am aplicat o sancțiune și am notificat Agenția de Mediu, în vederea suspendării autorizației de mediu, lucru care nu s-a întâmplat. El și-a rezolvat acele neconformități și a funcționat în continuare. La Tulcea, domnul comisar șef și-a dat demisia. A făcut mai multe controale acolo și dânsul nu a găsit neconformități, dânsul… echipele de comisari.”

Rep: Dar colegii lui, care au efectuat controalele, nu au observat nimic, nu au avut nimic de spus?

Marian Borondel, comisar Garda de Mediu: “Am discutat deschis cu ei și au spus că nu au văzut niciodată amplasamentul acela din spatele incineratorului.”

Rep: Se confirmă informaţia, potrivit căreia leşurile ovinelor provenite de pe nava Queen Hind au fost îngropate şi nu incinerate, aşa cum era prevăzut în contract?

Marian Borondel, comisar Garda de Mediu: “Noi am făcut cercetări cu poliția, cu A.N.S.V.S.A. și nu am găsit crotalii, care ar fi provenit de la oile de pe navă, dar domnul administrator a declarat că crede că o parte din oile de pe navă ar fi fost depozitate acolo temporar, pentru ca după aceea să le ia și să le incinereze. Oile erau acolo îngropate și astupate cu pământ. Am încheiat actul de control și am aplicat o sancțiune, în valoare de 200.000 de lei operatorului economic, am impus 24 de măsuri, pentru conformarea cu prevederile legislației de mediu în vigoare și am suspendat activitatea incineratorului, până la conformarea cu prevederile autorizației de mediu. În momentul acesta este închis, nu mai funcționează.”

Rep: De trecerea cu vederea a deficiențelor, care s-au constatat de-a lungul timpului la Smârdan, ar putea fi responsabili și colegi de-ai dumneavostră, de la Garda de Mediu Tulcea?

Marian Borondel, comisar Garda de Mediu: “După cum știți, domnul comisar șef de la Garda de Mediu Tulcea și-a dat demisia, luna aceasta. Comisar șef este acum un coleg de-al nostru.”

Rep: S-a auzit că vor fi schimbați oameni din conducerea instituțiilor responsabile, nu amintesc aici doar Garda de Mediu.

Marian Borondel, comisar Garda de Mediu: “Este adevărat, și celelalte instituții sunt implicate. Și vreau să mai spun un lucru referitor la oile de pe navă. Inspectoratul pentru Situații de Urgență, cu cei din Portul Constanța, cu Garda Națională de Mediu, cu comisarii de la Constanța și cu DSV Constanța, mașinile încărcate cu oi erau transportate și supravegheate de jandarmi, până la poarta incineratorului. De aici, DSV Tulcea avea obligația să supravegheze toate procesele de incinerare a acestor cadavre de oi.”

Rep: Și s-a întâmplat așa?

Marian Borondel, comisar Garda de Mediu: “Nu s-a întâmplat așa.”

Rep: Așadar, iată, că vina se împarte, pentru faptul că acele leșuri au ajuns pe câmp, în altă parte decât ar fi trebuit…

Marian Borondel, comisar Garda de Mediu: “Corect, vina se împarte, aveți dreptate.”

Rep: Ce a descoperit Garda de Mediu în privința poluării?

Marian Borondel, comisar Garda de Mediu: “În privința poluării, în urma analizelor fizico-chimice, au fost descoperite depășiri de sute de ori la indicatorii bacteriorologici, la Cadaverină și Putresceină, acești indicatori ar trebui să lipsească, să fie zero. În momentul acesta, sunt depășiri de câteva sute de ori și asta înseamnă poluarea apei subterane, a pânzei freatice.”

Rep: Ce se întâmplă cu pânza freatică din localitate, cu oamenii care au fântâni?

Marian Borondel, comisar Garda de Mediu: “Ce vom face foarte urgent, împreună cu Direcția de Sănătate Publică, va trebui să verificăm toate fântânile cetățenilor din zonă, să analizăm apa, să vedem dacă este sau nu potabilă.”

Rep: Dar Direcția de Sănătate Publică a fost anunțată?

Marian Borondel, comisar Garda de Mediu: “Da, a fost, știe de acest caz și acum urmează un plan de prelevare probe de apă.”

Rep: Mi se pare că lucrurile se mișcă încet, în sensul că aveți un raport, aveți o analiză, dar oamenii care stau acolo nu știu, au apă potabilă în fântâni sau nu?

Marian Borondel, comisar Garda de Mediu: “Într-adevăr, poate cetățenilor sau celor de afară li se pare că lucrurile întârzie, dar aceste analize în laborator durează câteva zile, câteva săptămâni chiar, anumiți indicatori. Cadaverină și Putresceina au fost analizați în Germania. Din dispoziția Parchetului, în ianuarie, am făcut un experiment în incinerator, pe o linie de incinerare, cum scrie în autorizația integrată de mediu. El (n.r. operatorul) zice că poate să incinereze 9 tone de deșeuri pe șarjă. Și noi am spus: Hai, să facem un experiment, conform autorizației de mediu! Să introducem 9 tone de deșeuri, de care doriți dumneavoastră, operatorul economic… Și a zis că nu mai facem așa, pentru că noi nu mai respectăm procesul tehnologic din autorizația integrată, noi avem procesul nostru tehnologic de incinerare, dezvoltat de noi, care este mai eficient. Și cum procedează? Ei nu mai folosesc combustibilul reglementat, GPL, în loc de GPL, au pus un pat de oase, adjuvant. În momentul acela, nivelul de emisii din atmosferă era foarte mare, se vedea după culoarea fumului, care era foarte, foarte negru. După aproximativ 8 ore, s-au observat părți din corpul animalului, care trebuia incinerat, care nu fuseseră arse, adică în 8 – 10 ore, pe un pat de oase, nu se pot arde cadavre.”

