Tătarii din Tulcea au marcat Sărbătoarea primăverii, Nawrez
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 21 martie 2021, 15:06
Sărbătoarea primăverii, Nawrez, unul dintre cele mai aşteptate evenimente ale anului, prilejuit de echinocţiul de primăvară, a fost marcată sâmbătă, la Tulcea, de filiala Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR).
În deschiderea manifestării, preşedintele filialei tulcene a UDTTMR, Adilşah Reian, a amintit că această sărbătoare este marcată în România din anul 2016.
În lume, ea este sărbătorită de peste 300 de milioane de persoane din Balcani, Caucaz, Asia Centrală, Orientul Mijlociu, potrivit reprezentantei Uniunii, Menat Negivan, care a menţionat că, din anul 2010, sărbătoarea face parte din patrimoniul cultural UNESCO.
‘Cu 15 zile înainte de această sărbătoare, se punea pe o farfurie sau un alt vas cu apă, grâu sau linte pentru a încolţi, iar fiecare om să aibă în casă un crâmpei de natură în ziua de Nawrez. În ajun de Nawrez, oamenii îşi curăţau casele, anexele, staulele şi grajdurile. Apoi, curăţau, tundeau şi văruiau copacii. Un alt obicei tradiţional, înainte de ziua Nawrez, era arderea lucrurilor vechi. Se sărea apoi peste foc, iar acest obicei însemna curăţarea, alungarea bolilor, a suferinţelor şi necazurilor’, a mai spus Menat Negivan.
Tot de Nawrez, alaiurile de copii şi tineri, îmbrăcaţi în haine noi, porneau să colinde rudele şi vecinii, cu o creangă de copac înmugurită cu flori de primăvară, numit ‘bayrak’, steag, în limba tătară, care era împodobită de cei colindaţi cu batiste, prosoape şi marame. Persoanele colindate le dăruiau copiilor ouă vopsite, mere, nuci, bani, zahăr şi dulciuri. De altfel, tradiţia spune că cel care gustă zahăr în dimineaţa zilei de Nawrez nu va avea neplăceri pe tot parcursul anului.
Duminică, de Nawrez, toţi membrii familiei se adunau la masă, iar aceasta trebuia să fie dintre cele mai bogate. După mesele de prânz, într-un spaţiu deschis, participanţii la sărbătoare recitau poezii din folclorul tătăresc, cântau şi dansau.
‘Cel mai spectaculos moment al zilei de Nawrez îl constituia aprinderea focurilor peste care săreau cei mai curajoşi tineri şi alţi membri ai comunităţii, în sunetul cântecelor tradiţionale, pentru a intra sănătoşi în Noul An şi pentru a alunga bolile şi grijile’, a spus Menat Negivan.
Unii membri ai comunităţii de tătari din Tulcea mai păstrează o serie de obiceiuri.
‘E trist că nu se mai practică jocurile tinerilor, dar noi încercăm să păstrăm tradiţia, să o scoatem în public, iar eu, acasă, fac un foc mic, atât cât se poate. Mă rog, ne facem ritualul’, a declarat Geanbai Camis, una din membrele comunităţii.
Potrivit preşedintei Adilşah Reian, UDTTMR numără circa 600 de membri.
Sursa – Agerpres / Redactor online – Daniel Țăndăreanu / Foto – Arhivă