Prof. dr. Sorin Rugină, medic primar infecționist, atrage atenția asupra pericolului infectării, chiar după vaccinarea anti-Covid: “Este un avertisment pentru toată lumea că nu ne putem relaxa”
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 15 martie 2021, 12:52
Vaccinarea este singura cale de a reduce numărul îmbolnăvirilor şi al deceselor asociate Covid 19, însă mulţi s-au relaxat după imunizare şi au renunţat la mască şi la distanţare socială.
La nivel naţional, cel puţin 400 de persoane s-au infectat cu noul coronavirus, după ce au făcut rapelul. Aşadar, vaccinul anti-Covid nu ne face imuni la boală, putem fi chiar mai periculoşi, pentru că devenim purtători asimptomatici de virus.
Coordonatorul centrului pilot de vaccinare de la Constanţa, prof. dr. Sorin Rugină, medic primar infecţionist şi epidemiolog, în dialog cu Cristina Ghelasie.
Rep: Cum contribuie vaccinarea anti-Covid la stoparea răspândirii virusului?
Prof. dr. Sorin Rugină: “Până acum ne-am apărat, cu distanțare, mască, spălat pe mâini, dar nu am făcut decât să fim în defensivă. Acum, în sfârșit, atacăm, în sensul că, prin vaccinare, se reduce masa receptivă. Cu cât ne vaccinăm mai repede și mai mult, cu atât populația, care s-ar putea îmbolnăvi se diminuează. Sperăm, în ani de zile, pentru că nu se rezolvă într-un an o campanie la acest nivel, să îl putem scoate din circulație (n.r. virusul).”
Rep: Cum știm, dacă odată vaccinați, nu devenim purtători asimptomatici de virus?
Prof. dr. Sorin Rugină: “Nu putem ști, pentru că, ipotetic, ar trebui ca fiecare să poată fi scanat, să putem spune sau . Principala noastră grijă este să așteptăm ca sistemul nostru să fie activ și reacțiile mai multe la vaccin apar, în special, la tineri, pentru că au sistemul imunitar reactiv.”
Rep: Există o legătură între reacția post-vaccinare și răspunsul imunitar al organismului?
Prof. dr. Sorin Rugină: “Este un semn că organismul lucrează. La vârstele peste 65 am avut mai puține reacții. Au apărut la tineri reacții destul de brutale, febră, frisoane și, într-adevăr, s-a dovedit că au făcut titluri de anticorpi foarte mari comparativ cu restul.”
Rep: Cum comentați o eventuală decizie de condiționare a accesului la concerte și spectacole și chiar a plecării în vacanțe peste hotare, de existența adeverinței de vaccinare?
Prof. dr. Sorin Rugină: “Adeverința de vaccinare este o dovadă, care să ateste că, cel puțin teoretic, nu ești un risc potențial de a dezvolta boala, dar poți transmite. Deci asta nu înseamnă că, dacă vor intra la concerte, vor intra fără mască. Ideea de a condiționa acest lucru apare, oarecum, fără voia noastră, pentru că se creează deja două categorii de populație, cei vaccinați și cei nevaccinați. Din acest punct de vedere, vom putea avea patroni de restaurante, care vor pune această condiție, ca să nu-și mai închidă restaurantul. Sigur, în acest moment, pare o chestie cumva contrară drepturilor omului și discuțiilor care sunt în mass media, dar nu trebuie să uităm că pandemia succede unui regulament sanitar internațional. Fiecare țară își poate impune un sistem de imunizare, în funcție de patologia pe care o are. Să ne amintim de carnetul galben de vaccinare sanitar internațional, unde vaccinarea pentru febră galbenă este obligatorie și avem navigatori, în principal, în Constanța.”
Rep: Oare prezența acestei adeverințe nu cumva ne oferă un aer de relaxare?
Prof. dr. Sorin Rugină: “Îți dă o stare de confort psihic, în principal, pentru că nu știi cum va reacționa organismul și de aici și abaterile de la reguli, pe care unii oameni s-au și grăbit să le abandoneze. Au crezut că scapă de mască, dar asta nu exclude posibilitatea de a purta virusul. Nu te îmbolnăvești, dar poți să duci virusul. Și, atunci, purtarea măștii rămâne obligatorie, spre dezamăgirea multora. Parte dintre oameni, inclusiv din domeniul medical, s-au relaxat, nu au mai purtat mască, s-au întâlnit, au fost la schi. Transmiterea s-a făcut și avem, după a doua doză, patru sute de cazuri. Este și un caz recent, care, la o lună de la vaccinare, având un titlu de anticorpi relativ bun, s-a îmbolnăvit. Este un avertisment pentru toată lumea că, totuși, nu ne putem relaxa.”
Rep: Ce s-ar putea întâmpla în cazul în care o persoană, care nu știe că e pozitivă, se duce și se vaccinează, care ar fi reacția cea mai severă?
Prof. dr. Sorin Rugină: “Nu e nicio reacție la cei care sunt pozitivi, important este să nu aibă boala acută. Dacă e pozitiv, poate să fie aparent sănătos. Deci nu înseamnă că dacă am luat virusul ne-am și îmbolnăvit, eu vă spun că, dacă ar exista o posibilitate de scanare, nu avem posibilitatea să testăm toată populația, dar am vedea că rata de imunizare e mult mai mare. Sigur, dincolo de vaccinare, dincolo de trecerea prin boală, sunt și persoane care s-au trezit cu anticorpi, fără să fi fost bolnave.”
Redactor – Cristina Ghelasie / Foto – Arhivă