Rep: Deci, avem poluare și în pânza freatică și în aer…?

Marian Borondel, comisar Garda de Mediu: “Pentru aceste neconformități, prima măsură a noastră a fost sistarea activității, până la conformarea cu prevederile legislației de mediu a respectivului incinerator.”

Rep: Aveți un raport, care constată că un operator economic din zonă a poluat, cu bună știință, pânza de apă freatică și această poluare ar putea ajunge la oameni, oamenii care locuiesc acolo. Ce poate face Garda de Mediu?

Marian Borondel, comisar Garda de Mediu: “Noi am identificat acel depozit ilegal de deșeuri, am oprit instalația și am sesizat organele de cercetare penală. Am demonstrat că este poluată pânza freatică și am anunţat Direcția de Sănătate Publică. Ce urmează să mai facem este să mergem împreună cu Direcția de Sănătate Publică la cetățeni și, dacă poate fi sau nu, eliminat tot ce este îngropat pe acel teren.”

Rep: Ce mi se pare foarte important sunt oamenii de acolo. Oamenii ar trebui avertizați să nu mai folosească apa din fântâni.

Marian Borondel, comisar Garda de Mediu: “Da, este singura lor sursă de apă. Ăsta este cel mai mare risc.”


Redactor – Cristina Ghelasie / Foto – Garda de Mediu

politia masina ilustrativ
Ştiri vineri, 11 aprilie 2025, 15:38

CONSTANȚA: Cadru didactic reținut după ce ar fi încasat bani pentru tabere fictive

La data de 10 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Constanța – Secția 3 Poliție, sub coordonarea procurorului de caz din...

CONSTANȚA: Cadru didactic reținut după ce ar fi încasat bani pentru tabere fictive
MEDGIDIA: Fetiță de 12 ani, violată de mai multe ori de un individ
Ştiri vineri, 11 aprilie 2025, 15:08

MEDGIDIA: Fetiță de 12 ani, violată de mai multe ori de un individ

La data de 10 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Medgidia – Biroul de Investigații Criminale, cu sprijinul...

MEDGIDIA: Fetiță de 12 ani, violată de mai multe ori de un individ
bec, lumina, curent - foto - unsplash
Ştiri vineri, 11 aprilie 2025, 15:03

Constanța, Limanu și Năvodari, printre localitățile afectate de întreruperile de curent

Rețele Electrice România a redus pe cât posibil întreruperile programate pentru a minimiza disconfortul clienților. Lista întreruperilor...

Constanța, Limanu și Năvodari, printre localitățile afectate de întreruperile de curent
Programul Teatrului pentru Copii și Tineret „Căluţul de Mare”, în perioada 14-20 aprilie
Ştiri vineri, 11 aprilie 2025, 14:51

Programul Teatrului pentru Copii și Tineret „Căluţul de Mare”, în perioada 14-20 aprilie

În perioada 14-20 aprilie, programul Teatrului pentru Copii și Tineret „Căluţul de Mare” este următorul: MARȚI, 15.04.2025, ORA 10.00 –...

Programul Teatrului pentru Copii și Tineret „Căluţul de Mare”, în perioada 14-20 aprilie
Ştiri vineri, 11 aprilie 2025, 14:36

AUDIO | Apropierea sărbătorilor pascale, marcată la Centrul Cultural „Teodor T. Burada”

Apropierea sărbătorilor pascale a fost marcată la Constanța printr-un eveniment organizat de Centrul Cultural „Teodor T. Burada”.   Au...

AUDIO | Apropierea sărbătorilor pascale, marcată la Centrul Cultural „Teodor T. Burada”
Ştiri vineri, 11 aprilie 2025, 14:33

Un bărbat de 44 de ani, bănuit de viol asupra unui minor în formă continuată, reținut de polițiștii constănțeni

La data de 10 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Medgidia – Biroul de Investigații Criminale, cu sprijinul...

Un bărbat de 44 de ani, bănuit de viol asupra unui minor în formă continuată, reținut de polițiștii constănțeni
Ştiri vineri, 11 aprilie 2025, 13:50

Sesiunea Națională de Rapoarte Arheologice, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), în parteneriat cu Ministerul Culturii și cu sprijinul Consiliului Județean...

Sesiunea Națională de Rapoarte Arheologice, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța
Ştiri vineri, 11 aprilie 2025, 13:42

“Motanul încălțat”, la Teatrul pentru Copii și Tineret “Căluțul de Mare”

Reprezentanții Teatrului pentru Copii și Tineret “Căluțul de Mare” anunță că spectacolul  “Motanul încălțat”, după Charles...

“Motanul încălțat”, la Teatrul pentru Copii și Tineret “Căluțul de Mare”